10 yıl boyunca çiçek böcek edebiyatı!

10 yıl boyunca çiçek böcek edebiyatı!

Mehmet Faruk Habiboğlu kültür sanatın darbeden ancak 10 yıl sonra kendine gelebildiğini belirtip, "1980 - 1990 arası hep çiçek böcek edebiyatı idi" dedi

Bir şair olarak, sanata ilgilisiniz. 12 Eylül askeri darbesinin ülkemiz şiiri, edebiyatı, kültürü sanatına olumsuz etkisi nedir?

 

-       Askeri darbeler gibi toplumsal travmalar her zaman sanat üzerinde etkiler bırakır. Bu 12 Eylül darbesinde de geçmiştekilerde olduğu gibi ve sonrakilerde de öyle olmuştur. 12 Eylül darbesi sinemamızı da şiirimizi de derinden ve yönlendirici biçimde etkilemiştir. Darbecilerin muktedir olduğu 90'lı yıllara kadar hemen bütün sanatlarda darbenin kurgusu olan apolitik ifadeyi görürüz. Daha çok çiçek, böcek edebiyatı yani.  En fazla imge yoğun ima yoluyla bir şeyler anlatılmaya çalışılır. Sahne şairlerinin (Ahmet Selçuk İlkan, İbrahim Sadri vb.) ön plana çıktığı, ustaların çoğunun köşesine çekildiği bir dönemdir bu. Nihayet 90'lardan itibaren edebiyatta, sanatta daha sorgulayıcı, daha özgürlükçü ve daha demokrat sesler duyulmaya başlar. Filmler çekilir. 12 Eylül zulmü sağdan ve soldan filmlerin konusu olur. Babam ve Oğlum, Uçurtmayı Vurmasınlar, Kafes aklıma ilk gelenler mesela. Ahmed Arif, Sezai Karakoç, Ahmet Telli gibi usta şairler daha da büyürler. Yine edebiyat dergileri günümüze kadar da geldiği gibi yoğun olarak şiirle, öyküyle adeta coşar.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum