28 Şubat’a rahmet okutuyorlar

28 Şubat’a rahmet okutuyorlar

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu’, “Başörtüsü eylemlerini başörtülü baskıcılar türesin diye desteklemedim dediniz. Ne demek istediniz” sorusuna iktidara atfen, “O mağdurlarını bir kısmı iktidara geldi. 28 Şubat’a rahmet okutuyorlar" diye yanıtladı

12-eylul-logo.jpg

 

** HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Hava Kurşun Gibi Ağır”a Ankara Keçiören’de Baklavacı Ömer Bey’de ev sahipliği yaparak konuk oldu. “Tatlı yiyip tatlı konuşalım” diyemedik çünkü mevzu 12 Eylül ve 28 Şubat merkezinde, darbeler oldu

 

gazete.jpg

 

** HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na, “Bir süre önce başörtüsü eylemlerini başörtülü baskıcılar türesin diye desteklemedim dediniz. Ne demek istediniz” sorusuna iktidara atfen, “28 Şubat mağdurlarının bir kısmı iktidara geldi. 28 Şubat’a rahmet okutuyor” diye yanıtladı

 

“28 Şubat’ı mumla aratacak, rahmet okutacak fiillere imza attı bu iktidar. O dönemlerde evet iktidar muhafazakarlara, dindarlara yönelik bir baskı yapıyordu. Başörtüsü yasakları, İmam Hatipler, İslami camialar üzerinde baskılar vardı. Ama şu anda Erdoğan kendi iktidarını devam ettirebilmek için muhalif gördüğü herkese o gün yapılan baskıların kat kat fazlasını yapıyor. Bunu da herkes çok net bir şekilde görüyor.

BUGÜN BİRÇOK BAŞÖRTÜLÜ DE CEZAEVİNDE

Ve o dönem başörtüsü, dini değerler adı altında bir takım sloganlar vardı. Ama bu dönem bakıyorsunuz ki birçok başörtülü de cezaevinde. Kendisini eleştiren birçok dindar camiada aynı akıbete uğruyor. Demek ki Erdoğan ve etrafının gayesi kendisine muhalefet edenleri sindirebilmekmiş. Bunu buradan çok iyi anlıyoruz. Farklı İslami camialara da, İslami camia olmayan kesimlere de aynı baskıları yaptı.”

ARAŞTIRMACI YAZAR, GAZETECİ

Yukarıdaki sözler, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ait. Gergerlioğlu’nun biyografya.com sitesindeki bölümünün sıfatlarının yer aldığı bölümünde mesleği olan doktorluk, çok bildik kimlikleri olan siyasetçi ve milletvekilliği ile birlikte, “İnsan hakları savunucusu, araştırmacı yazar, gazeteci de” yazılı.

BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK

AÇIKLAMALARININ BAŞLATICISI

İlimizde 2000 yılından itibaren İzmit’teki SEKA Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak görev yaptı. 2007’ye kadar MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığı, ardından genel başkanlığını yaptı. İzmit’te “Başörtüsüne Özgürlük” temalı haftalık basın açıklamalarının başlatıcısı ve yıllarca devam ettireni oldu.

İLK SORU OLDUYSA SEBEBİ VAR

Bundan sebep Gergerlioğlu’na ilk sorumuz özetle, “Bir süre önce başörtüsü eylemlerini başörtülü baskıcılar türesin diye desteklemedim dediniz. Ne demek istediniz” sorusuna iktidara atfen, “28 Şubat mağdurlarının bir kısmı iktidara geldi. 28 Şubat’a rahmet okutuyor” diye yanıtladı.

 

 

Gergerlioğlu’nun 28 Şubat’a dair geniş değerlendirmesi şöyle: “Türkiye’de iktidara gelenler muhalif olanlara baskı yapar. Bu hep bildiğimiz bir hadisedir. Kronik muhalifler vardır. Onlar iktidara geldiklerinde son derece özgürlükçü bir tavır içinde olacaklarını söylerler. Bunun tecrübesi, deneyimi de son derece önemlidir. 28 Şubat’ta bu noktada son derece önemlidir.

