17 Ağustos’dan ders almalıyız

17 Ağustos’dan ders almalıyız

 TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan 17 Ağustos Depreminin 14. Yıldönümü vesilesiyle yazılı bir basın açıklamasında...

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan 17 Ağustos Depreminin 14. Yıldönümü vesilesiyle yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Niyazi Temizkan yaptığı yazılı açıklamada 17 Ağustos’un rantın değil, güvenli yerleşimlerde yaşama hakkının savunulduğubir gün olması gerektiğini açıkladı. 

ASRIN FELAKETİ YAŞANDI

17 Ağustos’un bir doğa olayı olan depremin afete dönüştüğü gün olduğunu ifade eden Temizkan, “Binlerce canımızı kırk beş saniyede yitirdiğimiz “asrın felaketi”nin yaşandığı gün. Afet hafızası zayıf toplumlarda “depremin unutulabileceği” ancak deprem gerçeğinin kendini asla unutturmayacağının bir kez daha hatırlandığı gün. Plansız ve kalitesiz yapılaşmanın, yapı üretim bedelinin en fazla %0,2’sine bile ulaşmamasına karşın hep kaçınılan jeolojik araştırmaların ne derece acı sonuçlara ve yüksek faturalara neden olduğunun öğrenildiği gün. En önemlisi de, sosyal bir devletin en temel görevinin yurttaşları için sağlıklı, güvenli ve çevreye dost yaşam alanları ve yapılar üretmek olduğunun anlaşılması gereken bir gün” diye belirtti. 

HASARLI BİNALAR HALA YIKILMADI

17 Ağustos’un üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen bu gün yaşanan durumun özetini çıkaran Temizkan, “17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Depremlerinden geriye kalan orta hasarlı binaların hala varlığını koruduğu ve bu yapıların kullanılmaya devam edildiği. Afetlerle mücadele konusunda kurumsal yapılanmada çok başlılığın ve mevzuatsal dağınıklığın giderilmediği, Merkezi ve yerel düzeyde başta deprem olmak üzere afetlerle etkin mücadele edecek planlarının hazırlanmadığı, Ulusal ve bölgesel düzeyde yapılması gereken afet risk harita ve değerlendirmelerine yönelik çalışmaların yetersiz ve çok yavaş ilerlediği bilinmekte, sonuç olarak hala yapılması gerekenlerin olduğu ortaya çıkmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar,  17 Ağustos depreminin 14. yılında, yaşanmış acılara ve tecrübeye rağmen hala afetlere karşı sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşadığımızı söylemeyi ve umutlu olmayı mümkün kılmamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.