8 Mart’ta karanfil Önemli ama yetersiz!

8 Mart’ta karanfil Önemli ama yetersiz!

Gelecek Partisi Çayırova'da Kağan Demirci başkanlığındaki yönetim ilk sınavlarından birini 8 Mart’ta verecek. İlçe siyasetine farklılık getirmeyi amaçladıklarına değinen Demirci, “Kadınlara karanfil dağıtmak önemli ama yetersiz" dedi

 

Ülkemiz aktif siyasetinin yeni yüzü ve renklerinden Gelecek Partisi pandemi sürecine karşın Çayırova’da da teşkilatlanmasını tamamladı. Kağan Demirci başkanlığında atanan kurucu yönetim, kendi arasındaki görev dağılımını da gerçekleştirdi. Pandemi koşullarının elvermişliğinde birinci olağan genel kurullarını da gerçekleştirecekler.

AYIRIMSIZ KUTLARIZ

Aktif siyasette malum, bazı günler çok önemli. Bu anlamda Gelecek Partisi Çayırova İlçe Teşkilatı da 8 Mart’ta ilk sınavlarından biri verecek. Başkan Demirci, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü şekillerindeki tanımlamalarına takılmadı. “Herkes dilediği adla kutlayabilir. Biz her iki seçenekte de ayırımsız, tüm kadınların gününü kutlarız” diyen Demirci’ye sorumuz farklıydı ama yanıtı, 8 Mart ve emsal örnekleri üzerinden verdi:  

YAPILMAYANI YAPMALIYIZ

Gelecek Partisi Çayırova İlçe Teşkilatı, ilçenin yerel siyasetine ne katacak?

 

  • Amacımız Çayırova yerel siyasetine bir fark ve renklilik getirmek. Yapılmayanı yapmak. Örneğin bir 8 Mart veya Anneler Günü.. Kadınlara karanfil dağıtılan günlerden öte bir şeyler yapmalıyız. 24 Kasım’da okulları gezip öğretmenlerin gününü kutlamak; önemli ama sadece o gün o göstermelik ziyaretten öte kalacaksa bir anlamı yok. Vatandaşın düğününde, cenazesinde elbette olalım ama örneğin toplu taşıma sorunu üzerinden; o sorunu yaşayanın yanında olmuyor veya hiç olmazsa dile getirip ifade etmiyor, çözümü için erk, yönetenler üzerinde baskı unsuru olmuyorsam Gelecek Partisi Çayırova İlçe Teşkilatı olarak varlığımın, varlığımızın ne anlamı, önemi var?

 

  • Sizce Çayırova’nın en önemli sorunu nedir?

 

  • Her işin başı sağlıksa bence Çayırova’nın birinci eksikliği hastanedir. Bu anlamda Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin bir süre önceki açıklaması heyecan veridir. Dilerim hayata geçer. Projenin Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde, yatırımlar bölümünde yer almamasıyla hiç ilgili olmadım. Çiftçi şahsında ilçenin seçilmiş belediye başkanı seçildikten sonra elbette tüm ilçe halkının belediye başkanıdır ancak belediye başkanı aynı zamanda aktif siyasetçidir. Güvendiği bir kaynak, söz veya söylem var ki kati bir dille hastanenin ilçeye kazandırılacağını söylüyor.

 

BELEDİYE BAŞKANI OLSAYDIM

AYNI ŞEKİLDE DUYURURDUM

 

  • Bakanlıktan önce açıklamada bulunması doğru oldu mu, siyasetçi olmasından sebep prim edindi mi?

 

  • Sağlık Bakanlığı’ndan da önce açıklayarak siyasi anlamda risk üstlendi. Siyasi bir prim yapıp yapmadığına gelince; ben fazla ihtimal vermiyorum. Hastane bu ilçenin insanı için bir lüks değil devletin, hükümetin yerine getirmesi gerektirdiği, üstelik geciktiği bir hizmettir. Seçmen gerek genel gerek yerel seçimde tercihte bulunurken farklı pratikler üzerinden değerlendirmede bulunacaktır diye öngörüyorum. Belediye başkanımızın hastaneye dair duyuru şeklini ise yadırgamıyorum. Ben belediye başkanı olsam ben de hastanenin ilçeye kazandırılması için aynı çabada bulunur, hastanenin taahhüdünü aldıktan sonra duyurusunu aynı şekilde yapardım.

 

“ÜÇLÜ, GÜÇLÜ!” BU MUDUR YANİ?

