ABD-Çin savaşı artık masada

ABD-Çin savaşı artık masada

Gümrük vergilerini yükselterek dünyayı yeni bir 'ticaret savaşı'na sürükleyen ABD ve Çin, Pekin'de masaya oturuyor.

ABD ticaret heyeti, gümrük vergileriyle ilgili önemli görüşmeler yapmak üzere perşembe günü Pekin'e gitti. Amerikan ticaret politikalarına yön veren ağır topların yer aldığı delegasyona ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin başkanlık ediyor.

Heyette ABD-Çin ikili ticari ilişkilerinde sert tutumlarıyla bilinen şahin isimlerin olması dikkat çekiyor. Bu isimlerin başını ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross çekiyor. Ross'm yanında Beyaz Saray Ticaret Ve Sanayi danışmanı Peter Navarro ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden mesajlar ticaret heyetine ilişkin mesajlar paylaştı. Trump Twitter'da yaptığı açıklamada, "Çin'deki mükemmel finans ekibimiz Çin'de ticaret alanında eşit şartlar sağlamayı müzakere etmeye çalışıyor! Çok yakında Başkan Şi ile birlikte olmayı dört gözle bekliyorum. Her zaman iyi (mükemmel) bir ilişkiye sahip olacağız!" ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesinden Aydın Şahinalp’in haberine göre; ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He başkanlığındaki görüşmelerde, Çin'in teknoloji transferini zorlayarak elde etme uygulamasından, teknoloji geliştirmeye getirilen devlet sübvansiyonlarına kadar, ABD'nin Çin'in ticari uygulamaları hakkındaki değişik şikayetlerinin ele alınması bekleniyor. Trump, 2016 seçim kampanyasında Amerikalı işçiler için adil şartlar sağlamanın bir yolu olarak, her türlü Çin malına yüzde 45 gümrük vergisi getirme tehdidini kullanmıştı. Aynı zamanda Trump Çin'i, ihracat avantajı elde etmek için para birimini manipüle etmekle suçladı.

Çin'in başkenti Pekin'deki ABD Büyükelçiliği, heyetin cuma gününe kadar Çin yetkilileriyle görüşmelerini tamamlayacağını bildirdi.

"TİCARET SAVAŞININ ASIL KAYBEDENİ ABD'Lİ ŞİRKETLER"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard &Poor's (S & P) Global'in istihbarat birimi Çin ile olan ticaret savaşının en büyük kaybedenlerinin Amerikan şirketleri olacağı konusunda uyardı. S & P Global'e göre dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki düelloda Tesla, Texas Instruments ve Peabody Energy gibi ABD'nin önde gelen şirketleri Çinli akranlarından daha fazla kredi riskiyle karşı karşıya bulunuyor. ABD başkam Donald Trump, Nisan ayı başlarında yaklaşık 150 milyar dolarlık Çin ithalatına gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmişti. Bu tehdit küresel arenada endişelere yol açarken iki ülke arasında ticaret savaşının fitili de ateşlenmişti. ABD'nin gümrük vergileri plaklardan uçak parçalarına kadar birçok Çin menşei ürünü vurması beklenirken, Pekin cephesi makarnalık buğdaydan sarı soya fasulyesine kadar Amerikan mallarına yönelik daha yüksek gümrük vergilerini devreye sokup misilleme yapmayı planlıyor. Trump'ın ticaret kurmayları Pekin'e çıkarma yaparak dünyanın süper güçleri arasında derinleşen anlaşmazlıkları çözmek için kozlarını yeniden masa başında paylaşacaklar.

S & P, Wall Street'te listelenen sanayi, enerji ve finans gruplarının tarifelerden Çin şirketlerine göre daha olumsuz etkileneceği konusunda uyarıyor. S & P Global Market Intelligence yayınladığı son raporda, Trump'ın tarife hamlesinin ardından gelecek yıl için ABD borsalarında işlem gören şirketlerin yaklaşık yüzde 65'inin temerrüde düşme olasılığı arttığının altını çiziyor. S & P, Çin hisselerinin yaklaşık yüzde 58'inde aynı risk artışını savunuyor. Bu arada ABD şirketlerinde temerrüde düşme olasılığındaki medyan değişim yüzde 13 iken, Çin firmalarında bu oran sadece yüzde 3'te kalıyor. Gelirinin yüzde 17'sini Çin'den elde eden elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın temerrüde düşme olasılığı yaklaşık yüzde 200 oranında artış kaydederken kömür şirketi Peabody Energy'deki aynı metrik değişim yüzde 427'ye çıktı. Hong Kong'daki danışmanlık şirketi ANZ'nin kıdemli ekonomisti Raymond Yeung, "Böylesi durumlarda her zaman istenmeyen sonuçlar ve tedarik zincirinde kesintiler yaşanıyor" diyor. ABD Başkanı Trump 375 milyar dolarlık Çin ticaret açığının yıllık bazda 100 milyar dolar düşürülmesini talep ediyor. Ancak bazı uzmanlar ABD ticaret heyetindeki isimlerin Trump'ın talebinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ilişkin farklı görüşlere sahip olabileceğini belirtiyor.

Kaynak Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.