22 köye vergi şoku!

22 köye vergi şoku!

Köyden mahalleye dönüşen yerler için emlak ve diğer vergilere dair muafiyet, İstanbul ve Kocaeli için kaldırıldı. Gebze ve Dilovası’nda da eskiden köy olan 22 mahalle sakini vergi ödeyecek.

Büyükşehir olmanın “nimeti” de var, külfeti de. Köyden mahalleye dönüşen yerler için emlak vergisi muafiyeti, İstanbul ve Kocaeli için kaldırıldı. Gebze ve Dilovası’nda da eskiden köy olan 22 mahalle sakini vergi ödeyecek.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı Av. İzzet Doğan mahalleye dönüşen köylerde emlak vergisinin 2013-2017 yıllarını kapsayacak şekilde beş yıl süreyle ertelendiğini, yine ilgili kanun maddelerinde yapılan değişikliklerle önce 2018, ardından 2022 sonuna kadar uzatıldığını hatırlattı. 
FARKLI DÜZENLEME

İstanbul ve Kocaeli için farklı düzenleme yapıldığına işaret eden Doğan, " İstanbul ve Kocaeli büyükşehir sınırları ise 2012 yılından daha önce, 2004 yılında genişletilmiş olduğundan eskiden beri bu iki ildeki tüm köylerde ve mahallelerde emlak vergisi ve diğer belediye vergileri alınıyordu.
MADDİ KAYIP 
6360 sayılı Kanun, köy muafiyeti olmayan İstanbul ve Kocaeli’ndeki köy ve mahalleleri de erteleme kapsamına katmıştı. Bu düzenleme ile Kocaeli’nde ve İstanbul’da Sarıyer, Beykoz, Arnavutköy, Şile gibi yerlerde daha önce emlak vergisi ödeyen vatandaşlar, önce 2017, sonra 2018, daha sonra da 2022 yılı sonuna kadar vergi ödemeyecek hale geldiler. Üzerinde çok pahalı konutlar, villalar ve malikâneler bulunan bu yerlerden alınan vergilerin ertelenmesi belediyeler için büyük maddi kayıp oluşturmuştu” dedi.
ERTELEME KALDIRILDI 
Muafiyetin sonlanmasıyla, mükellefiyetin başlangıç tarihleriyle ilgili çelişkiler olduğuna dikkat çeken Doğan şöyle devam etti: “Son düzenleme ile İstanbul ve Kocaeli’nde erteleme kaldırıldığından buralarda gayrimenkulü olanlar mükellefiyet altına girdiler. Şimdi 7186 sayılı Yasanın 33’üncü maddesinin ilk fıkrası ile 6360 sayılı Yasanın, Geçici 1’inci maddesinin on beşinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırıldı.
Yani İstanbul ve Kocaeli illerinde köyden mahalleye dönüşen yerler için emlak vergisi ve diğer belediye vergisi ertelemesi kaldırılmış oldu. 7186 sayılı Yasanın, ertelemeyi kaldıran 33’üncü maddesinin yürürlük tarihi; kanunun yayımı tarihi olup, 19 Temmuz 2019 tarihidir.
Buna göre 19 Temmuz 2019 tarihinden sonra İstanbul ve Kocaeli illerinde emlak vergisi ve diğer belediye vergileri ödenecek gibi görünüyor. Ne var ki, vergi 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanun’un 11 ve 21’inci maddeleri gereği genel olarak ocak ve şubat aylarında tahakkuk ediyor. Bu vergilerin ödemeleri ise yasaya göre birinci taksiti mayıs ayı, ikinci taksiti ise kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte yapılıyor.
BELEDİYELER PUSUDA 
Ayrıca emlak vergisi kanunu uygulamalarına göre vergi muafiyetleri vergi yılını izleyen bütçe yılından itibaren başlar. İşte bu iki neden ve gerekçeye göre İstanbul ve Kocaeli’nde emlak vergisi ödemeleri 2020 yılı itibarı ile başlamalıdır denilebilir. Tartışma konusu düzenleme ile büyük gelir kaybına uğrayan belediyeler ise 2019 yılı kasım-aralık ayı itibariyle emlak vergisini tahakkuk ve tahsil etmeyi düşünmektedir.
ÇÖZÜM FORMÜLÜ GELİŞTİRİLMELİ
Bu nedenle İstanbul ve Kocaeli illerinde köyden mahalleye dönüşen yerler için ödenecek emlak vergisi için vatandaşlar ile belediyeler arasında çıkabilecek çekişmeyi yüzlerce davayı yargıya taşımadan ve yargılama ekonomisi bakımından masrafa sokmadan bir an önce gidermek gerekir. Bu bakımdan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının gereken adımları atması ve çözüm formülü geliştirmeye davet ediyoruz."
GEBZE
Ahatlı, Balçık, Cumaköy, Denizli, Duraklı, Elbizli, Eskihisar, Hatipler, Kadıllı, Kargalı, Mollafenari, Muallimköy, Mudarlı, Ovacık, Pelitli, Tavşanlı, Tepemanayır, Yağcılar 
DİLOVASI
Çerkeşli, Demirciler, Köseler, Tepecik 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.