 

  • Halkın şehirlerarası otobüslere ulaşmaya dair sıklıkla dile getirdiği sorunu da var?

 

  • Otogar sorununu, ikinci sıraya koyuyorum çünkü ekonomi hayatın bir gerçeği ve şehirlerarası otobüslerin ilçemizde yolcu indirip bindirememesi halkın cebini yakan bir vaka. Ben bu sorunun yıllardır çözülmemesine çok yönlü anlam veremiyorum. İlkinde; Hükümet sensin. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri sende. Seçim döneminde, ‘Üçlü olsun güçlü olsun’ diyorsun. Üçlü oldu güçlü oldu mu ya da bu mudur yani?

 

ERDOĞAN ONLARI

DAHA NE KADAR TAŞISIN?

 

  • Bu sorun neredeyse 2004’ten beri var ama son yerel seçime göre de AKP açık ara iktidar?

 

  • Seçmenin yerel seçimdeki refleksini gözlemliyorum. Üzerlerindeki Recep Tayyip Erdoğan etkisi her şeye rağmen sürüyor ve yerel seçimde de tercihlerinde etkili oluyor. İlimizin ve ilçemizin AK Partili aktif siyasetçilerini Sayın Erdoğan şahsında bir siyasi parti lideri daha nereye kadar taşısın. Çayırova’da da halk bir gün örneğin önümüzdeki ilk yerel seçimde, ‘Reyiz. Kalbimizdesin ama durum şöyle böyle’ derse deyip tercih değiştirirse… Bu kaygıyı da mı taşımıyorlar?

 

TOPLU TAŞIMADA İLÇE

BELEDİYELERİ ÇOK PASİF

 

  • Toplu taşıma hatlarında vatandaşı bezdiren sorunlar var. Sizce sorun neden kaynaklanıyor?

 

  • Ulaşım, toplu taşıma. Gazetenizden de takipteyim. Çayırova’da herhalde problemli olmayan hat yok. Bence burada en büyük taktik yanlışlardan biri toplu taşıma hizmetini Büyükşehir’e yönlendirirken ilçe belediyelerini de paydaş etmemek oldu. Çayırova’da da bölgemizde de AK Partili belediye başkanları Hükümet veya Büyükşehir yatırımlarında gerek duyurusu gerek sahiplenmede; yer yer kendileri yaptırıyormuş gibi imaj dahi edindirerek propaganda sürdürüyorlar. Ama sorunlu olan durumlarda ara ki bulasın: ‘Büyükşehir’in konusudur…’ Toplu taşımanın sorun halinden çıkıp kangren haline dönüşmesinde bunun da etken olduğunu düşünüyorum.

 

SAZLIDERELİ’NİN BARINMA

HAKKI ANAYASAL’DIR

 

  • Apartman altı atölyeler, Sazlıdere’de tasarlanan küçük sanayi sitesi bölgesinde insanların ikamet ediyor olması. Sizce sorun nasıl çözülür veya nasıl çözülmeli?

 

  • Sanayi bölgesi ilçesiyiz sağlıklı, nitelikli bir küçük sanayi sitemiz ne yazık ki yok. Mahalle içlerine yayılmış yapılanmada hem mahalle sakinleri rahatsız hem de o tip esnafın kendini büyütme, geliştirme, açılım yapma olanakları zayıf. Şu sıralar yaşantının da sürdüğü Sazlıdere üzerinden formül arayışındalar ancak öncelikle Sazlıdere sakinlerinin Anayasal hak olan barınma sorununa da mutlak çözüm bulunmalı. MÜSİAD gibi bir sivil toplum örgütünde, örgütlü olarak iş hayatında yer almanın getirdiği deneyimle bir örnek üzerinden pekiştirmek isterim.

 

BİR GÜN BİLE ÖNEMLİ KAYIP

 

  • Dilovası’ndaki İMES OSB’nin kökeni, İstanbul Dudullu’daki İMES Küçük Sanayi Sitesi’dir. O sitede bir arada, örgütlü olarak ve varlığını duyurarak üretimde bulunan birçok küçük işletme varlığını İMES OSB’de orta ölçekli işletme ve fabrika olarak sürdürmektedir. Yani Çayırova’da küçük sanayi sitesi salt Çayırova, Yenimahalle’de mahallelinin yaşam kalitesini yükseltmekten ibaret kalmayacaktır. Bu anlamda kaybedilen tek bir gün bile aslında ülkenin kaybı olmaktadır.

