Ahlaki çöküntü dizilerle başlatılıp körüklendi

Ahlaki çöküntü dizilerle başlatılıp körüklendi

Çayırova Belediye Meclisi eski Üyesi Kenan Laçin, darbeyi 9 yaşında karşıladı. Ne olduğunu büyüyünce kavradı. Toplumda günümüz itibariyle yerleşik ahlaki çürümede dizilerin öncü olduğuna inanıyor

1980 öncesi Küçük Ev.. Heidi.. 1980 sonrası Dallas, Flamingo Yolu.. Her dört dizi de ülkemizde ithal diziler olarak televizyon ekranlarındaki yerini alırken 80 öncesi ve 80 sonrasındakiler arasında önemli bir fark vardı.

SEVGİ TEMALI DİZİLERDEN

ENTRİKE TEMALI DİZİLERE

Dizi ithal veya değil ama Küçük Ev ve Heidi’de ana tema sevgi, muhabbet olurken Dallas, Flamingo Yolu ve emsalleri ile her türlü entrikayı, ahlaksızlığı ilmek ilmek işlediler. Öyle ki; örneğin Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da evli ve iki çocuk babası baş aktörün evlilik dışı ilişkisinden oluşan çocuğunu bile gayet olgunlukla karşıladık. Halbuki bir başkası yapsa ne kadar yadırgardık.

KONDUDAN ÇIKIYOR, VİLLAYA KONUYOR

İşte bu örneklemelerinden öte Kenan Laçin günümüz ahlaki çöküntüsünde en önemli etkenin televizyon dizileri, onlarla birlikte evlilik programları ve emsalleri olduğunu söylüyor: “Bir de bizde yerleşik bir adet var. Halk dizileri izlemiyor. Yaşıyor. Varoştaki, gecekondudaki evinden çıkıp Boğaz’daki yalısına yerleşip diziyi izlemiyor, yaşıyor. Diziler bu özelliğiyle aynı zamanda toplumu uyutma işlevi de görüyor.

BELEDİYENİN ORADAKİ DEREYE

KESİCİ ALETLER GETİRTİLDİ

Çayırova Belediye Meclisi’nde 2004-2009 yılları arasında görev yapan Kenan Laçin, darbeyi çocuk yaşlarda karşılamış. O günlerden aklına kazınan iki tanıklığı var: “Darbe günü belediye binasının olduğu yerden geçen dereye halkın kesici alet ve benzerlerini dereye atması için çağrıda bulunulmuştu. Bir de Fatih Caddesi üzerinde -eskiler bilir- Özdemir Pastanesi önünde bekleyen askerler hafızamda kalmış. Darbeden ailemden, çok yakın çevremden olumsuz etkilenen, eziyet çeken olmadı. Darbe yılında 9 yaşındaydım. O yaşta ne olup bittiğini anlamak zor ancak yaşım ilerledikçe kavrayabildim ne olup bittiğini.

HEMŞERİ DERNEKLERİ OLMALI AMA

1971 yılında Çayırova’da dünyaya gelen Kenan Laçin aslen Bayburtlu. Ailesi ilçenin en eski, köklü ailelerinden. İlçede Bayburtlu nüfusu da hayli yoğun. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası önleri açılan hemşeri derneklerini, yapısal değişim geçirmeleri şartıyla savunuyor:

KAHVE OYUNLARI ASLA OLMAMALI

“İnsan gurbetten Çayırova veya emsali bir ilçeye, bölgeye geldiğinde kendisine sığınacak bir dal olarak önce hemşerilerini arıyor. Anadolu insanı dara, sıkıntıya düştüğünde meramını ifade etmekte biraz çekimser kalır. Ama hemşerileriyle bir araya geldiğinde kendisini daha rahat ifade eder. Sıkıntısını dillendirir. Öte yandan hemşeri derneklerinde kahve oyunlarına kesinlikle karşıyım.

KÜLTÜRÜ MERKEZİNE ALAN KENTİ BİRLEŞTİRİR

Bu tür dernekler tabelalarında yer alan açılımlarına uygun bir şekilde faaliyet göstermeli. Dayanışmanın olduğu yerde kahvesine, çayına dahi olsa oyun olmaz. Hemşeri dernekleri mevcut yapılarından ötürü sadece kendi hemşerilerinin uğrak yeri oluyor ve kent bütünü üzerinden baktığımızda, Çayırovalı kimliğinİ ön plana tuttuğumuzda bir ayrıştırmaya sebep olduğunun doğruluk payı vardır.

KENT KİMLİĞİ BU ŞEKİLDE YERLEŞİR

Çünkü tüm hemşeri derneklerini kahve gibi işletirseniz, insan her yerde olanı önce kendisine yakınların olduğu yerlerde oynamak ister. Diğer derneklerin onun için cazip yanı kalmaz. Ama kültürü merkezine alan bir hemşeri derneği, diğerlerinin de ilgisi çeker ve Çayırovalılık kimliği üzerinden bütünleştirici bir görünüm edinir.

NE YAZIK Kİ ONLARA ÖZENDİK

Ne yazık ki televizyondaki dizilerin oluşturduğu bir yaşam şekli seçtik. Aile yapımız bozuldu, dizilerdeki zengin aile yaşamlarına özendik. Diğer bir kesimde kendisini devlet yerine koyan mafyavari yaşama özendi. Aşk-ı Memnu, Deli Yürek, Kurtlar Vadisi, Çukur ve benzeri diziler tüm değerlerimizi alt üst etti. Televizyondaki dizilerin oluşturduğu bir yaşam şekli seçtik.”

 

kenan-lacin-3.jpg

 

 

TAŞÇI’DAN ÇİFTÇİ’YE HEPSİ BİZİM BAŞKAN: Kenan Laçin ile görüşmemiz sonrası fotoğraf çekimi için Özgürlük Mahallesi, Erişler Mevkii’ndeki Şelalepark’ı tercih ettik. Park bir önceki dönem AKP’li Belediye Başkanı Şevki Demirci tarafından tamamlanıp halka kazandırıldı. Aktif siyaset yaptığı süreçte AKP içinde yer alan ama içinde bulunduğumuz dönemde herhangi bir siyasi partiye üyeliği olmayan Kenan Laçin, “Faruk Taşçı, Ziyaettin Akbaş, Şevki Demirci ve günümüzde Bünyamin Çiftçi. Hepsi bizim başkan” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.