13 Başkana tek soru: Kocaeli’yi ne  zaman Kocaeli’den yöneteceksiniz

13 Başkana tek soru: Kocaeli’yi ne zaman Kocaeli’den yöneteceksiniz

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve Gebze Temsilciliği, ortak açıklama yaptı. İzmit’te Pembe Köşk, Gebze’de Kışla’ konu edildi. Odaya sataşan Büyükakın’a yanıt verildi. 13 belediye başkanına, “Kocaeli’yi ne zaman Kocaeli'den yöneteceksiniz" diye soruldu

mimarlar-9.jpg

 

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Füsun Yılmaz Deniz, Cenk Elgin başkanlığındaki Gebze Temsilciliği ile ortak basın açıklamasında Gebze’de Askeri Kışla, İzmit’te Pembe Köşk’ü konu edindi.

 

mimarlar-4.jpg

  • Soldan sağaFeyzanur Göksu, Cenk Elgin, Füsun Yılmaz Deniz, Oya Kaya, Alper Dülger

 

Büyükakın’ın KBB Meclisi’ndeki sataşmasına yanıt verip ilimizin 13 belediye başkanına, “Kocaeli’yi ne zaman Kocaeli’den yöneteceksiniz? İmar planlarında Ankara’ya, projelerde İstanbul’a, inşaat faaliyetlerinde başka kentlere başvurmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Bu kentin insanına sırt dönmeyi ne zaman bırakacaksınız?” diye sordu.

ŞUBE VE TEMSİLCİLİKTEN

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

 

mimarlar-5.jpg

Soldan sağa – Vildan Ceco, Merve Çakır, Cenk Elgin, Füsun Yılmaz Deniz, Oya Kaya, Feyzanur Göksu, Alper Dülger

 

Merkez İlçe İzmit’te, Ömerağa Mahallesi’ndeki Mimarlar Odası Tarihi Bina’da, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve şube çatısındaki Gebze Temsilciliği işbirliğinde gerçekleşen basın açıklaması ve toplantısına Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Füsun Yılmaz Deniz, Başkan Yardımcısı Oya Kaya, yönetim kurulu sekreteri Alper Dülger ve yönetim kurulu üyesi Vildan Ceco ile Gebze Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Elgin, temsilcilik saymanı Feyzanur Göksu ve üye Merve Çakır katıldı. Başkanlar Deniz ve Elgin açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:  

 

 

MESLEK ODALARINI HEDEFİNE ALDI

 

mimarlar-1.jpg

 

 “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayında yaptığı meclis toplantısında tüm kentin takip ettiği üzere Gebze Askeri Kışlası’nın plan detayları onaylandı. Aynı toplantıda tescilli bir kültür yapısı olan Pembe Köşk bir vakfa belirli süreliğine devredildi. Söz konusu toplantıda Sayın Tahir Büyükakın’ın, sürece meslek odalarının katılması gerektiği ifade edildiğinde konuyla ilgili “Ankara Caddesi ile ilgili görüş istedik, dönmediler, konuşturmayın beni” diyerek meslek odalarını hedef aldığı da kayıtlara geçmiştir.

ÇALIŞMALARIMIZIN BÜYÜKAKIN’A

ULAŞTIRILMADIĞINI DÜŞÜNMEKTEYİZ

 

mimarlar-15.jpg

Net bir şekilde ifade etmek isteriz ki; Mimarlar Odası yönetim kurulu olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar siyasi tartışmaların içine girmemeye özen gösterdik. Meslek Odalarının “ortak akıl” ilkesiyle yönetilmek istenen kentte her daim söyleyecek sözlerin, katkı vereceği konuların olduğuna inandık. Bu minvalde Sayın Büyükakın’ın sözlerinde konu ettiği çalışma odamızca hazırlanmış ve ilgili müdürlere ve daire başkanlarına iletilmiştir. Büyükakın ya çalışmadan haberdar değildir, ya da haberdar olduğu halde meslek odalarına vurmaktan imtina etmemiştir. Yönetim kurulu olarak yaptığımız tüm görüşmelerde kurulan diyalog, konu ile ilgili çalışmalarımızın kendisine ulaştırılmadığını düşündürmektedir.

