60 yaşın üzerindeki meme kanseri hastalara ‘dondurma tedavisi’

60 yaşın üzerindeki meme kanseri hastalara ‘dondurma tedavisi’

60 yaşın üzerindeki meme kanseri hastaları ‘dondurma tedavisi’ ile sağlıklarına kavuşabilir

Amerika’da yapılan Meme Cerrahları Birliği Kongresi’nde 60 yaşın üstündeki meme kanseri hastalarında, eğer tümörleri küçükse ameliyat yerine dondurma tedavisi ile de (krioablasyon) benzer sonuçlar alındığı, ek bir tedaviye ihtiyaç olunmadığı rapor edildi.  Çalışmada 194 hastanın değerlendirildiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Tedavinin kozmetik sonuçlarının da çok iyi olduğu rapor edildi. 60 yaşın üstünde ve küçük, iyi seyirli hastalığı olan kadınlar bu tedavi yöntemini düşünebilir” açıklamasında bulundu.

Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Tümörlerinin boyutları 1,5 cm’den küçüktü ve hastaların hepsinin tümörleri yavaş seyirliydi. Bu hastalara 20 ile 40 dakika süren dondurma işlemi yapıldı. Cilde batırılan bir iğne sayesinde bu işlem yapıldı. Hastalarda bir kesi izi ya da geride kalan bir yara izi olmadı. Bu hastaların 27 tanesi, sonrasında radyoterapi aldı. 148 tanesi anti-hormon tedavisi aldı ve yalnızca bir tanesine kemoterapi verildi. Bu hastalar 5 yıl boyunca takip edildi. Sonuç olarak 35 ay aylık takipten sonra hastaların sadece yüzde 2’sinde tümör nüksetti ve hastaların yüzde 95’i, doktorların da yüzde 98’i bu yaklaşımın olumlu olduğunu düşündüler” dedi.

FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK SIKINTILAR YAŞANABİLİYOR

Meme Cerrahları Birliği Kongresi’nde ayrıca düşük riskli meme kanseri atlatan bireylerde uzun süren ve önemli fiziksel ve psikolojik sıkıntıların yaşandığına ilişkin de raporun paylaşıldığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu sıkıntılar, al basma, yorgunluk, sırt ve kemik ağrısı ve anksiyete olarak rapor edildi. Bu raporda 98 hasta araştırıldı ve ortalama yaşları 61 ve yavaş seyir gösteren kanser hastasıydı. Bu hastalar tedavilerinden sonra 5 yıl kadar takip edildi, ortalama takip süreleri 3.5 yıldı. Hastaların sıkıntıları al basma, yorgunluk, sırt ağrısı, eklem ağrısı, anksiyete, endokrin tedaviyi almakla ilgili endişeler ve baş ağrısıydı. Hastanın yüzde 90’ına yakınında sıkıntılar vardı. Hastaların yarısından fazlasında bu belirtilerden 3 tanesinden daha fazlası bulunuyordu. Bu da meme kanseri hastalığının düşük riskli de olsa belirtilerinin önemli olacağını gösteren bir araştırma” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.