8 Mart’ta açık ve net 10 talep

8 Mart’ta açık ve net 10 talep

Gebze Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gayet açık ve net taleplerini sıraladı: Çocuk gelinliği körükleyen eğitimde 4+4+4 sisteminin hemen iptali, güncele dair Kod 29 ile işten çıkartmaya yasaklama getirilmesi istenildi

Gebze’de kimi kesimlere göre Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kimi kesimlere göre Dünya Kadınlar Günü pandemi koşullarının elverişliğinde geride kaldı.

gebze-8-mart-210.jpg

01 Mart’tan itibaren biraz gevşetilen pandemi kuralları kapsamında salon ve meydan etkinliklerine serbesti getirilirken Gebze Kadın Platformu’nun 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’ndaki Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği renkli görüntüleri ile de dikkat çekti. Basın açıklamasında talepler açık ve net ifade edildi. 10 talep arasında çocuk gelinliği körükleyen eğitimde 4+4+4 sisteminin hemen iptali, güncele dair Kod 29 ile işten çıkartmaya yasaklama istendi. O talepler şöyle:

 

gebze-8-mart-206.jpg

Kadınlar ve LGBTİ+ lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmeli,  6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı,

 

gebze-8-mart-2.jpg

Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı,

 

gebze-8-mart-3.jpg

Bir sağlık ve sosyal hak olarak kürtaj hakkının kullanımını engelleyen fiili uygulamalardan vazgeçilmeli,  güvenli ve parasız kürtaj olanakları sağlanmalı,

 

gebze-8-mart-4.jpg

Kod 29 ile işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır,

Kadınlar regl döneminde bir gün ücretli izinli olmalı,

 

gebze-8-mart-5.jpg

Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı,

 

gebze-8-mart-6.jpg

Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılmalı,

ILO 190 sayılı sözleşme uygulanmalı,

 

gebze-8-mart-101.jpg

Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmeli,

8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.

 

 

Tespit edilebildiği kadarıyla; Siyasi partilerden CHP, HDP, EMEP ve SOL Parti; sendikalardan Eğitim-Sen, Tüm Emekli-Sen ve DGD-Sen; sivil toplumdan EYT ve ADD’nin Gebze ve Dilovası İlçe Örgütleri’nin başkan, yönetici ve üyeleriyle destek verdiği basın açıklamasında hazırlanılan metin DGD-Sen üyesi, Çayırova Şekerpınar’daki Migros Depo direnişinin direnişçilerinden Gülhan Albayrak tarafından okundu.

SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ

DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR

 

 

Taleplerin sıralanmasının ardından “Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, Hayatlarımıza sahip çıkmak için, Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, Emeğimizi ve hayatı örgütlemek için, Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Evde, işte, okulda, tarlada, fabrikada, atölyelerde, emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart mücadele gününü kutluyoruz. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! Yaşasın kadın dayanışması!” diye sona eren açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

HİKAYEMİZİ YAZMAYA DEVAM EDİYORUZ

 

 

“New York’ta bir tekstil fabrikasında yanarak hayatını kaybeden işçi kadınların ardından bugün, 164 yıl sonra da dünyanın her yerinde, ayrımcılığa, şiddete, eşitsizliğe, sömürüye, baskılara karşı verdiğimiz; eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış, laiklik mücadelesi ve dayanışma için sesimizi, isyanımızı birleştirme ve büyütme hikâyemizi yazmaya devam ediyoruz. Bugün benzer taleplerle meydanlardayız, iş yerlerindeyiz, fabrika önlerindeyiz.

VAROLUŞ MÜCADELESİ ÇOK DAHA ANLAMLI

 



8 Mart, dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye, ayrımcılığa,  baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günüdür. Eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştiği patriyarkal kapitalizmin, kadın ile kurduğu  “ucuz emek – kutsanmış annelik” ilişkisinin neoliberal politikalarla tüm dünyada yeni kölelik koşullarını dayattığı bu dönemde, kadının varoluş mücadelesi çok daha anlamlı bir hale gelmiştir.

