5 kuruluşa sertifika verilmiş

5 kuruluşa sertifika verilmiş

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan, “Helal Akreditasyon Kurumu bugüne kadar sadece 5 kuruluşa sertifika verdi! ”dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili verdiği soru önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “2019’dan bu yana sadece 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verildi” yanıtını verdi.

Bakanlıktan gelen cevabı kamuoyuyla paylaşan Tarhan: “Ticaret Bakanlığı’na verdiğimiz soru önergesine karşılık Bakanlık, 2019’dan bu yana sadece 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verildiğini belirtmiştir. Yaklaşık 3 yılda bu kadar az sertifika verilmesi, kurumun işlevselliği açısından düşündürücüdür. Kurum bugüne kadar 17 farklı ülkeden 36 helal akreditasyon başvurusu aldıklarını ifade etmiştir. Helal Akreditasyon Kurumu 2020 yılında ise sadece 3 kuruluşa sertifika vermiştir” dedi.

KURUMUN GELİRLERİ GİDERLERİNİ KARŞILAMAYA YETMİYOR!

Tarhan: 2020 yılında 3 kuruluşa helal akreditasyon belgesi veren kurumun bu yıl boyunca elde ettiği gelir 403.252 TL’dir. Ancak 2021 yılına kadar Helal Akreditasyon Kurumu’na bütçeden ayrılan ödenek 27.448.300 TL’dir. Ödeneğin 14.979.361 TL’si harcanmıştır. Kurum ödeneği personel maaşları, personelin eğitimleri, bilişim altyapısının oluşturulması için kullandıklarını belirtmiştir. Bununla birlikte kurum, fiziki altyapısının oluşturulması için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kuruma tahsis ettiği binanın tadilatı için de harcamalar yaptıklarını ifade etmiştir” dedi.

TOPLUMA YÜK OLUYOR

Sözlerini sürdüren Tarhan: Helal Akreditasyon Kurumu’nun giderleri bütçeden karşılanıyor, binasını Milli Emlak Genel Müdürlüğü tahsis ediyor. Ancak kurum bugüne kadar sadece 5 kuruluşa sertifika vermiş ve karşılığında kendi giderlerini dahi karşılamayan bir gelir elde etmiştir. Bununla birlikte hala kurum finanse edilmeye devam edilmektedir. Finansal açıdan kendini dahi idare edemeyen bu kurumun bütçeden bu derece bir pay alması doğru değildir. Ayrıca kurum personel alımına devam ettiklerini de bildirmiştir. Kurumun giderleri artarken gelirleri aynı ölçüde artmamaktadır. Etkin bir belgelendirme faaliyetine sahip olmayan bu kurumun devlet tarafından finanse edilmesi bütçeyi zarara uğratmaktadır. Helal Akreditasyon Kurumu kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir gelir elde etmedikçe, etkin ve verimli bir helal belgelendirme sistemi sağlanmadıkça kurumun faaliyetine devam etmesi topluma bir yük olmaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.