1960'ı da iktidar... sanki çok istedi!

1960'ı da iktidar... sanki çok istedi!

CHP Tavşancıl Belde Örgütü’nün son başkanı Tavşancıllı Erkal Vardar, 1960 askeri darbesini 20 yaşında karşıladı. 1980 darbesinde astsubaydı. “Askerken de sivilken de darbeye karşı idim. Ama 1960 öncesi DP sanki darbe gelsin diye her şeyi yaptı!”

1960 askeri darbesi, Türkiye’nin fikir ayrılığına en çok düşülen darbesi. “Darbelerin tamamına kayıtsız şartsız karşıyım” diyenler müstesna…

Darbelerin tamamına kayıtsız şartsız karşıyım ama…” deyip peşinden 1960 askeri darbesinin nedenlerini sıralayanlar ve hak verenler var.

Darbelere kayıtlı şartlı karşı olup, 1960 darbesini tamamen savunanlar da. Ancak tamamen savunanların dahi çok büyük kısmının sonrasındaki idamlara karşı olduğunu belirtmek lazım.

Erkal Vardar, darbelerin tamamına kayıtsız şartsız karşı..

VARDAR’IN AMASI, POLİTİK..

Onun da bir “ama”sı var ama o 1960 darbesinden askerden çok dönemin iktidarını sorumlu tutuyor. Aktif siyasetin içinde de yer alan biri olarak meseleye politik bir dokunuş getiriyor: “Askerken de sivilken de darbeye karşı idim. Ama 1960 öncesi DP sanki darbe gelsin diye her şeyi yaptı! Sonrasında idamlar. Zaten karşıyım!”

CHP TAVŞANCIL’IN SON BELDE BAŞKANI

 

01 Ocak  1940’da Tavşancıl’da dünyaya gelen Erkal Vardar; belde ve belediye olarak tarihe karışıp Gebze’nin beldeliğinden Dilovası’nın mahalleliğine evrilen Tavşancıl’da; CHP Tavşancıl Belde Örgütü’nün bilinen son başkanı. İsmet Kara’nın Gebze İlçe Başkanlığı’nda görevi sürdürürken, kendi tabiriyle partiyi 10 gence teslim ederek görevden ayrıldı. Sonrasında Tavşancıl Belediyesi tarihi boyunca son dönem hariç her dönem Salih Gün marifetiyle yerel iktidar olan CHP bir daha toparlanamadı. Bilindiği kadarıyla, CHP’nin Tavşancıl’da mahalle başkanı da yok.  1960 darbesini 20 yaşında iken karşıladı:

APOLİTİK AİLENİN POLİTİK EVLADI

“Annem babam apolitikti. Annem Kur’an okurdu. Babam Arnavut idi. Hiç, dinle minle ilgisi yoktu.

1960 ihtilalinde 20 yaşındaydım. Balıkçılık yapıyordum. Sabahleyin kalktım. Bağa gidiyorum. Ben, bir de çapa, bel yapacağım. İhtilali duyunca gerisin geriye döndüm. Haberleri dinliyorum…

O zamanki, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde sıkıntı vardı. Meclis’te sıkıntı vardı.

Mesela akşam 19.00 haberleri akşam 20.00, 21.00’e kadar Vatan Cephesi okunuyor. Mezarlıktaki ölüleri dahi Vatan Cephesi’ne kayıt ediyorlar.

1954 veya 1957 seçimi… Tahsin Marmara* (Demokrat Partili) Tavşancıl’a geldi, konuşuyoruz.  Nihat Erim** falan hep geliyor Tavşancıl’a. Kahvede oturuyorlar, sohbet ediyoruz.

  • Ne özelliği var Tavşancıl’ın..

 

  • CHP’li, seviyorlar. Tavşancıl yörenin; Padişahlık zamanı dâhil en çok okuma yazma bilen insanlar topluluğunun olduğu yer. Kültür olarak çok üstlerde..

 

  • Ve o zamanlar Gebze’nin mahallesi, doğru mu?

 

  • Daha önce İstanbul’a bağlı. Yani Gebze, tamam da Milli Eğitim, büyük ablamın nüfus kağıdında İstanbul’un Milli Eğitim müdürünün imzası var. O yıllarda yanılmıyorsam İstanbul’a bağlı. Bu söylediğim kaç senesi bilmiyorum, ablam çok büyüktü benden.

(Ara not: İzmit, 28 Haziran 1921’de düşman işgalinden kurtulurken 1924’te il statüsü edindi.)

 

 

Mesela padişahlık zamanı tekneyle geliyorlar, yol yok. Çıkıyorlar, yukarı çıkarken, ‘herif gazete okuyor.’

Soruyorlar… ‘Biz okuma yazma biliriz’ diyor Tavşancıllı. Adam da rapor yazmış Saray’a: ‘Tavşancıl’da herkes gazete okuyor’ demiş.

 

MİLLETVEKİLLERİ…

HER ŞEYİ YAPABİLİYOR

 

Orada bir karar aldı Demokrat Parti. Bir milletvekili ekibi kurdular. Bunlar ceza verebiliyorlar. Meslekten atabiliyorlar. Her şeyi yapabiliyorlar. Mahkeme kararını veriyorlardı. Bu çok insanı rahatsız etti. Zaten onun üzerine bu şeyler çıktı, ihtilal çıktı. Halk ayaklandı ve müdahale geldi. Çok büyük bir rahatsızlık vardı. Şimdi o halk yok. O yıllardaki durum, bugünkünden kötü değildi, bugün çok daha kötü. Bir şey yapamıyorsun.

 

 

İDAMLARA KAYITSIZ ŞARTSIZ KARŞIYIM:

 

Arkadaşımız Aktan Uslu’yu Ankara Ümitköy’deki evinin geniş bahçesinde ağırlayan Erkal Vardar, “Gerekçe her ne olursa olsun, karşıyım darbeye. Bunun başka yolu var, demokrasi var. Bilmem ne var. Ama insanlar neden bu kadar kötü. Neden Türkiye’yi bu hale getirdiler. Dünyayı bu hale getirdiler. Düşünebiliyor musun, dünyayı nereye, ne hale getirdiler. İdamlara, kayıksız şartsız karşıyım” dedi.

 

 

Kanseri doktoruyla yendi

kanser.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi’nin uzun yıllar, Gebze’ye bağlı beldelik yıllarında belde başkanlığı görevini üstlenen Erkal Vardar, kanseri alt etti. İnatçı kişiliği ve kimliği ile bilinen Vardar, ‘illet’e ocak ayında yakalanırken ‘illeti illet’ etti. Ankara’nın Çankaya İlçesi’nde oturan ve Tavşancıl’ın yerel eşrafından olan Erkal Vardar’ın tedavisini alanında dünyaya adını doyuran Prof.Dr. Ahmet Demirkazık üstlendi. Vardar, 21 günde bir ilaç alarak tedavisini sürdürüyor. (29 Eylül 2020’deki haberimiz)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.