Abilerim her gün gözaltına alınırdı

Abilerim her gün gözaltına alınırdı

"...Benden yaşça büyük abilerim devrimci oldukları için nerdeyse her gün gözaltına alınırdı. Her an polis baskını olabilir diye onların kitapları saklanırdı. Yine bu dönemde, abimin çok yakın arkadaşları bu baskınlardan birinde alındı ve tutuklandı...."

Gülmek, en devrimci eylem biçimi…

 

Hava Kurşun Gibi Ağır’da bugün Halkın Kurtuluş Partisi - HKP Gebze İlçe Saymanı Tunya Kızıltaş.

 

HKP; sosyalist solda Hikmet Kıvılcımlı geleneğinin savunucusu; bir zamanların “tü kaa”sı Marksist Leninist… Ülkemizde sosyalist solun bir rengi.

 

En dikkat çeken yanları tekçi olmaları. Gebze’de hiçbir platformun içinde yer almadılar. Örneğin Gebze’de 8 Mart’a dair sokakta basın açıklamasını bir platform yapar.. Bir de HKP..

 

Grev ve direnişlere DİSK Genel Başkanı gelse dahi o gün gözükmezler. Ama illakin ziyaret ederler, tekil.

 

Gülmek en devrimci eylem biçimi derken, dramatik sorulara bile gülerek yanıt verir, HKP’liler de….

 

  

 

-        Anne babanız.. siyaseten hangi düşüncede veya düşüncedeydi.. Darbeden dolayı aile veya çok yakın çevreden bedel ödeyen oldu mu?

 

-        Annem ve babam yaşları dolayısıyla da Ulusal Kurtuluş Savaşımızın izlerinin hala taze olduğu dönemde gençliklerini yaşadılar. Bu yüzden Mustafa Kemalci, sosyal demokrattırlar. Daha sonraki yıllarda benim de devrimci olmamda büyük etkisi olan abilerimin o dönemde Devrimci Mücadele, şimdi Halkın Kurtuluş Partisi ile tanışmaları ailecek HKP ile tanışmamızı ve bugüne kadar da HKP içinde mücadele etmemizi sağladı.

Mahallemiz, anne-babamın anlattıklarından bildiğim kadarıyla, 12 Eylül öncesi, klasik deyimle “sağ-sol çatışmalarının” yaşandığı bir mahalleydi. Bir yerden bir yere gitmek izne tabiydi. Ailemiz Sosyal Demokrat, ilerici yapılarından dolayı bu dönem çok baskıya uğramış, zor günler yaşamışlar. 12 Eylül sonrası da bundan farklı değildi. Benden yaşça büyük abilerim devrimci oldukları için nerdeyse her gün gözaltına alınırdı. Her an polis baskını olabilir diye onların kitapları saklanırdı. Yine bu dönemde, abimin çok yakın arkadaşları bu baskınlardan birinde alındı ve tutuklandı. Uzun zaman cezaevinde kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.