87’nci yıla ortak kutlama

87’nci yıla ortak kutlama

ÇYDD ve ADD Gebze Şubeleri, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 87’nci yıldönümü ortak etkinlikle kutladı

Türk kadınına seçme ve  seçilme hakkının tanınmasının 87’nci yıldönümünde Gebze’de Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gebze Şubeleri’nin ortak etkinliğinde Ulu Önder Atatürk anılırken basın açıklamasında bulunuldu. ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ve ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın ile yönetimlerinin ev sahipliğindeki etkinliğe CHP Gebze Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan ve yönetimi de katılarak destek verdi.

Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda, Atatürk Anıtı’nda anıta karanfil bırakılması ile başlayan etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sürüp basın açıklaması ile sona erdi. Günün anlam ve önemi üzerine ilk konuşma ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın tarafından yapıldı. Aydın özetle şunları kaydetti:  

KÖKLÜ ANİ DEVRİMLER

Atatürk Devrimi, Ulusal Bağımsızlık Savaşı’ndan başlayarak Türk devlet ve toplum yaşamında çağdaş ve uygar boyutlarda yapılan köklü ve ani devrimlerle tanımlanabilir. Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran Atatürk, Türk ulusunun varlığını sürdürebilmesi ve uygar dünyada yerini alabilmesi için Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını, hatta onu bile aşmasını
öngörüyordu. O, bu ideali gerçekleştirebilmek için tam bağımsız, kalkınmış bir devlet, çağdaş ve uygar bir toplum yaratmak istiyordu.

SEÇME SEÇİLME HAKKI

Kadınların siyasal haklarına kavuşmaları zorlu bir süreçten sonra gerçekleşmiştir. Atatürk, daha Cumhuriyet ilan edilmeden önce, Ocak 1923’te İzmit basın toplantısında, kadınlara seçim hakkı verilmesi gerektiğini açıkça belirmişti. Atatürk kadınlara siyasal hakların verilmesi konusunda ısrarcı ve kararlıydı. 1935 milletvekili seçimlerine gidilmeden önce, Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekili tarafından yapılan Anayasa değişikliği önerisi, 5 Aralık 1934’de TBMM’de oy birliğiyle kabul edilerek Türk kadınlarına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

EŞİT TEMSİL İÇİN

Biz Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, kadınların TBMM’de temsil edilme oranı açısından dünyada alt sıralarda yer almasında ve seçme hakkını daha çok kullanmasına karşın seçilme hakkını daha az kullanabilmesinde rol oynayan faktörlerin bilincindeyiz. Atatürk ilke ve devrimlerinin toplumsal sorunlarımızın
çözümlenmesinde yol gösterici niteliğe ve yaratıcı güce sahip olduğuna inanan bir demokratik kitle örgütü olarak, laiklik ilkesinin ve demokrasinin gereği olan, Atatürk Devrimi’nin en önemli kazanımlarından “kadınların seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaları” ve “kadınların siyasette eşit temsil edilmesi” için, özellikle siyasal açıdan bilinçlenmeleri ve politik etkinliğine ilişkin sorunların çözümüne yönelik her türlü çalışmayı yapmak konusunda kararlıyız.”

 

KADIN DEVRİMİNİN ÖNEMLİ BİR EŞİĞİ

 

ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ise  Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi Cumhuriyet’in “kadın devriminin” önemli bir eşiği olduğunu kaydetti. Çınar şöyle devam etti: “5 Aralık 1934’te genç Cumhuriyet’in kadın yurttaşlarına verdiği bu haklar devrim niteliğindedir. 

 

Bu devrim günü ülkemizde 5 Aralık Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişik ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye Cumhuriyeti, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKTIR

1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun kabulünden sonra Büyük Atatürk’ün, halkçı ve eşitlikçi devrimlerinin bir devamı olan bu haklar, kadınların toplumsal hayata güçlü şekilde katılmasında ve Türk toplumunun çağdaşlaşmasında büyük bir aşama olmuştur.

2021 Türkiye’sinde kadınlarımızın haklı istemlerinin ve çağın gereği olarak İstanbul Sözleşmesi’ne ivedilikle dönülmeli ve daha ilerici yasalarla devrimci tarihsel adımlarımız güçlendirilmelidir. İstanbul Sözleşmesi haktır!”

Kent meydanındaki açıklamanın ardından ADD Gebze Şubesi’nin ev sahipliğinde, ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ve yönetiminin de katılımıyla “Kadınlarımız” konulu sohbet gerçekleşti.

 

ortak.jpg

 

sohbet-016.jpg

 

birarada-029.jpg

 

yasa-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.