2019 rakamlarını 2023’te  Dünya da yakalar biz de…

2019 rakamlarını 2023’te Dünya da yakalar biz de…

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, turizmin gerek ülkemiz gerek dünyamızda ilişkili olduğu 50’den fazla sektöre de fayda sağladığını belirtti. İyimser tablo çizip, “2019 rakamlarını 2023’te Dünya da yakalar Türkiye de” dedi

“Tek yol” turizm

Aktan USLU

 

Dalya’da hedef 96’ncı yıl

 

“Tek yol” turizm

Aktan USLU

 

 kunye-bu-ya.jpg

  

 

5 - Dalya’da hedef 96’ncı yıl

 

Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Turizm Platformu tarafından Dünya Turizm Günü’nde düzenlenen panelde turizmin sorunlarının büyük kısmı çözüm önerileri ile birlikte tartışılırken konuşulanın daha çok sorunlar olmasından sebep salonda oluşan kasavatı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk dağıttı. Kuk; turizmin gerek ülkemiz gerek dünyamızda ilişkili olduğu 50’den fazla sektöre de fayda sağladığını belirtti. İyimser tablo çizip dünyanın üç sene önceki rakamları seneye; ülkemizin Cumhuriyetimiz’in 96’ncı yılına denk gelen 2019 rakamlarını, 100’ncü yıla denk gelen 2023’te yakalayacağına inandığını söyledi.

 

1.5 MİLYAR İNSAN HAREKET EDİYOR

1950’de dünya turizm hareketliliğine bakıldığında 25 milyon kişiden oluşan turizm hareketliliğinin 1990’larda 500 milyonu aştığını, 2011’de 1 milyarı aştığını kaydeden Hamit Kuk, “Yani yaklaşık 8 milyara varan nüfusa sahip dünyamızda 1.5 milyar insan tatil, seyahat amaçlı hareket ediyor. Dolayısıyla bunun yarattığı ciddi bir ekonomik güç, 2019 verilerine göre 1.5 trilyon dolarlık işlem hacmiyle ekonomik katma değer var. 2020’de tabi sekteye uğruyor ancak 2019 rakamlarını 2023’ten itibaren dünya yakalayacak, Türkiye de artıştan payını alacaktır” dedi.     

HAYATIN HER ALANINI ETKİLİYOR

Turizmin direk ve endirek bağlantılı olduğu birçok sektörden ötürü hayatın hemen her alanını etkilediğine dikkat çeken Hamit Kuk şöyle devam etti: “Bugün Türkiye'de 1 milyon 400 bin kişiye ulaşan bir turizm istihdamı varken bu sektörün 50’den fazla sektörle iletişiminden ötürü bu rakam çok daha yükselecektir. Çünkü yapılan akademik çalışmalara göre turizm sektöründeki bir birimlik talep artışı turizmin ilişki içerisinde olduğu diğer sektörlerde yaklaşık 6-7 oranında bir istihdam ve üretim artışına sebep veriyor.

Turizm hem üretim hem istihdam açısından diğer sektörlere etki ediyor. Bu dünyada da böyle.  Dünya Turizm Örgütü verilerine göre de turizmle ilişkili sektörler 2019’da 8.9 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaşmış. Turizm, yaklaşık 50 sektörü besleyen bir sektör. Olayı birazcık da bu şekilde değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.”

hamite-plakaeet.jpg

 TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk’a panelin ardından teşekkür plaketi Muratpaşa Belediye Başkanvekili Murat Şimşek tarafından verildi.

 karikatur.jpg

Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde turizm haftası nedeniyle açılan karikatür sergisi, panele katılanlarında yoğun ilgisini çekti.

ictiler.jpg

Panel öncesi konuklar kültür merkezinin yanındaki alanda ağırlandı.

 Yarın

 

ulkay-atmaca.jpg

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca

Antalya’ya ne kadar çok

Uçak inerse o kadar mutluyuz

 

Sezonun uzaması için

spor, sağlık turizmi…

Dünya dururken biz turizm yaptık

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.