28 ŞUBAT’TA POST

MODERN DARBE OLDU

 

28 Şubat’ta ne oldu? RefahYol iktidarı vardı ve Necmettin Erbakan’a yönelik post modern darbesi yapılmıştı. Bu aynı zamanda diğer muhalif görünen camialara da yapılmıştı. Kime nerede her ne yapılıyorsa sadece Erbakan ve partisine yönelik değil diğer İslami camialara da yönelik ağır baskılar vardı.

1000 YIL SÜRMEYECEĞİ BELLİYDİ

Ve 28 Şubat döneminde Erbakan ve arkadaşları demokrasi, hukuk, özgürlükler konusunda çok önemli sözler söylüyordu. Ve bu sözlerinin sonuna kadar da arkasında olacaklarını söylüyorlardı. Ama öyle olmadığı görüldü. 28 Şubat bitti. 1000 yıl süreceğinin söylenmesine karşın çok uzun sürmeyeceği de belliydi. Sonrasında Türkiye sosyolojisindeki ivmeye paralel olarak Milli Görüş sonrası yeni bir parti kuran Recep Tayyip Erdoğan kısa sürede iktidara geldi ve uzun süredir sürdürüyor.

TEK PARTİ TEK ADAM

YÖNETİMİNE GEÇTİ

İktidara geldiğinin ilk yıllarında özgürlükçülük ve hedef açısından bazı mesajlar verdi. ‘AB ilerleme sürecini başlatacağım’ dedi ve AB uyum paketleri oluşturmaya başladı. Bu liberal çevrelerde de hoşgörüyle karşılanmaya başladı. ‘Demokrasi ve hukuk adına bir şeyler yapılacaksa biz de destek verelim’ anlamında karşılandı. Ama sonrasında, 28 Şubat’ın devamında, ilerleyen yıllarda Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tamamen farklı bir anlayış oluştu. Demokrasiden, liberalizmden, hukuktan, özgürlüklerden uzaklaşarak ve en sonunda da kendi çevresindeki arkadaşlarını da çevresinden uzaklaştırarak tek parti, tek adam yönetimine doğru geçti.

ÖZGÜRLÜĞE HUKUKA

MÜDAHALE SÜRÜYOR

Bu eleştiriler sadece bizim eleştirimiz değil. Bunun sonucunda da yanından eski yol arkadaşları ayrıldı ve partiler kurdu. Gelinen noktada yıllardır, sadece bugün de değil, Erdoğan ve arkadaşlarının partisi 28 Şubat sürecine rahmet okutacak seviyede özgürlüklere, hukuka yönelik bir müdahale içindedir.

FİİLİYATTA TÜM SÖZLERİNDEN VAZGEÇTİLER

O dönemler hakkı, hukuku, insan haklarını gündem eden çevreler, Erbakan’ın öğrencileri –ki bunu hiçbir zaman ret etmediler-, ‘Gömlek değiştirdik’ dediyseler bile bir takım ideallerin peşinde koştular. ‘Zulme uğrayanın, ve mazlumun yanında, zalime karşı’ olacağız dediler. Bu sözlerinden hiçbir zaman vazgeçmediler ama fiiliyatları tamamen bu sözlerden tamamen vazgeçtiklerinin işaretiydi.

İNANILMAZ HUKUK DIŞI FİİLLER

İktidara gelince dün eleştirdiği muktedirlik kavramının aynısını yerine getirdi. Maalesef 28 Şubat’ın 23’ncü yılını da idrak ettik. Daha da artan bir şekilde bir başka versiyonuyla iktidar adına sürdürülen baskıcılık devam ediyor ve inanılmaz bir şekilde antidemokratik, hukuk dışı fiillere imza atıyorlar.”

tatlici-1.jpg

 

ZATEN TATLI DA YEMEDİK: “Hava Kurşun Gibi Ağır”ın zaman aralıkları ile birkaç bölüm sürecek bir söyleşi dizisine sayfalarımızdan konuk olurken bizi Ankara Keçiören’de, “Baklavacı Ömer Bey” de ağırladı. Sorduk. Şahsıyla ilgisi yokmuş. Bir de tatlıcıda dahi olsa, “Tatlı yiyip tatlı konuşamadık” konu darbelerdi. Zaten tatlı da yemedik….Gergerlioğlu sürekli uğradığı yerde mekan işletmecisinin hatırını da kırmadı. Birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.