485 bin metrekarede hayati dönüşüm

485 bin metrekarede hayati dönüşüm

KBB Başkanı Tahir Büyükakın, Meclis toplantısında Kocaeli’nin risk haritasını çıkardıklarını, 485 bin metrekare alanda 1 milyar TL bütçeyle yıkım tasarlandığını belirtip Kocaeli’nin depreme en dayanıklı il olmasını hedeflediklerini söyledi

meclis-006.jpg

 

İzmir Depremi önce ilçe belediye meclisleri ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantılarında gündem maddeleri harici veya dahili, ana gündem konusu oldu. KBB Başkanı Tahir Büyükakın meclis toplantısının açılışında yaptığı bilgilendirme konuşmasında, , 485 bin metrekare alanda 1 milyar TL bütçeyle ağır ve orta hasarlı binalardan yıkımın başlanması gerektiğini belirtip Kocaeli’nin depreme en dayanıklı il olması gerektiğini söyledi.

SİYASET YOK. BİRLİKTE ÇÖZELİM

Başkan Büyükakın mecliste grubu olan ve temsil edilen partilerden CHP İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, İYİ Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız ve Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Zafer Mutlu’nun da izlediği toplantıda muhalefete de özetle, “Bu meselenin siyaseti yok. Birlikte çözelim” çağrısında bulundu.

DEPREME EN DAYANIKLI İL OLMALIYIZ

Büyükakın, İYİ Partili Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş’ın çıkışıyla bir süreliğine meclis toplantısını limonileştiren konuyu, “Kocaeli, Türkiye’nin depreme en dayanıklı ili olmalıdır. Veri tabanı hazır olduğuna göre nasıl yönetileceğini birlikte çalışmalıyız. Ağır ve orta hasarlı binalarımızdan öncelikle başlamak gerekiyor. İlçe belediyelerimizde hangisinde kaç bina olduğu biliniyor. Bu bahsettiğimiz binaların toplam metrekaresi 485 bin metrekaredir. Kabaca bir milyar gibi bir kaynak gerekiyor. Durum çok ciddi. Biz bunu başarabiliriz. Hep birlikte Kocaeli’de güzel bir çalışma ile Türkiye’ye model oluruz. Türkiye’nin en hazırlıklı ili oluruz” diyerek bağladı.

DEPREME HAZIRLIK İÇİN 50 MİLYON TL

KBB Meclisi’nin SEKA Park yerleşkesindeki Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantısında 128 gündem maddesi üzerine görüşüldü. Toplantıdan önce meclise bilgi veren Büyükakın, Kocaeli’nin risk haritasını çıkarttıklarını belirterek  riski azaltmak ve hasarlı binaların yıkımı için ilçe belediyeleriyle birlikte çalışacaklarını söyledi. Deprem hazırlıkları için 50 milyon TL’lik bir bütçe ayırabileceklerini kaydetti:

TÜM RİSKLER BİRLİKTE

DEĞERLENDİRİLMELİ

“1,5 yıl önce Kocaeli’de depremle ilgili kentsel dönüşüm ve gelişim planı hazırlandı. Sadece deprem değil, yangın, sel de bir risktir. Tüm riskleri birlikte değerlendirmek gerekiyor. İçinde küresel ısınmayı da dahil edecek şekilde çalışma tamamlandı. Kentin risk haritası çıkartıldı. Bundan sonra nasıl bir adım izlenmesi gerektiğini biliyoruz.

GÖKTAŞ’TAN ÖNCE DOĞAÇLAMA:

SAMİMİYETİNİZDEN ŞÜPHELİYİM

 

elestirdi.jpg

Büyükakın’ın ardından İYİ Parti Grubu’ndan önce Fevzi Canbaz söz alıp kısa bir değerlendirmede bulundu. Ardından  İYİ Parti Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş söz aldı. Göktaş yazılı metinle geldiği mikrofonda konuşmasına o metnin dışından, doğaçlama ile başlarken salonda soğuk rüzgâr estirdi. Göktaş, “Sayın başkan, depremle ilgili konuşmalarınız hala gelecek zaman cümleleriyse samimiyet konusunda şüphe duyuyorum” dedi. 18 yıl Ardından yazılı metne dönen Göktaş özetle şunları kaydetti:

DEPREM KOMİSYONU OLUŞTURULSUN

“Depremler öldürmez binalar öldürür. Esas afet değişmeyen fırsatçılığa yönlendiren zihniyettir. İktidar partisi paydaşlarla müzakere eden çözüm odaklı bir siyaset gütmezse yas tutmaya yara sarmaya devam ederiz. Ortalama iki yılda bir araçlar için –özetle- her tür muayene… yapılıyor da fay hatları üzerindeki ülkemizde bulunan, toplam 18 milyon binanın hiç olmazsa beş yılda bir, dükkan yapmak için kesilen kolonu var mı, kaçak yapılan çıkmaları ve katları var mı diye neden bakılmıyor? Her aracın trafiğe dair ruhsat belgesi var da binalara dair bilgi içeren bina belgesi neden yok?

YAS TUTMAYA DEVAM EDERİZ

Biz ‘öyle olmaz’ muhalefeti yapmıyor, ‘Böyle olur’u da anlatıyoruz. Kocaeli’de 1999 öncesi inşa edilen her binaya kimlik kartı oluşturulmalı, güçlendirilmemiş orta hasarlı yapılar yıkılmalı, ihtiyaç duyulan bölgelerde kentsel dönüşüm başlatılmalı. İktidar partisi paydaşlarla müzakere eden, çözüm odaklı bir siyaset gütmezse yas tutmaya ve yara sarmaya devam ederiz.

ORTAK AKIL VE SEFERBERLİK RUHU

Öncelikle bir deprem komisyonu oluşturulsun istiyoruz. Bu komisyon depreme hazırlıklı olmak için tüm adımları belirlesin. Bu kenti yöneten ve vebal taşıyan seçilmişler olarak tek bir vatandaşımızın burnu dahi kanamayacak diye hedef belirleyelim. Ortak akıl ve bir seferberlik ruhuyla çözülebileceğine inandığımız bu konuda İYİ Parti olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

umarım mutlu olmuşsunuzdur!

 

tahir-2-004.jpg

kbb başkanı Tahir Büyükakın, Göktaş’a verdiği yanıtta sözlerine, “Samimiyetimizi sorgulamasaydınız iyi olurdu” diyerek başladı. Büyükakın şunları söyledi: “Elinizdeki metinde yazanları sanki ilk kez siz söylüyormuşçasına okumuş olmak için okudunuz. Umarım mutlu olmuşsunuzdur. Burayı siyasi şov arenasına çevirmemek için de mücadele ediyoruz. Meclisi yönetirken samimiyetimi gösterdim. İnşallah siz de samimi olursunuz.

HİÇBİR ŞEY YAPILMADI DEMEK HAKSIZLIK

Mesele farkında olmak değil bir şeyler yapmaktır. Bunları söylerken sanki biz oturup hiçbir şey yapmıyormuşuz gibi görüyorsunuz. Depremle ilgili çalışmaların ne boyutta olduğunu söyledim. Bir metin hazırlamışsınız gelip peşinden o metni okuyorsunuz. Öncesinde bizimle görüşebilirsiniz. Tabi ben anlıyorum siyaset yapmak istiyorsunuz. Ama ‘hiçbir şey yapılmadı’ demek haksızlık. Bütün okullar, hastaneler, kamu binaları, köprü ve viyadükleri deprem riski açısından kontrolden geçtik.18 sene beklendi yatıldı derseniz haksızlık.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.