 

 

**

 

Genel söylemi yayarken

yereli ihmal etmeyeceğiz

 

kagan-3.jpg

 

Önceliğiniz genel merkez politikasını yaymak mı? Yerel konular, sorunlar üzerinden siyaset mi?

 

  • Çayırova İlçesi’nde yerel siyaset yapıyorsak bir uğraş kolumuz elbette genel başkanımızın, genel merkezimizin ürettiği politika ve söylemleri vatandaşa ulaştırmak ancak biz aynı zamanda yerel bir teşkilatız. Çayırova’da her ne oluyorsa bilip öğrenmek; soruna çözümü önce yerel ölçekte, olmadı genel merkeze aktararak genel ölçekte aramak durumundayız.  Bu anlamda ikisini birden sürdürecek ve asla yereli ihmal etmeyeceğiz. Önceliğin hangisi olduğu ise dönemine göre değişkenlik gösterir.

 

MEDYA TAKİP KOMİSYONU

KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

 

  • Bu bizim tespitimiz. Çayırova’da aktif siyaset yapanlar yerel basını yeterince takip etmiyor…

 

  • Çayırova’nın sorunları ve konularına dair bilgi edinmede gerek yerel basın gerekse sosyal medya çok önemli bir zemin. Bize yer versinler, söylemlerimiz yer bulsundan öte gerek Çayırova’nın gerekse Çayırovalı’nın ne gibi sorunları olduğunu bu mecralardan üstelik kolaylıkla edinebiliriz. Yeter ki takip edebilelim. Bu anlamda ilçe teşkilatımızda kurmayı düşündüğümüz üye temelli komisyonlardan biri yerel basını, sosyal medyayı takip komisyonu olacak. Yani Ajans Press, MTM ve emsali medya takip şirketlerinin müşterileri için ticari olarak yaptıkları çalışmanın teori olarak benzeri ancak pratikte farklılık gösterenini teşkilatımız içinde hayata geçirme çabasında olacağız.

 

HER MECLİS SONRASI AYLIK

OLAĞAN BASIN TOPLANTISI

 

  • Ya belediye meclis toplantıları?

 

  • Gerek Çayırova gerekse Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisleri’ni yerinde takibe almak amacındayız. Bir diğer amacımız Çayırova Belediye Meclis toplantılarından sonraki ilk birkaç gün içinde aylık olağan basın toplantıları tasarlıyoruz.    

 

MECLİSTE YER ALMASAKTA

ÖNERİMİZİ TAŞIYABİLİRİZ

 

  • Belediye meclisinde yoksunuz. Önemli bir eksiklik olacak mı?

 

  • Günümüz itibariyle malum; Çayırova Belediye Meclisi’nde temsiliyetimiz yok. Ancak bu kente dair proje üretip hayata geçirmek için engel değil. Bu önerilerimizi ama basın aracılığıyla kamuoyu desteği alarak; ama iktidar olmadı muhalefet partilerindeki belediye meclisleri, ilçe teşkilatları ile diyalog üzerinden yerel meclisimize de taşımak amacındayız.

 

 

 

**

 

Aktif siyasetin içine

üyeyi de çekeceğiz

 

 

 

  • Yönetiminiz oluştu. Görev dağılımı yaptınız. İlk kongrede de ekip pek değişmeyecektir. Ekibinizle birlikte ne tür bir yerel siyaset yürütmek amacındasınız?

 

  • İşleyiş itibariyle kent konseylerini andıran bir yapılanmayı ve işleyişi hayata geçirmek istiyorum. Her şeyin özü insan ve biz içinde bulunduğumuz dönemde gerek pandemi faktörü, gerekse birinci olağan kongremizin telaşı içinde kendimizi Çayırova’ya fazla hissettiremiyor, dokunamıyoruz. Ancak pandemi süreci de bitecek. Kongremiz de geride kalacak. İşte o zaman tüm üyelerimizi işin içine katacak; onları vasıflarına paralel komisyonlar içine dâhil edecek bir siyasi çalışma yürütmeyi tasarlıyorum.

 

YAPARIM DEMİYORUM.

ÜYE İLE YAPARIZ DİYORUM

  •  
  • İlçe başkanı olarak benim, icrada olan olmayanı ile yönetim kurulu üyelerimin çalışması yetmez. Üyeyi de nitelikleri, vasıfları, bilgi birikimleri, artan zamanları üzerinden işin içine katmak durumundayız. Üye sadece genel ve yerel seçim dönemlerinde adayların ziyaret ettiği yerlerin ona eşlik eden kalabalıklarından ibaret olmamalı.  Bu modeli yaparım veya yönetimimle yaparız demiyorum. Meselenin özü insan, üyelerimiz olacak. Onlar bu işin içine bu şekilde girerse, yaparız ancak.

