Vahim iddia: Okulda  öğretmen borsası kuruldu!

Vahim iddia: Okulda öğretmen borsası kuruldu!

Çayırova’daki Güzeltepe İlkokulu’nun velileri CİMER’e ve İlçe Milli Eğitim’e şikayet başvuruları yanıtsız kalınca Eğitim-Sen Gebze’ye konuştu: Vahim iddialara göre açıktan para ödeyen veli, çocuğuna öğretmen tercih ediyor

Geçtiğimiz yıllarda Yenimahalle İlkokulu Müdürü’nün oğlu üzerinden kurduğu şirketle üstelik MEB’in eğitime destek için hazırladığı soru ve bilgileri yayın haline getirerek satıp pazarladığı, bu kirli ticareti sosyal medyadan teşhirle kendisi belgelemesine rağmen “Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar” ile mücadele vaadiyle iktidara gelen AKP’nin seyirci kaldığı eğitimde yolsuzluk iddialarına bir yenisi yine Çayırova’dan eklendi.

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ”Nİ

FIRSATA ÇEVİREN MÜDÜR

Bir diğer tanımla; Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Eğitimde fırsat eşitliği” sloganı ile yaptığı, bilgi ve soru içerikli, gazetelere yayın hakkının “ücretsiz ulaştıracaksın” şartıyla verildiği çalışma Bakanlığa bağlı okulun müdürü tarafından “yanlış” anlaşılmış, rant fırsatı olarak değerlendirilmişti.

YOLSUZLUĞA SEYİRCİLİĞİN ÖDÜLÜ

Yolsuzluğun üzerine gidilmesi bir tarafa dönemin Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, Gebze’ye terfi edilerek ödüllendirilmiş, yine dönemin Çayırova İlçe Milli Eğitim Şube müdürlerinden Köksal Turan, Gebze Gençlik Merkezi Müdürlüğü’ne atanmış, suskunluğunun “ödülü”nü Çayırova’dan Gebze’ye atanmakla alan Şener Doğan, 14 Mayıs’taki seçimlerde şansını milletvekilliği için de zorlamıştı.

“MÜCADELEMİZİN BİR PARÇASI”

Çayırova’daki Güzeltepe İlkokulu’nun velilerinin CİMER’e ve İlçe Milli Eğitim’e yolsuzluk iddialı şikayet başvuruları yanıtsız kalınca veliler Eğitim-Sen Gebze’ye konuştu: Vahim iddialara göre açıktan para ödeyen veli, çocuğuna öğretmen tercih ediyor. Eğitim-Sen Gebze Şubesi tarafından basına yapılan açıklamada “Velilerin bize aktardıkları bilgileri sorumluluğumuz gereği kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Velilerimizin iddiaları yenilir yutulur şekilde değildi. Bu açıklamayı kamusal, parasız, laik, demokratik ilkelerimiz gereği halk çocuklarımızın eğitim hakkına sahip çıkma mücadelemizin bir parçası olarak görüyoruz” denilip iddialar şöyle sıralandı:

PARAYLA ÖĞRETMEN SEÇTİRİYORLAR

Okul idaresi tarafından velilerimize öğretmen tercihi yapılabileceği ancak bunun bir bedeli olduğu ifade ediliyor. Adresi tutan velilerimizin bir kısmından asgari ücret tutarında, bir kısmından 9 bin, 3 bin lira gibi miktarlar, elden ve belgesiz şekilde, O.T isimli şahsa verilmek suretiyle alınıyor. Çocuklar bu paralar karşılığında istenilen öğretmenlerin sınıfına düşüyor.

SINIF MEVCUDU 52’YE YÜKSELDİ

Velilerimizin ikinci iddiası kayıt bölgesi dışından da 50 civarı öğrencinin daha yüksek miktarlar karşılığında okula kayıt edildiği yönünde. Güzeltepe İlkokulu’nda sınıflardaki öğrenci sayısının 52’ye çıktığı, Mevlana, Beylikbağı ve İnönü Mahalleleri’ne öğrenci servisi olduğu ifade edildi.

OKUL AİLE BİRLİĞİ HESABI KAPALIYMIŞ

Parayı; Okul Aile Birliği hesabına yatırmak isteyen velilerimize, yaz döneminde okulların kapalı olmasından dolayı Okul Aile Birliği banka hesaplarının da kapalı olduğu gerekçesi sunuluyor. Bazı veliler okul müdür yardımcıları ile görüşüp bağış makbuzu almak istediklerinde ise, "Ben sizden para almadım ki, neyin makbuzunu vereyim?’’ cevabı ile karşılaşıyorlar.

İşin ilginç yanı bölge dışından bu kadar çok öğrenci alınmasa ve sınıflar 35-40 bandında kalsa, veliler bu işi araştırmayacaktı. Bize gelen veliler sınıfların kalabalık oluşu ve bölge dışından gelen çocukların fazla oluşundan rahatsızlardı.

