40 milyar dolarla neler yapıldı?

40 milyar dolarla neler yapıldı?

17 Ağustos depreminden bugüne 24 yılda 40 milyar dolar deprem vergisi toplandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Caner Arduç bu meblağ ile neler yapıldığını sordu.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Caner Arduç, 17 Ağustos Gölcük Depreminin yıldönümünde açıklamalarda bulundu. Arduç; depremin üzerinden geçen 24 yılda kaybettiklerimizi anmaktan ve başsağlığı dilemekten öteye gidilmediğini olası bir depreme Kocaeli’nin hazır olmadığını dile getirdi. Arduç, “17 Ağustos depreminin üzerinden tam 24 yıl geçti. Depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, kalanlara sabırlar ve başsağlığı dileyerek; her yıl dönümün de unutmadık, unutturmayacağız demekten öteye maalesef gidemedik” dedi.

DEPREME NE KADAR HAZIRIZ?

Deprem sonrası toplanan vergiler üzerinden açıklamalarına devam eden Arduç şunları kaydetti: “17 Ağustos depreminden sonra, geçen 24 yılda toplanan deprem vergileri yaklaşık 40 milyar doları buldu. Peki bu paralar ile neler yapıldı? Yaklaşan Büyük İstanbul depremi için kentimiz depreme ne kadar hazır, Yerel yönetimler ve hükümet Kocaeli için neler yaptı buradan sormak istiyorum?

KOCAELİ’Yİ KADERİNE TERK ETTİLER

Geçen 24 yılda orta hasar almış binaları maalesef ortadan kaldıramadık, onaramadık, bugün itibariyle kentimizde 1197 orta hasarlı bina bulunuyor. Ağır Hasarlı olarak tespit edilen 29 binanın 24 ü yıkılmış ama yıkılmayan 5 binada hala ikamet edenler yaşayanlar var 24 yılda 29 ağır hasarlı binayı yıkmayı bile bitirememişiz. Acil toplanma alanlarındaki yetersizlikler başlı başına bir sorun, nerde okul nerde park toplanma alanı yapmışız ama sadece levha koymaktan öteye gidememişiz. Yani Deprem vergileriyle yol yaptık köprü yaptık diyen hükümet yetkilileri geçen 24 yılda Kocaeli’yi resmen kaderine terk etmişler.

BU ZAMANA KADAR NEDEN BEKLEDİNİZ?

Başımıza sürekli bir felaket gelmeden adım atmayan yöneticiler nihayet 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremi sorası bir adım atarak ilimizde ki 250 bin binanın incelenmesi için nihayet düğmeye basıp Kocaeli’de 24 yıl sonra bina stokunun röntgeni çekerek çürük tespit edilen yapıların gerek güçlendirme gerek yıkım işlemleri için yeni bir çalışma başlatacakmış, değerli bir adım ama bu zamana kadar neden beklediniz diye de sormak lazım!

UNUTTURMAYA DEVAM EDECEKLER

Her yıl anmaktan öteye gidemediğimiz deprem gerçeği ile mücadele de sınıfta kalan Kocaeli Büyükşehir Yönetimi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 24.yılda geldiği nokta bina stokunun röntgenini çekmek. Maalesef kentimizin deprem master planını dahi yıllardır hazırlayamayan beceriksiz yöneticiler yüzünden olası bir depremde 24 yıl önceki gazete manşetlerinde olduğu gibi dilimizden çıkan iki kelime ‘‘acımız büyük’’ olacaktır. Evet bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos Gölcük depremini unutturdular ve unutturmaya devam edecekler!”

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.