 

 

 

**

 

Nerede oturduğum değil

ne kazandırdığım önemli

 

kagan-4.jpg

 

  • Gebze’de oturuyor, Çayırova’da aktif siyaset yapıyorsunuz. Çayırova’da ikamet etmeyen ilk aktif siyasetçi de değilsiniz ama zaman zaman aleyhte propaganda konusu olabililyor?

 

  • Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi’nde oturuyorum. İşimiz o tarafta ve bölgeye hâkim olmak için Çayırova’dan Gebze’ye geçiş yapmışız. Bu süreçte Çayırova ile bağımız hiçbir şekilde kopmadı. Zaten Gebze ile Gebze’den ayrılıp ilçe olan Darıca, Çayırova ve Dilovası’nın; bu dört ilçemizin birbiriyle ağının hiçbir zaman kopmayacağına inanıyor, kopmaması gerektiğini savunuyorum.

 

MESELE YASANIN

TANIDIĞI HAK DA DEĞİL

 

  • Malum; Büyükşehir yapılanmasının getirdiği bir avantajla aynı il sınırları içinde kalınması kaydıyla ikamet ettiğiniz ilçeden farklı bir ilçede belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği dâhil olmak üzere aktif siyaset yapmak mümkün. Ancak mesele yasanın tanıdığı haklar da değil aslında.

BENCE ÇOK BOŞ BİR TARTIŞMA

 

  • Ben öncelikle kimi kesimlerce, ‘Yeni nesil’ diye tanımlanan bir siyasetçi olarak bölgemizde aktif siyaset yapanların ikamet yerleri üzerinden tartışma konusu olduğuna tanık oldum. Bence bu çok boş bir tartışma. Aslolan kişinin ne yaptığı ve ne kazandırdığı. Elbette tepeden inme; o bölgeyle uzaktan yakından ilgisi olmayan kişinin oldubittiyle atanıp aktif siyaset yapması da doğru değil. Burada sözünü ettiğim şey hukuk dilinde, ‘kamu vicdanı’ ve kişinin kendi vicdanı. Aktif siyasette genel anlamda ülkeme, özel anlamda yerelime, yıllarımı verdiğim ilçeme katma değer katmak için varım. Bunda ne derece başarılı olurum. Parti tabanının ve Çayırovalılar’ın takdirine açık ama yanıtı için zamana ihtiyaç var.

 

 

 

**

Belediye başkanları “patron”luk

yapınca kent konseyleri tutmadı

 

  • Çayırova’da da kent konseyi tutmadı. Sizce neden?

 

  • Kent konseyleri aslında önemli yapılanmalardı ancak gerek ülkemiz, gerek bölgemizde işlevinin dışına çıkınca, sonuç vermedi. Ülkemizde birkaç istisna hariç hiçbir il ve ilçede tam anlamıyla uygulanmadı. Bölgemiz üzerinden değerlendirecek olursak; çok düşük bir gideri olan yapılanmalardı. O giderlerini belediyeler üstlenirdi. Belediye başkanları sanki aktardıkları kaynak kendi şahsi kaynaklarıymış gibi kent konseylerinin adeta “patronu” olmak istediler.

 

İYİ SANAYİCİ OLMAK FARKLI

İYİ KONSEYCİ OLMAK FARKLI

 

  • Nerede yanlış yaptılar?

 

  • Konseyin başkanını konsey kendi seçmeliydi. Belediye başkanları o alana da müdahil olup ekseriyetle bölgemizde üretimde, sanayi içinde yer alan ancak bölgemizde oturmayan kişileri yönlendirdiler. Hâlbuki iyi bir sanayici, iş adamı olmak iyi bir konsey başkanı olmak anlamına gelmez. İnsanın iyi olması başkadır, insanın üstleneceği görevde iyi olması başkadır.

 

DÖRT İLÇEDE ÖYLE BİR

TANE ÖRNEK VAR MI?

 

  • Kent konseyleri bir proje üzerine hayata geçirilmesi için tavsiye kararı alır. O tavsiye kararını belediye meclisleri karara bağlayıp hayata geçirir. Gebze Bölgesi’ndeki dört ilçemizde böyle bir çalışma var mı, en azından ben bilmiyorum.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.