NEYE NİYET NEYE KISMET!

Okullar Hayat Olsun” projesinde; “okulların velilerin ve bulunduğu çevrenin hizmetine açılarak hayat boyu öğrenme merkezi, eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren yaşayan güvenli alanlar haline dönüştürülmesinin amaçlandığı …” belirtilmişti.
Çayırova İlçesi Akse Mahallesi’nde bulunan Güzeltepe İlkokulu’nun bulunduğu bölgede park, eğlenme-dinlenme için düzenlenmiş alan bulunmamaktadır. Okul bahçesi ders saatleri dışında çevredeki halkın eğlenme, dinlenme, ailece aktivitelerde bulunma alanı işlevini görmektedir.

CEZAEVİ MİSALİ


Veliler tarafından sendikamıza iletilen bir diğer bilgiye göre okul yönetimi tarafından bahçenin jiletli tel örgülerle çevrileceği, kapıların ders saatleri dışında kapatılacağı, bahçe duvarının yükselteceği belirtilmektedir.
MEB, “Okullar Hayat Olsun” derken okulların hangi anlayışla cezaevi gibi vatandaşlardan izole edilmeye çalışıldığına anlam verememekteyiz.

KAYGI VERİCİ BİR DİL

Ayrıca Okul Müdürü'nün konuyu velilere aktarma sürecinde kullandığı dilin bir eğitimciye ve kamu yöneticisine yakışmayan şekilde gerçekleşmesi kaygı verici olduğu kadar zihin yapısına da aynadır. Okul Müdürü’nün çok kısa sürede velilerin nezdinde güven ve itibarını yitirdiği anlaşılıyor.

Tüm bu yaşananlar ve iktidarın uygulamaları hem mesleki itibarımızı hem de öğretmenlik mesleğini hedef almaktadır. Mesleğimizin itibarı, öğrencilerimizin eğitim hakkı ve çocuklarımızın üstün yararı için yöneticilerin liyakat sahibi olması bir kez daha önemini gösteriyor.

İDDİALAR ARAŞTIRILIP SONUCU

KAMUOYUNA AÇIKLANMALIDIR

Eğitim Sen olarak, verilerimizin bu iddialarının araştırılmasını istiyoruz. Bu noktada Kocaeli Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çayırova Kaymakamlığı’ndan, Çayırova Güzeltepe İlkokulu okul idaresi ve Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu süreçteki tutumları ve yaptıklarının araştırılmasını, sonucun kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

Bu haliyle bir çürüme gözüküyor. Bu çürümenin önlenmesi için sorumlular harekete geçmeli. Aksi halde tüm kamu zan altından kalacaktır.

VELİLERE AÇIK ÇAĞRI

Açık çağrımızdır; Bu ve benzer sorunlar yaşayan velilerimizin şubemizle iletişime geçmeleri halinde dayanışma içinde olacağız.”

Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “AKP iktidara geldiğinden bu yana eğitimde paralılaşma ve dinselleşmeye dönük ideolojik, politik ve yapısal olarak eğitimi dönüştürmeye başladı.

Uygulanan politikalarla özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri mantar gibi çoğaldı. Kamusal alandan özel okullara çok yönlü kaynak aktarıldı, palazlanması sağlandı.

TARİKATLAR İLE “DEĞERLER EĞİTİMİ” PROTOKOLÜ

Bunun yanında, eğitime ayrılan bütçe ise her geçen gün azaldı. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve Din İşleri Genel Müdürlüğü'ne aktarılan bütçe belirgin bir şekilde arttı. Bu politik tercih neticesinde imam hatip okullarının hem lise hem de ortaokul kademesinde sayısı artarken diğer okul türlerinde ise seçmeli din dersleri sayısı arttırıldı. İlkokul düzeyinde din dersi zorunlu olurken, ana sınıfı düzeyinde ise sübyan mektepleri arttı. Diyanet, Gençlik Spor Müdürlüğü ve tarikatlar ile yapılan protokollerle değerler eğitimi adı altında kamusal eğitim iyice kuşatılmış oldu.

KAMUDA GİDERLER VELİLERE YÜKLENDİ

Kamu okullarına baktığımızda ise eğitime yeterli bütçe ve ödenek ayrılmadığı için giderlerin velilerin sırtına yüklendiğini görüyoruz. Eğitimde çalışma biçimleri sermayenin isteği doğrultusunda emek süreçleri parçalandı. Ücretli öğretmen başöğretmen vb...

Bugün geldiğimiz noktada memleketin her yerinde kamu okullarında, özellikle merkezi okullarda dikkat çeken durumlar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri özellikle 1. sınıflarda öğretmen tercihleri noktasında yaşanıyor. Tercih edilen öğretmenlere okul idareleri tarafından karaborsa mantığıyla ‘’rayiç bir bedel’’ biçilip velilerden bağış parası adı altında ‘’öğretmen tercihi parası’’ alınıyor.”

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum