2021 geliri 543 milyon TL

2021 geliri 543 milyon TL

Gebze Belediyesi’nde 2021 yılı kesin hesabı giderde 453,4, gelirde 543,1 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’li Cavit Kapoğlu, “Gelir artışı yer satışından” derken Başkan Büyükgöz, “Hiç yer satmadık” dedi

Gebze Belediye Meclisi’nde 2021 yılı analitik bütçe kesin hesabı, oy çokluğuyla kabul edildi. Gebze Belediyesi’nin 2021 yılı gideri 453 milyon 429 bin 172; geliri 543 milyon 183 bin 405 TL olarak onaylandı.

İYİ PARTİ’DEN İKİ FARKLI OY

Gebze Belediye Meclisi’nde mayıs ayı olağan toplantısı ikinci bileşimi Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleşti. Toplantıyı CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan da takip etti. Tek maddeyle gerçekleşen meclis toplantısında oylama esnasında İYİ Parti Grubu bölünde. CHP Grubu gerek gelir gerekse giderde ret oyu kullandı. İYİ Parti’de ise gidere Kayhan Özler ve Birol Elüstü ret oyu verirken Sadık Güvenç kabul oyu kullandı. İYİ Parti Grubu gelir bölümünde ise grup halinde kabul oyu verdi.

SATIŞLAR ETKİLİ OLDU

Kesin hesap görüşmelerinde ilk sözü CHP Grubu adına Cavit Kapoğlu aldı. Kapoğlu belediye gelirleri artışında arsa ve bina satışlarının etkisi olduğunu, aslında bütçenin açık verdiğini kaydetti. Belediyenin toplamda 284 milyon TL’den fazla tutarda mülkünü elden çıkarttığını söyledi.

NEGMAR’DAN FAİZ TALEP EDİYOR MUYUZ?

Belediyenin 229 milyon TL tutarında takipte alacağının gözüktüğüne değinen Kapoğlu belediyenin borçlarına dair ise 10 milyon TL faiz ödendiğini dile getirdi. Kapoğlu, Negmar Denizcilik konusunda da kendilerine istenilen belgelerin ulaştırılmadığını belirtip, “Negmar Denizcilik ile belediye arasındaki ilişki nedir, anlaşma nedir, geçmiş döneme ait alacak var mı, alacak varsa faiz talep edebiliyor muyuz?” sorularını yöneltti.

HAZIRDAN YEMEYE BENZER

Gebze Belediyesi’nin toplamda 90 milyon TL tutarında borcu olduğuna dikkat çekip vergi borçlarından düşmek adına yapılan takasları sorgulayan Kapoğlu, “Tabi ki mal mülk satarsanız bütçe fazla gözükür. Bu hazırdan yemeye benzer” dedi.

SAĞLIKTA PAY ARTTIRILMALI

İYİ Parti Grubu adına söz alan Kayhan Özler ise yüzde 5’in üzerinde ödenek iptali yaşandığını, yatırım ve üretimde ise yüzde 36’lık oranın daha fazla olması gerektiğini söyledi. Sağlık ve veteriner müdürlüklerinin bütçedeki payının yükseltilmesini savunan Özler, kira gelirlerinde ise 55 milyonluk tahakkuka karşın 15 milyonluk tahsilat olduğunu dile getirdi. Vergi gelirlerinde de 850 milyonluk tahakkuka karşın tahsilatın 545 milyon lirada kaldığını söyledi.

GÜNER: BÜTÇEMİZ OLUMLUDUR

AKP Grubu adına Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Selamet Güner söz aldı. Rakamlar üzerinden değerlendirmede bulunan Güner gelirde artış yaşandığını, bütçede gelir kaleminde gerçekleşme oranının yüzde 112 olduğunu kaydetti. Pandemi koşullarından ötürü kiracı esnafın üzerine fazla gidilmediğini belirtti. Belediyenin vergi borcu olmadığını, yapılandırılmış SGK borcunun olduğunu kaydedip, “Bütçemiz çok olumludur. Katkıda bulunanlara teşekkür ederim” dedi.

SGK BORCUMUZ 140 MİLYON TL

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz görevi devraldıklarında 466 milyon TL olan borç tutarında yapılandırmalardan da faydalanarak erittiklerini, SGK borcunda da geçmişe dönük faizleri silerek yapılandırmaya gittiklerini, güncel faizin yapılandırmanın faizi olduğunu kaydetti. Büyükgöz, “Gönümüz itibariyle SGK borcumuz 140 milyon TL’dir” dedi.

HİÇ YER SATMADIK

Gebze Belediyesi’nin bugüne kadar üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere bir metrekare dahi yer satmadığını belirten Büyükgöz, Yavuz Selim ve Hürriyet ile emsal mahallelerde devirler hariç arsa, bina satışı olmadığını, üç yıl içinde 120 kadar kamulaştırma ile yer edindiklerini söyledi. Günümüz itibariyle tahakkukun tahsil oranının yüzde 99 olduğunu kaydeden Büyükgöz, 2021 sonu hesabındaki farklılığın pandemi koşullarından kaynaklı olduğunu dile getirdi. Büyükgöz, “2021 borçlu kapandı ama 2022’ye girildiğinde sözleşmeye yenileme geldi” diye konuştu.

BORCU OLAN KİM?

Yüzlerce kiracının içinden de sadece üçünden alacaklı olduklarını kaydeden Büyükgöz, CHP Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan’ın üç kiracının kimler olduğunu sorması üzerine de meselenin kişiselleşmemesi için kimlerin borçlu olduğuyla ilgilenmediğini kaydetti. Büyükgöz’ün açıklamasının ardından kesin hesap onaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Gebze Belediye Meclisi’nin haziran ayı olağan toplantısı 01 Haziran günü saat 15.00’te gerçekleşecek.  

 

divan-039.jpg

 

akp-023.jpg

 

chp-038.jpg

 

iyi-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.