16 Rum evi turizme kazandırılıyor Balıkçı açacak girişimci aranıyor!

16 Rum evi turizme kazandırılıyor Balıkçı açacak girişimci aranıyor!

Mumla aranan üniversite turizm işbirliği, Darıca’da bulundu. Başkan Muzaffer Bıyık ilçedeki tarihi Rum evlerini turizme kazandırmak adına GTÜ Mimarlık işbirliğinde, Bakanlık destekli proje sürdürüldüğünü söyledi

** Sanayisi olmayan Darıca için çıkış yolu olarak eğitim, kültür ve sanatı gördüklerini, buna turizmi de eklediklerini kaydeden Muzaffer Bıyık, Darıca’ya alkollü/alkolsüz balık lokantası düşünen girişimcilere de kapıyı ardına kadar açtı

 

Ülkemizde sanayiyi merkeze aldığımızda bir zamanların en çok tartışılan konusu üniversite sanayi işbirliğiydi. O eksikliğin giderilmesi için yeterli/yetersiz ama önemli mesafe kat edildi…

Son yıllarda ise ülkemizin ekonomik girdisi için kaynakta adres değişti: Varımız yoğumuz turizm..

İki zaman dilimi arasında hissedilir önemli fark..

Sanayi ön planda tutulurken üniversite/sanayi işbirliği sıklıkla konu edilirdi. Şimdi turizm ön planda. Turizm/sanayi işbirliğinin esamesi okunmuyor.

Aranan o işbirliği bölgemizde, Darıca’da galiba bulundu. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ilçedeki tarihi Rum evlerini turizme kazandırmak adına GTÜ Mimarlık işbirliğinde, Bakanlık destekli proje sürdürüldüğünü söyledi.

SAFRANBOLU’DA OLMUŞTU

Ev deyip geçmemek lazım. Bir Safranbolu Evleri’nin Safranbolu’ya kazanımları ortadayken Darıca için, “Niye olmasın” demek hayal değil gayet mümkün.  Ancak mesele turizmde ilerlemekse ve hatta Darıca ve emsali, genişleme alanı, köyü, sanayisi olmayan kıyı ilçeleri için sosyal yatırımlar da önemli.

Başkan Bıyık’ın ilçenin turizmine dair, sorularımız üzerine verdiği diğer yanıtlar özetle şöyle:

“Hayvanat bançesi Darıca’nın marka değeri en yüksek yerlerinden biri. Darıcalı çocukların buraları görmesi adına etkinliklerimiz var. Öte yandan Darıca’ya dışarıdan hayvanat bahçesini gezmek için gelenlerin daha fazla kalıp gezmesi için yatırımlarımız sürüyor. Sahildeki kafe ve restaurantlarımız, parklarımız ile turistik bir alan oluşturmaya çalışıyoruz.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Hemen İstanbul’un dibinde insanların rahatlıkla nefes alabileceği bir alana ihtiyaç var. Darıca’ya turizm için günlük 20-30 bin kişinin girip çıktığını belgeleyebiliyoruz. Millet Bahçesi ve sosyal tesisler ile 150 bin metrekarelik araziye sahibiz. Şu an içinde bulunduğumuz Balyanoz Koyu’nun dünyada eşi benzeri yok.

Bizim burada bir balıkçı barınağı konumuz da var. Yaptığımızda aynı zamanda su sporları ile anılmayı amacındayız. Burası yapılan arıtma tesisleri ile yüzülebilir bir hale geldi. Büyükşehir Belediyemiz’in yatırımlarının faydasını dolu plajlarımızdan görebiliyoruz. Eskiden bu kadar kalabalık değildi. Atıklar direk denize deşarj olurdu. Şimdi evsel ve sanayi atıkları denize girmediğinden yunusların yüzdüğü bir bölge haline geldi.

Turizm; turizm günleri adı altında üç beş güne sığmayacak kadar, ülkemiz açısından önem taşıyan bir alan. Dünya artık küçük bir köy, avuç içi gibi. Yarım günde Amerika’ya ulaşmak mümkün. Türkiye Doğusu, güneyi kuzeyi ile belki de dünyanın en müthiş coğrafyası. Ülke için çok gerekli olan tanıtım Türkiye’ye olan bakış açısını da değiştirecektir. Ama hem hükümetin hem yerel yönetimlerde bizlerin ciddi aksiyonlar alması gerekir.

TURİZMDE KOCAELİ’NİN

BAŞKENTİ OLACAĞIZ

Öncelikli turistin can güvenliği, huzur ve güveni sağlanmalı. Dolandırıcılık hiçbir zaman tasvip etmeyeceğimiz bir vaka. 10 liralık yere 50 lira istemeyen taksi şoförlerinin yer aldığı bir Türkiye istiyoruz.

Bu kentin belediye başkanı olarak günübirlik eylemlerle de sonuç alınamayacağına inanıyorum. Yarına dönük planlamalarda bulunulmalı. Darıca’yı sözde değil özde, turizmde Kocaeli’nin başkenti yapmak amacındayız.”

 

balyanoz.jpg

PELİKAN ÜZERİNE ÇALIŞILABİLİR: Başkan Muzaffer Bıyık’a Darıca’ya has ön plana çıkan bir lezzetin olmadığını söyledi. “Çayırova’daki vatandaşın yemek için Darıca’yı tercih etmesi bizim için çok önemli. Yerel lezzet zamanla oluşabilir” dedi. Darıca’nın bir ürünün de olmadığını anımsattığımız Bıyık, bir zamanlar çarşının efsanesi olan pelikana atıfta bulunup, üzerinde çalışma yapılabileceğini kaydetti.

 

**

Özel sektörü fiziki

mekanla desteklemeliyiz

 

darica-balikcisi-aciliyor.png

 

Sanayisi olmayan Darıca için çıkış yolu olarak eğitim, kültür ve sanatı gördüklerini, buna turizmi de eklediklerini kaydeden Muzaffer Bıyık, Darıca’ya alkollü/alkolsüz balık lokantası düşünen girişimcilere de kapıyı ardına kadar açtı. Başkan Bıyık özetle, “Belediye olarak bir balıkçı restaurantı açtık. Ama yetersiz kalır. Bu konuda yatırımda bulunmak isteyen herkese elimizden gelen desteği gösteririz.

 

Belediye olarak görevimiz özel sektöre destek için fiziki mekanlar inşa etmek. Sahil düzenlemedeki en büyük amacımız, özel sektöre ait işletmelerin önünü açmak. Kurumsal olarak işletmecilik yapacak halimiz yok. Onların ticaretini katkı sağlamak için fiziki mekanlar inşa etmeliyiz. Umut ediyorum ki bu ivme daha da yükselecek” dedi.

 

 

**

Balyanoz Koyu Allah’ın bir nimeti

 

 

muzaffer-biyik-58-001.jpg

 

 “Bizim sanayimiz yok. Darıca’nın çıkışı; eğitim, kültür, sanat ve turizmle olacak.  Günübirlik turizmde sadece Gebze Bölgesi’nin değil İstanbul’un Anadolu yakasının cazibe merkeziyiz. Balyanoz Koyu’nun hemen yanındaki Ada’nın Türkiye silüeti, aynı Balyanoz Koyu gibi Allah’ın bize bir nimeti. Milyon dolarlarca para harcarlar böyle koy için. Balyanoz’u tamamen halka açtık ve iki de plaj ekledik.”

 

 

**

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.