6 ayda 134 milyonluk araç kiralandı!

6 ayda 134 milyonluk araç kiralandı!

CHP KBB Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, Büyükşehir Belediyesi’nin 6 ayda 134 milyon liralık araç kiralaması yaptığını söyledi.

CHP’li İzmit Belediyesi’nin araç satın almak için kredi yetkisi istemesi, AKP Grubu’nun karşı çıkması ile kent genelinde araç satın alımı ile araç kiralama yöntemleri tartışma konusu oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, araç satın almak yerine kiralama yöntemini tercih eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Belediyenin 31 Mart seçimlerinden sonra bugüne kadar çok sayıda araç kiralaması yaptığını ifade eden Taşdemir toplam araç kiralamasının 134 milyon 692 bin 271 lira olduğunu söyledi.

Taşdemir’in konuyla ilgili açıklamaları şöyle:
“Belediye 31 Mart seçimlerinden sonra onlarca defa araç kiralama ihalesi gerçekleştirdi. Bu ihalelere toplam 134 milyon 692 bin 271 lira harcadı. Bunların tamamında sözleşmeler imzalandı. Sözleşme imzalanmayan, teklif değerlendirmeleri devam eden ihaleler var. Bu ihaleler ile rakam daha da yükselecek. Üstelik bu rakamı sadece 6 ay içinde yaptılar. İlerleyen yıllarda ihtiyaca göre kiralama miktarı daha da artacaktır.

1 AYLIK MAKİNE KİRASI 238 BİN LİRA
Belediyenin ihaleleri akıl alır gibi değil. 1 aylık yol süpürme ve sahil temizlik makinesi kiralamışlar örneğin. 238 bin 540 lira ödemişler. Sadece 1 aylık makine için bu rakamı anlamak mümkün değil. 134 milyonluk araç kiralaması içinde pek çok kamyon olmasına rağmen evsel atıkların nakliyesi için 7 milyon 456 bin 800 liralık 2 ayrı ihale daha gerçekleşirmişler. Yetmemiş, İSU evsel atık nakliyesi ve bertarafı için 2 milyon 948 bin 500 liralık bir başka ihaleye çıkmış. Bunun ne kadar nakliye belli değil. Kiralamanın yanında yedek parça ve lastik için ihaleye çıkmışlar. Dozer yedek parçası için 202 bin 89 lira, lastik için ise 453 bin 595 lira harcamışlar.

KİRALANAN OTOBÜSLER AYRI SEYAHAT AYRI
Belediye 2019 yılı seyahat hizmeti için otobüs ve minibüs kiralamış. İl içi ve il dışı görevlendirmeler için 3 milyon 700 bin 117 lira harcamışlar. Araçların en az 2002 model olmasını istemişler. Yani 17 yıllık araçlarla seyahat etmeyi göze almışlar. İhaleye tek firma katılmış, Körfez Turizm. 2019 yılı seyahat ihalesine çıkan belediye aynı yıl için gerçekleştirilen Nevşehir Hacı Bektaş Veli ve Tunceli Munzur bölgesindeki erenlerin türbeleri ziyaretleri için 2 ayrı ihaleye çıkmış. Nevşehir’e 293 bin 410 lira, Tunceli’ye ise 165 bin 235 lira harcanmış. Bunların ne kadarı ulaşıma gitti, belediye otobüs ve minibüsü 3.7 milyona kiralamış iken neden bu ihalelere çıktı belli değil.

KAMU ZARARI SÖZ KONUSU
Pek çok ihaleye tek firma katılmış. Fiyat kırmak yok. Pazarlık yok. Firmalar ne teklif ettiyse kabul edilmiş. Doğrudan teminle araç kiralaması yapıldı mı bilmiyoruz. Tasarruf tedbirlerinin sayfa sayfa yazıldığı bugünlerde böylesi kiralamaların yapılması doğru değil. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak araç kiralamalarının kamu üzerinde büyük bir yük olduğunu düşünüyoruz. 2-3 yıl kullandığınız araçlara milyonlar ödüyorsunuz. Bu rakamlara bu araçların büyük bir bölümünü satın almak mümkün. Bu ihalelerin 5 yıl içerisinde tekrar edileceğini düşünürsek 2 dönem içinde belediyenin ihtiyacı olan bütün araçlar sadece kiralama bedelleri ile satın alınabilir. Burada kamunu ciddi bir zararı söz konusu. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” *Haber Merkezi 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.