EŞİT ÜCRETDEN YOKSUNUZ

 



Kadınlar, çalışma ve toplumsal yaşamda, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalmaktadır. Herhangi bir sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı olarak çalıştırılan kadınlar “ucuz emek gücü” olarak görülmekte, “eşit değerde işe eşit ücret”den yoksun bırakılmaktadırlar. Covid 19 pandemisiyle birlikte patriyarkal kapitalizmin yarattığı sorunlar derinleşmiş, pandemi kadına yönelik ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel şiddeti, kadın bedeni, emeği üzerindeki sömürü ve baskıyı arttıran bir politikanın fırsatı haline getirilmiştir.

KOD 29 TEHDİDİ

 



İşyerlerinde kod 29 ile işten çıkarma tehdidi artmış durumdadır, bu şekilde işten çıkarılan işçiler ise gerçeğe aykırı bu bildirim nedeniyle yeni iş arama süreçlerinde karşılarına çıkan 29 kodu nedeniyle de ciddi sorunlar yaşamakta ve iş bulamazken, Kod 29'un içeriği kadın emekçiler üzerinde ayrıca bir tehdit unsuruna dönüştürülmektedir.

MİGROS VE CPS

 

 


Yaşadığımız kentte de, çalışma koşullarının ağırlığı, mesai saatlerinin fazla olması ve mobbinge uğramaları nedeniyle sendikalaşan Migros işçileri önce ücretsiz izne çıkarılmış ardından kod 29 ile işlerine son verilmiştir. Yine CPS'de de tekstil işçilerinin talepleri karşılanmamış, çoğunluğu kadın olan işçiler greve gitmek zorunda kalmıştır.

 
ŞÜPHELİ ÖLÜMLERLE YAŞAMLARI ÇALINIYOR

 

gebze-8-mart-209.jpg

Kadına yönelik şiddet de yaşamın tüm alanlarında yaygın olarak sürmektedir. Her gün en az 4 kadın katledilmektedir. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete uğramakta, intihar denilerek son derece şüpheli ölümlerle yaşamları çalınmaktadır. Şiddet her kesimden, her meslekten, her toplumsal kesimden kadına karşı uygulanmaktadır.  Cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle kadına yönelen şiddet konusundaki istatistikler, dünya genelindeki bir insan hakları felaketini ortaya koymaktadır.

SAVUNMASINI KULLANANLARA

AĞIRLAŞTIRILMIŞ CEZALAR

 

 

Buna karşın yaşamlarını korumak için öz savunmasını kullanan kadınlar ise serbest bırakılmak yerine, ağırlaştırılmış cezalarla cezaevlerinde yaşamaya mahkûm edilmektedir. Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice, toplumun, devletin gözü önünde öldürülmesi ve kadına yönelik şiddetin faillerinin, eril yargı ile “tahrik” adı altında indirimlerle serbest bırakılması, şiddeti ve kadın cinayetlerini körüklemektedir.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET KIŞKIRTILIYOR

 

gebze-8-mart-123.jpg


Kadını kontrol altına almayı hedefleyen, kamusal alandan uzaklaştıran sistem; üniversitelerde, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesini toplumsal değerlerimize ve kabullerimize uygun olmadığı gerekçesiyle durduran,  Türkiye’nin imzalamış olduğu CEDAW-Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesine ve Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesine karşı olan anlayışla kadına yönelik şiddet kışkırtılmaktadır.

EŞİTLİKÇİ LAİK DEMOKRATİK YÖNETİM BİÇİMLERİ

Biliyoruz ki eşitlikçi yönetim biçimleri işlevsel kılınmadan ne kadın ne de toplum şiddetten kurtulacaktır. Bu nedenle ülkemizde kadını eşit ve özgür birey olarak gören yasal dönüşümler ve uygulamaların bir an önce başlatılması, eşitlikçi, demokratik, laik, yönetim biçimlerinin hayata geçmesi, kadın bedeni üzerindeki tüm söz ve karar haklarının kadına ait olduğunun kabul edilmesi ve siyasi iktidarların kadının bedeninden elini çekmesi gerekmektedir.

 

 

Halay müziği ihtiyacına

devrimci çözümlemeler

 

** Gebze’de genel anlamda “Devrimci” diye adlandırılan kesimin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde oyun ve halay havaları ezgileri internet, cep telefonu ve megafon üçlemesiyle, devrimci tipi çözümleme ile sağlandı.

 

Eylemden en renkli kareler…

 

https://www.gebzehaber.net/halay-muzigi-ihtiyacina-devrimci-cozumlemeler-71187h.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.