6 ayda sorunları çözecek Sonra tanıtıma yöneleceğiz

6 ayda sorunları çözecek Sonra tanıtıma yöneleceğiz

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan adayı Ali Bilir, yönetime gelirlerse 6 ay içinde sorunları çözüp ardından tanıtıma her il ve bölgeden acenteler ile yöneleceklerini söyledi

“Tek yol” turizm

 

kunyeee-001.jpg

 Aktan USLU

 

18 – Patron benim

 

** TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan adayı Ali Bilir, İzmit’te acenteler ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye’ye tedavi için gelen bir turistin 50 turiste eşdeğer gelir bıraktığını söyledi. Yönetime gelirlerse 6 ay içinde sorunları çözüp ardından tanıtıma her il ve bölgeden acenteler ile yöneleceklerini söyledi

 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği – TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, İzmit’te TÜRSAB acenteleri ile bir araya geldiği toplantıda yarım saati aşkın süre başkanlığa seçilmeleri halinde yapacaklarını anlattı. Ardından TÜRSAB acentelerinden gelen soruları da yanıtlayarak sohbet etti. Gazetemizin de yerinde takip ettiği toplantıda Bilir’e özetle; “Sağlık turizmi” ve “İlimizin turistik anlamda tanıtımı”nı sorduk. Bilir şunları kaydetti:

 

BİRİ 50’SİNE BEDEL

“Sağlık turizminin şöyle önemi var. Müşteri de hasta da diyebiliriz. Tedavi için ülkemize gelen bir kişinin ekonomik katkısı, 50 ziyaretçinin katkısına eşdeğer.

Ülke genelinde sağlık turizmi vermeye yetkili, belgeli 58 hastanemiz var. Amerika’dan sonra üçüncü sıradayız. Altyapımız da, hekim kadromuz da çok iyi.

Ancak bu pastadan hak ettiğimiz payı alamıyoruz ve sebeplerinden biri, tanıtım eksikliği. Biz ülkemizdeki sağlık sistemini, yeraltı şifalı sularını ve emsallerini anlatacağız ki üçüncü yaş diye tanımlanan kesimi ülkemize çekebilelim.

Ayrıca orta yaş grubundan kişileri de ülkemize çekebilelim.Türkiye’nin misyonu da bu olmalı.

Bu süreçte söylediğim de tam olarak bu. Seçildikten beş ay sonra ülkemizde sağlık turizmini anlatacağız. Gastronomi, sağlık turizmi dahil turizme dair ne değerimiz, kıymetimiz varsa anlatacağız. Çünkü tanıtım olmayınca olmuyor.

Tanıtım için insan lazım. Bu konuda en büyük ve deneyimli insan kaynağı 12 bin TÜRSAB acentesidir. Bu acentelerin sahipleri ve çalışanlarının gidip Türkiye’yi ve Türk Halkı’nı anlatmasıyla birlikte ülkeye 40-50 milyon turist geliyor.  

Biz TÜRSAB yönetimine geldiğimizde devlete, ilgili kurumlara bu insan kaynağını gösterip tanıtım için desteklerini isteyeceğiz. İspanya ve emsali ülkelere nüfusundan fazla turist gelir. Bizim de hedefimiz bu olmalı. Pandemi sonrası kısmen Ortadoğu’dan turist geliyor ama bu tek pazarla kısıtlı kalmamalı.

Ve sizler daha çok tanıtımı bölgedeki arkadaşlarla yapacağız.

-Sorumuz üzerine- Belediye kent konseyi, valilik gibi lokal kurumların lokal desteklerine ihtiyaç var. Bu desteği almakta her ilde o ildeki, Kocaeli’de Kocaeli’deki acentelerin işi, gayesi amacı olacak. Bir gün geldiğinde; Valilik veya ilgili birimleri turizmle ilgili lokal bir proje üretip karar alacağında size danışır hale gelmeli. Bunu da siz sağlayacaksınız.”

 

-023.jpgGEBZE’YE DE GELECEK: TÜRSAB Başkan adayı Ali Bilir ilimizdeki il saha toplantısını İzmit’te gerçekleştirdi. Ali Bilir, Gebze Bölgesi’ndeki acenteler ile de bu süreçte bir araya geleceğini kaydetti.

