Açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmıyor

Açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamış olduğu nisan ayı işsizlik rakamlarıyla ilgili olarak Gebze’deki sendika başkanları rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade ettiler.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisan ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Verilere göre, işsizlik nisan ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artış gösterdi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı nisan ayında bir önceki aya göre 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişi oldu. İşsizlik oranı yüzde 13,9 seviyesine yükseldi. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 25,6'ya çıktı. Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 27,4 oldu.

“HÜKÜMET ALGI YARATIYOR”

Açıklanan rakamlarla ilgili olarak gazetemize özel açıklamada bulunan DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, “Açıklanan rakamlarla gerçek rakamlar aynı değil. Hükümet algı yaratıyor. Sonuç itibariyle coronavirüsünden de yaşamını yitirenlerle ilgili olarak açıklanan rakamlar başta olmak üzere hükümetin tüm verilerine inanmıyoruz. Açıklanan bu rakamlarla olumsuz olan ne varsa olumlu gösterilmeye çalışılıyorlar. Enflasyon, corona ve işsizlik başta olmak üzere açıklanan hiçbir veri ve rakama inanmıyoruz” diye konuştu.

“RAKAMLARI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Başkanı Erdal Kopal da rakamların gerçek yanı olmadığını ifade ederek, “Pandemi süreciyle birlikte açıklanan rakamlar işçiler için tam bir yıkıma dönüşmüş durumda. İnsanlar bin 420n TL gibi bir ücretle resmen açlığa mahkûm edildi. Her gün intiharlar ve trajediler yaşanıyor. Açıklanan rakamlarla birlikte çok iyi bir süreç göremiyoruz. İnsanlar aç ve işsiz. Rakamları asla kabul etmiyoruz. Hükümet pandemiyle birlikte toplu iş görüşmeleri başta olmak üzere her şeyi yasaklamış durumda. Açıklanan rakamların hiçbir gerçek yanı yoktur” diye belirtti.

“AÇIKLANAN SAYILARIN GERÇEKÇİ DEĞİL”

Gerçek işsizlik rakamlarının açıklanan rakamlardan daha yükse olduğunu belirten DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Bize göre işsizlik oranı açıklanan rakamın üstünde. Bu rakamın yüzde 22 civarında olduğunu söylemek abartı olmaz. Her gün fabrikalara başvurup dönüş alamayanlar bizlerden yardım istiyor. Bunun yanı sıra genç işsizlik de var. Genç işsizlik de yüzde 25 civarında. Ancak iş aramayanları bu sayıya eklemiyorlar. Açıklanan sayıların gerçekçi olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

HABER: TUĞÇE YAKICI

 

selcuk-ciftci-001.jpg

erdal-kopal.jpg

necmettin-aydin-012.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.