Üretimdeki düşüş zeytinyağı fiyatlarını artıracak

Üretimdeki düşüş zeytinyağı fiyatlarını artıracak

Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, dünyadaki zeytinyağı üretiminde yaşanan düşüşün zeytinyağı ihracatını teşvik edeceğini, bunun da fiyatların yükselmesine sebep olacağını söyledi.

Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, bu yıl dünyada ve Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde azalma olacağına dikkat çekerek, “Zeytinyağında 220-250 bin ton civarında üretimimiz olurdu. Bu yıl 180-200 bin tonluk üretimimiz görünüyor. Dünyadaki zeytinyağı üretimindeki yarıya yakın düşüş de bizi etkileyecektir. Fiyatların yükselmesine sebep olacak” dedi.

Zeytinyağı fiyatlarına dair beklenti üzerine Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a değerlendirmelerde bulunan Kahveci, dünyada zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili yaşanan sıkıntılara işaret ederek, “O sıkıntıyı biz de yaşayacağız. Dünyadaki zeytin üretimi ve zeytinyağı üretiminde özellikle Akdeniz altı bölgesi yani Yunanistan, Türkiye, Lübnan, Tunus’ta verim kayıplıları olacak. Bu kayıplar zeytinyağı üretimini etkileyecek” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yılda 1 milyon 500 bin tona yakın bir zeytinyağı üretimi olduğunu anımsatan Kahveci, “Bu sene Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin zeytinyağı üretim beklentisi 700-750 bin ton civarında görünüyor. Türkiye’de de buna benzer bir sorun var. Özellikle Ege'nin güney taraflarında üretim sorunumuz var. Bir de Hatay başta olmak üzere deprem bölgesinde köyler ve değirmenler zarar gördü. Üretimde ve toplamada sıkıntı olacak. Belki oradaki insanların yer değiştirmesini nedeniyle ürün dalında kalacak” diye konuştu.

“Zeytinyağı fiyatları yukarıya doğru hareket edecek”
Türkiye’nin önceki yıldan kalan stoku olduğunu ve bu nedenle ciddi bir sıkıntı yaşanmayabileceğine söyleyen Kahveci, “Fakat tabii ki dünyadaki zeytinyağı üretimindeki yarıya yakın düşüş bizi etkileyecektir. Özellikle dökme zeytinyağı ihracatını teşvik edecektir. Fiyatların bu anlamda yükselmesine sebep olacak. İçeride de yine geçen yıla göre daha az üretim olmasına rağmen normal piyasa fiyatlarında artış olacak. Sanayicinin elinde stoklar var. Sanayici de doğal olarak bunu ihraç etmek isteyecektir ve fiyat bu yönde yukarıya doğru hareket edecektir” dedi.

“İhracat baskısı fiyatları artıracak”
Kahveci, ayrıca şunları söyledi: “Dünya zeytinyağı üretiminde yarıya yakın bir azalma söz konusu. Bizim kendi bölgemizde, Yunanistan ve Akdeniz altı bölgelerde bu daha çok görünüyor. Dolayısıyla dünyadaki zeytinyağı sıkıntısı nedeniyle fiyatların yukarı yönlü hareket etmesi çok normal. Talebin karşılanamayacağı beklentisi çok yüksek. Dolayısıyla yurt içerisindeki üretim, yurt dışındaki ihracat yönünde hareket edeceği için ihracat baskısı yurt içinde fiyatları artıracaktır. Yurt içerisinde de hem ayçiçeği tohumunda hem de zeytin ve zeytinyağı üretiminde sıkıntımız var. Geçen yılki 420 bin tonluk üretimin karşısında bu sene 180-200 bin ton üretim bekleniyor. Ancak geçen yıldan kalan stoklarımız yurt içinde çok ciddi bir sorun yaşamayacağımızı gösteriyor. Ama alım gücü açısından sıkıntı yaşayacağımızı gösteriyor. Yani ürün ve üretim var. Geçen stoklardan dolayı yeterli olma ihtimali çok yüksek ama yurt dışına doğru ihracat baskısı bizdeki fiyatları yükseltecektir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.