BU YAPI TEMİZLENMEDİKTE

ORTAK AKIL YÖNETİMİ HAYALDİR

 

mimarlar-6.jpg

Yaşanan bu hadise ile birlikte geçmişte bir meslek örgütünün kent ve kamu yararına yaptığı en basit açıklamayı dahi “siyaset yapmayın” diye eleştiren yapının belediyelerde halen varlığını koruduğuna şahit olmaktayız. Meslek odaları ile belediyelerin işbirliğinden rahatsız olan bu yapının temsilcileri, yalnızca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde değil, ilçe belediyelerde de varlığını sürdürmektedir. Bu yapı temizlenmedikçe, teknik ve akademik bilgiyle, ortak akılla kentin yönetilmesi hayaldir.

SOKAK İÇİN MİMARLAR ODASI’NA

İMAR PLANI İÇİN ANKARA’YA BAŞVURU!

 

mimarlar-18.jpg

Meclis kürsüsünde ağızdan çıkan sözler bir meslek örgütünü hedef alırken, seçim vaadi olarak verilen “ortak akılla yönetmek” unutulmakta ya da unutturulmaktadır. Mimarlar Odası’na bir sokağın aydınlatılması için başvurup meclis toplantısında eleştiren, Kocaeli’nin imar planları için ise Ankara’ya başvuran yapıda ortak aklın zerresi bulunmamaktadır.

Odamızca yapılan çalışmaların görmezden gelinmesi bir yana, defalarca sorduğumuz halde yanıt alamadığımız soruyu yanıtsız bırakan Büyükakın’a ve tüm ilçe belediye başkanlarına soruyoruz: Kocaeli’yi ne zaman Kocaeli’den yöneteceksiniz? İmar planlarında Ankara’ya, projelerde İstanbul’a, inşaat faaliyetlerinde başka kentlere başvurmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Bu kentin insanına sırt dönmeyi ne zaman bırakacaksınız?

PEMBE KÖŞK NEDEN ADI SKANDALLAR

İLE ANILAN VAKIFA VERİLMİŞTİR

Belediye meclisinde oylanarak kabul edilen kararlarda Kocaeli’nin korunduğunu ne zaman göreceğiz? Örneğin, Pembe Köşk gibi tescilli bir kültür yapısının, yanlış ellerde gerçekleşemeyen restorasyonu ve sonrasında yıkılıp yeniden yapılmasının ardından, neden adı sürekli skandallara karışan bir vakfa verildiğine dair bir açıklama bekliyoruz. Lütfen yanıtlayın, Kocaeli’de mekan ihtiyacı olan, toplum yararına çalışan yerel dernek veya vakıflar neden yok sayılmaktadır?

GALERİCİLER SİTESİNİN RANTI

KİMLERE, NEDEN?

Soruyoruz; kamu malı olan ve tarihi özelliği bulunan Gebze Askeri Kışla alanı Millet Bahçesi olarak planlanırken ticarete, galericiler sitesine ayrılan alanlarda kimlere, neden rant sağlanmaktadır? Bu  alanların mülkiyeti kime aittir? Bu alanlar düzenlendikten sonra hangi yöntemle galericilere devredilecektir? Bu alanlar hangi kentsel planlama kriterine göre düzenlenmiştir? Hangi planlama mantığına göre şekillendirilmiştir?

TOPLUM YARARINAYSA YANINDA

KAMU ZARARINA İSE KARŞISINDA

Her fırsatta söylediğimiz sözlerin anlaşılmadığını veya anlaşılmak istenmediğini düşünerek bir kez daha söylemek istiyoruz. Bizler, meslek örgütü yöneticileri olarak kent ve toplum yararına yapılacak tüm çalışmalarda emek sarf etmekten imtina etmeyeceğimizi, kamunun ve kentin zararına olacak her türlü plan, proje ve düzenlemenin de karşısında duracağımızı bildiriyoruz. Ortak akıl ilkesini benimseyen tüm belediye başkanlarına, meslek örgütleri ile işbirliğine karşı olan yapının kurumlardan temizlenmeden kentin ortak akılla yönetilemeyeceğini hatırlatıyoruz.” (Haber Merkezi)

 

 

 

 

       

        HABERE YORUM KAT
        UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
        Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.