28 Nisan Yas Günü olsun

28 Nisan Yas Günü olsun

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 28 Nisan’ın “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması için kanun teklifi hazırladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu ‘28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması bu kanun teklifi hazırladı. Gergerlioğlu, “Bütün topluma ‘Evde kal’ denilirken işçilere ‘işte kal’ denilmiştir. 2019 Mart ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 114 iken 2020 Mart ayında 113 olmuştur. Yani işçiler için değişen bir şey olmamış ne yazık ki ölmeye devam etmişlerdir” dedi. Gergerlioğlu şunları kaydetti:

 EN KÖTÜ PERFORMANS 

“ILO'nun verilerine göre Dünyada her 15 saniyede 1 işçinin ve her yıl ortalama 2 milyon işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Aynı veriler, her gün yaklaşık 6 bin 3 yüz işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini göstermektedir. 

Dünya'da iş kazalarını önlemek için yapılan düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye gerek genel kaza sıklığı gerekse de ölümlü kaza sıklığı açısından Avrupa’da en kötü performansı göstermektedir. AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birincidir. 

2019’DA EN AZ 1736 İŞÇİ 

İSİG Meclisi rakamlarına göre 2019 yılında en az 1736 işçi iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetti. Bu kayıpların aylara göre dağılımı şöyle:

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi, Kasım ayında en az 129 işçi, Aralık ayında en az 127 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi… 

İŞTE KAL DENİLDİ 

Yine İSİG Meclisi rakamlarına göre 2020 yılında Ocak ayında en az 112, Şubat ayında en az 131  ve Mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirmiştir. 2019 ve 2020 rakamlarını karşılaştırdığımızda özellikle de Koronavirüs Pandemisi devam ederken işçiler için değişen bir şey yoktur ve ne yazık ki ölmeye devam etmişlerdir. Bütün topluma Evde kal denilirken işçilere işte kal denilmiştir.

Uzmanlar Türkiye'de iş kazalarının bu kadar sık yaşanmasını özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin denetlenmesinde yaşanan sorunlar, taşeronlaşma ve caydırıcılık bakımından görülen yetersizliklere bağlıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.