16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlandı

16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlandı

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği, İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi ile ortak bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Erişmek En Temel İnsan Hakkıdır, Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun başlıklı ortak basın açıklaması ile başladı. Basın açıklamasını kurumlar adına, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal yaptı. Açıklamada, gıda enflasyonunun rekor düzeyde olduğu belirtilirken, gıda fiyatlarının önlenemeyen yükselişinin temel nedenlerine değinildi. Ayrıca, gıda güvenliği ve gıda güvenliğinde önemli bir yeri olan gıda mühendislerinin işsizlik, istihdam ve düşük ücretlerle çalıştırılması gibi sorunları ve talepleri dile getirildi. Açıklamanın son bölümünde gıda fiyatlarının düşürülebilmesi için çözüm önerileri sunuldu. Her insanın ucuz, yeterli ve güvenli gıdaya erişmesinin en temel insan hakkı olduğu belirtildi.

 

YOĞUN İLGİSİYLE KARŞILANDI

Başta çocuklar gelmek üzere tüm insanlığın bu hakka erişmesi temennisiyle 16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlanarak açıklama sona erdi. Etkinlik kapsamında çeşitli stantlar açılarak İzmit Halkına Dünya Gıda Günü vesilesiyle bilgilendirme yapıldı. Ekmek israfına dikkat çekmek için bayat (bozuk olmayan-tazeliğini kaybetmiş) ekmeklerden 12 çeşit yemeğin yapılıp sergilendiği stant yoğun ilgisiyle karşılandı. Evde bulunabilecek meyvelerden sirke yapımının gösterildiği stant da ilgi çeken stantlar arasındaydı. İzmit Belediyesi Çevre Koruma Birimi tarafından açılan atık yağlarla ilgili bilgilendirme standı da yoğun ilgi gördü. Atık yağların lavaboya dökülmemesi gerektiği anlatıldı.

 

SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu yağların biriktirilerek belediyelerin atık yağ konteynerlerine bırakılmasının doğayı ve su kaynaklar büyük bir kirlilikten kurtaracağı vurgulandı. İzmit Belediyesi’nin İzmit halkına ucuz ve güvenli gıda sunduğu ve özellikle kooperatiflerden ürün almayı tercih ederek üretici kooperatiflerini desteklediği Halk Market çalışması da bir stantta tanıtıldı. İzmit’in yerel firması Çayırova Süt Ürünleri tarafından ayran dağıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra yerel ürünlerden İzmit Pişmaniyesi ve İzmit Simidi dağıtıldı. Etkinlikte ayrıca Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği üyeleri tarafından Güvenli Gıda Hazırlama Koşulları ve Gıda Güvenliğinin Önemi ve Artan Gıda Fiyatları konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

 

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.