1.5 yıl ne gerekiyorsa yapacağız

1.5 yıl ne gerekiyorsa yapacağız

BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu işçilerin kıdem tazminatı hakkını yok edecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin geçmemesi için önümüzdeki 1.5 yıl içinde ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi

Birleşik Metal İşçileri Sendikası – BMİS Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, AKP Hükümeti’nin yeniden gündeme getirdiği, işçilerin kıdem tazminatını yok eden tasarıya karşı sert tepki gösterdi. BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin Şişecam Cammekan Restaurant’ta gerçekleşen birinci olağan genel kuruluna katılan ve divan başkanlığını üstlenen Serdaroğlu, yeni uygulamanın Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adıyla 2022 yılından itibaren hayata geçirileceğini, bu bakımdan önümüzdeki 1.5 yıllık sürecin büyük önem taşıdığını kaydetti.

50 YILLIK BİR MESELE

Kıdem tazminatı ve esnek çalışmaya karşı her tür mücadeleyi verecek çalışma içine girdiklerini kaydedip kıdem tazminatı hak gaspının 50 yıllık bir mesele olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, “Faşist Kenan Evren cuntası bile budamış ama tamamını almaya cesaret edememiş. Özal denemiş, olmamış. Ama AKP Hükümeti döneminde son yapılan konuşmalar bize işi ne kadar ciddiye almamız gerektiğini gösteriyor. 2022 yılından itibaren bu uygulama hayata geçirilecek. Önümüzdeki 1.5 yıllık süreçte varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız ve bunun geçmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

ÜLKENİN AYIBIDIR

İşçilerin ve emekçilerin kıdem tazminatı hakkının alınması için daha önce birçok modelin denendiğini belirten Serdaroğlu, “Kıdem tazminatı bizim işverendeki ücretlerimizin bir parçası.  Cumhurbaşkanı işte benim bu ücretimin bir parçasıyla ilgili tasarrufta bulunuyor, bulunamaz. Gerekçe olarak büyük bir çoğunluğun kıdem tazminatı alamadığını söylüyor. Şayet çalışanlar kıdem tazminatı alamıyorlarsa bu durum o ülkenin bir ayıbıdır” diye konuştu.

İŞTEN KAÇINMA HAKKINI

KULLANAN TEK SENDİKAYIZ

 

Koronavirüs sürecine de değinen Başkan Serdaroğlu özetle şunları kaydetti: “DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası olarak üyelerimizin bu süreci en az hasarla atlatması için elimizden gelen çabayı gösterdik. DİSK’in dışında işçilerin sorunlarını gündeme getiren başka bir konfederasyon ortalıkta görülmedi. DİSK için önemli olan işçilerin sağlığı ve güvencesidir. Bu süreçte elimizden geldiğinde onu sağlamaya çalıştık. Bazı fabrikalarda sendikalar Covid-19 vakalarını gizlemeye çalışırken biz sendika olarak günlük açıklamalarda bulunduk. İşverenler bu tutumdan rahatsız olup ticari kaygılarını dile getirdi, baskı yaptı. Oysa ki bizim için önemli olan işçinin hayatıdır. Türkiye’de pozitif vaka çıkan iş yerlerinde işten kaçınma hakkını kullanan tek sendikayız. Başka sendikalara örnek olduk. İşçilerin sorunlarını kamuoyuna yansıttığımız için bütün televizyonlar bizleri programlarına konuk ederek onura ettiler. Çok şükür ki örgütlü olduğumuz fabrikalarda ölümlü veya ağır vakalar yaşanmadı. Bu da sendikamızın fabrikalarda işvereni çekinceye götüren zorlamaları ile oldu.”

132 MİLYARLIK FONDAN

6 MİLYAR TL AKTARILDI

Salgın sürecinde devletin işçilere ve yoksullara yapılması gereken yardımları yapmadığını, 132 milyar TL tutarındaki işsizlik fonundan sadece 6 milyar TL’nin işçilere aktarıldığını belirten Serdaroğlu, “Bizim zorlamalarımızla işten çıkartma yasaklandı ama ücretsiz izin diye bir uygulama getirildi. 1167 TL  aylık ödemeyi işçiye reva gördüler. 132 milyardan 6 milyar TL’yi işçilere aktardılar. Büyük oranda işverene kaynak aktarıldı. O hesapta para da olmamasından ötürü Merkez Bankası tarafından para basılarak kısa çalışma ödeneğine aktarıldı” diye konuştu.

BİZİ SARAY’A ÇAĞIRMAMANIZ

BİZİM İÇİN ONURDUR

Emekçilere yönelik tüm olumsuzlukları ortaya koyduklarında iktidarın rahatsızlık duyduğunu kaydeden Başkan Serdaroğlu, 1 Mayıs’ta izin verilmeyen yürüyüşlerini, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindekilerin gözaltına alındığını hatırlattı. Pandemi sürecinde binlerce işçi çalıştırılırken söz konusu uygulamayla Türkiye’nin dünyaya rezil edildiğini belirten Serdaroğlu, “Sesini çıkartmayan, pandemi süresince sendikasını kapatsın, köyüne gitsin yatsın sendikacılar isteniyor. Dilovası’nda 70 80 vaka görülen bir fabrikayı çalıştırıyorlar. Biz öyle sendikacı olmayız. Bizi Saray’a çağırmıyorlar. Sizin bizleri Saray’a çağırmamanız bizim için onurdur. Çalışma Bakanı hanımefendi bizimle görüşmüyor, söylediği her şeyi çürüttüğümüz için” dedi.

O YASALARI BAŞLARINA ÇALACAĞIZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı kıdem tazminatının kalkması durumunda genel greve gideceklerini söyleyemediği gerekçesiyle eleştiren Serdaroğlu, “Önümüzdeki hafta bütün konfederasyonlar ile, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile görüşeceğiz ve şunu söyleyeceğiz: İster esnek çalışma ister kıdem tazminatı olsun. Eğer insanların canıyla uğraştığı fabrikalarda sizler IMF kararlarını insanların başına bela olacak şekilde hayata geçirmeye çalışırsanız o yasaları senin başına çalacağız” diye konuştu.

Başkan Serdaroğlu sözlerinin sonunda BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin kuruluş gerekçesine ve TİS sürecindeki tutumlarına değinip bu süreçte sosyal medyadan haksız ve ağır eleştirilere maruz kaldıklarını belirtti. Serdaroğlu, sendika üyesi işçilere düşenin mücadele etmek ve sendikayı büyütmek olduğunu dile getirdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.