 

**

 

HER BÖLGENİN, HER İLİN GELİRİNİN YARISI…

 

Kocaeli’nin gelirinin yarısı

Kocaeli için Kocaeli’de kalacak

 

 

TÜRSAB’ın günümüzde üye aidatından geçinen bir yapıda olduğunu kaydeden Bilir gerek her bölge için geçerli bir vaatte bulundu: “Kocaeli’nin gelirinin yarısı Kocaeli’de kalacak. Tanıtım dahil, nasıl kullanacağınıza siz karar vereceksiniz.” Bilir konuya dair şunları söyledi: 3 seneliğine seçiliyoruz. Bölgelerimizde toplanan aidatların yarısı bölgesinde kalacak. Sizin ödediğiniz aidatlar burada kalınca o bütçeyi de siz kullanacaksınız. Bu sefer o bütçeyi de siz kullanıyor olacaksınız. Eğitim mi gerekiyor, yurt içi yurt dışı infolarda bölgesini mi tanıtmalı, ya da yurt dışından tur operatörü getirip burayı mı tanıtacak? Kararını siz verecek ve bütçeniz nezdinde kullanacaksınız.

 

7002.jpg

**

 

Kartepe’ye Maşukiye’ye

tam gün rehbere ne gerek var?

 

 

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan adayı Ali Bilir, TÜRSAB acenteleri ile İzmit’te bir araya geldiği toplantıda Maşukiye ve Kartepe’yi örnek gösterip, “Tam zamanlı rehbere ne gerek var?” deyip yarı zamanlı rehber sistemi vaat etti..

ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ DE

BERABERİNDE GETİRİYORUZ

“Özellikle kültür turlarında, rehber konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. TUREB ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile masaya oturacağız. Bu konuda gerekli ön adımları attık, ön görüşmelerde bulunduk, gerekli hazırlıkları yaptık. Çünkü bunları çözmek için yıllardır yönetimde konuyu gündeme getirdim. Bir sorunu gündeme getirirken çözüm önerisini de beraberinde getiriyoruz. Türkiye’deki rehber haritasını çıkartacağız. Bugün Kartepe’ye, Maşukiye’ye giderken rehber isteniyor. Maşukiye’ye giderken gerçekten rehber gerekli mi? Gerekliyse de bir saatliğine gereklidir. Girişte bir rehber bir saatliğine bekler, her grubu 1-2 saat rehberlik yapar. Ondan sonra grup yine kendi halinde devam eder eğer Türkiye rehber haritasına Maşukiye girecek ise.

 

YARI ZAMANLI ÇALIŞSIN

DAHA ÇOK KAZANSIN!

‘Rehber tur boyunca mevzuat gereği zorunlu olacak’ deniliyor. Rehber 1-2 saat Konya’da, Kapadokya’da, İzmit’te, Bolu’da anlatıyor. Sonra gruptaki iki üç uyanık rehberin koluna giriyor. ‘Ucuz zeytinyağını nereden buluruz, en iyi yemeği nereden yeriz? Antikacı var mıdır?’ diye rehber orada üç beş kişiye gezdirmeye başlıyor. Ya da komisyon alacak olduğu halıcılara, hediyecilik eşyacılara götürüyor. Türkiye’de bugün belki rehber ihtiyacı yok ama, bileti bir gün boyunca sabahtan akşama bloke ettiğimizden ihtiyaç oluyor. Çok yaşıyorum. Tarihi yarımadada dört saat anlatıp sonra, ‘Saat 7’de şurada buluşalım’ diyor. Rehber herhangi bir kafede akşama kadar oturuyor. Rehber ek iş yapsın. Yarım gününü bana, yarım gününü ona kullansın. Benden 1500 alacağını 1000 benden, 1000 ondan alıp daha çok kazansın. Bu sorunu da tamamen irademizi ortaya koyarak bu şekilde çözeceğiz.”

 

8001.jpgMESELE ÇANAKKALELİ’YE FATİH’İN OTAĞINI GEZDİRMEKTE: Çanakkale Şehitliği; ilimiz dahil ülkemizin her tarafından ecdadımızı yad etmek için ziyaret edilen kutsal mekan. Fotoğraf; Kartepe Belediyesi Kartepe Genç Akademi öğrencilerinin 19 Ağustos’taki Çanakkale gezisinden. Halbuki ilimizin de Fatih Sultan Mehmet’in hayatını kaybettiği Gebze’de, Hünkar Çayırı’nda Fatih’in Otağı gibi kutsal ve manevi, Kartepe gibi turistik değerleri var. Mesele önce iç sonra dış turizmde o ilgiyi yakalayabilmekte. TÜRSAB Başkan adayı Ali Bilir, o anlamda, ülkemiz turizminin tanıtımına da, ilimiz turizminin tanıtımına da, ama bölgenin aktörlerinin el atması şartıyla aday.

 

**

 

“PANDEMİDE BAKANLIKTAN DESTEK BAŞVURUSU YAPALIM” DEDİM

 

 

“3-5 bin liraya ihtiyacı

olan yapmasın” dediler

 

TÜRSAB’ın önümüzdeki ay sonu gerçekleşecek kongresinin en ilginç adaylarından biri Ali Bilir..

Bir önceki kongrede yönetime girdi. Başkan ve diğer yöneticilerle olan anlaşmazlıklar sonrası başkan yardımcılığı yani icradan istifasını verdi ancak yönetim kurulu üyeliği soruyor. Niye yönetimden istifa etmediğini soranlara, “Mücadele için” yanıtını veren Bilir propaganda çalışmalarında o mücadelelerinden de örnekler verdi. Biri; pandemi dönemi çokça sektörde rastlanan desteklere dair oldu:

 

 

“Yine bir şekilde herkeste vardır. Uçak bileti hizmeti veriyorduk.

‘Hava yolları sistemiyle bizim sistemimiz arasındaki fiyat farkını düzeltelim sayın başkan’ dediğimde aldığım cevap şu oldu: ‘Uçak bileti tek başına bir turizm faaliyeti değil. Uçak biletini, kesenden kesmesin’

Böyle enteresan cevaplar alan bir kişiyim yönetim kurulunda.

Pandemi dönemi yaşıyor, evden çıkamadığımız zaman evden online toplantılar yapıyoruz.

Bu ülkede berberler, ayakkabıcılar, bakkallar; kira, enerji gibi çeşitli destekler alıyor devletten. ‘Gelin biz de Bakanlığımıza 2, 3, 5 bin lira olur, acentelerimiz için destek isteyelim’ dediğimde aldığım cevap, ‘3-5 bin liraya ihtiyacı olanlar bunu yapmasın.’

Siz eşiniz, dostunuz, ailenizle, evinizde şu yemeği yemediğinizden gelmediniz buraya. Bir davet yaptık, aynı camiada olduğumuz için dertleşelim dedik. Bu amaçla geldiniz, yemek işin bahanesi. O toplantıda söylemek istediğim buydu: Bu arkadaşlarımızın, acentelerimizin ihtiyacı olduğundan değil. Olan vardır, olmayan vardır. Sadece bu kuruma ait olduklarını hissetsinler.

‘Ben bu ayki kiramı, enerji giderimi bu akşamki market alışverişimi ya da bir akşam çocuklarımla, arkadaşlarımla beraber bir yemeğe gittim’ desin. Burada bir aidiyetlik hissetsin. 3-5 bin liralar onu uçuracak, işine gücüne sermaye olacak değil. ‘3-5 bin liraya ihtiyacı olan bu işi yapmasın’ diye cevapladılar ekrandan.”

 

8002-002.jpg

**

 

Yarın

 

Ankara’nın doğusunda; İstanbul’da çok önemli miktarda seyahat acentesi sadece uçak bileti satarak ticaretini geçindiriyor.

Broşürümdeki vaatlerin yüzde 80’i tamamen hiçbir yasaya bağlı olmadan, yönetim kurulu kararıyla birlikte çözülebilecek olan konular.

Şubeli acenteler var. Pandemide oralara kira ödediniz. Bu gibi durumlarda şubesi olan işletmeler şubelerini merkeze alıp ardından yine sürdürebilecek. Bunları sağlayacağız.

 

Hac umre turizmi yapan acentelere yönelik; bugün devlet hiçbir alanda ticaret yapmıyor. Eskiden şeker, sigara, gazyağı üretirdi. Özelleştirdi. Tek yaptığı, hac ve umre işi…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.