TMO SİLOLARINDA PATLAMA MEYDANA GELMİŞTİ   Sanıkların ifadeleri ortaya çıktı

TMO SİLOLARINDA PATLAMA MEYDANA GELMİŞTİ Sanıkların ifadeleri ortaya çıktı

Derince’de Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında 2 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. 6 sanığın ayrı ayrı 2 yıldan 15 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede ifadelere de yer verildi.

Derince ilçesinde 7 Ağustos 2023'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi ise yaralanmıştı. Olayda TMO'nun 60 silosundan 13'ü zarar görmüştü. Patlamaya ilişkin hazırlanan iddianame Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

6 SANIK HAKKINDA AYRI AYRI 2 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS TALEBİ
Soruşturmada ismi geçen 6 şüphelinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ayrı ayrı 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, olayın ardından hazırlanan bilirkişi raporu ve ifadelere yer verildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA PATLAMANIN OLUŞ ŞEKLİ ANLATILDI
İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, patlamanın meydana geldiği sırada silonun 6. katında kaynak işleminin yapıldığı, kaynak işlemi sırasında kıvılcımın 5. kata düşerek yanmanın başladığın ve tozlu ortamın alevlenmesiyle de primer patlama oluştuğu belirtildi. Alevin elevatörler içindeki yoğun tozu tutuşturduğu, elevatörlerin baca görevi görerek alevi her bölgeye taşıdığı, patlama sonrasında oluşan titreşimin bölgede tozu havalandırdığının kaydedildiği raporda; havalanan tozun patladığı, yatay taşıyıcıların (konveyörler) patlamayı beton kule içine taşıdığı, beton kule içindeki tozun patlamasıyla oluşan yanma ve basıncın, beton kuleden beton silo (kuyu) altına sirayet ettiği, bu aşamada silo altındaki (yatay taşıyıcılar) konveyorler içindeki tozların ve beton silo (kuyu) altındaki tozların da patlayarak çok büyük bir basınç oluşturduğu aktarıldı.
Aynı zamanda raporda, bu çok büyük basıncın silo alt duvarlarının yıkılmasına neden olduğu ve bu ağır tahribatın da beton kule ara katlardaki odalar içinde de mevcut olduğunun anlaşıldığı vurgulandı. Raporda, hububatın bulunduğu beton silolar içerisinde ise patlama olduğuna yönelik bir işaret olmadığına dikkat çekildi.

EKSİKLİKLERİN GİDERİLMEDİĞİ BELİRTİLDİ
Bilirkişi raporunun devamında ise TMO Derince Liman silosunda söz konusu gerekliliklerin yerine getirilmemesi, eksikliklerin giderilmemesi, 2023 yılı yıllık olağan bakımının yapılmamış olması, gerekli önlemlerin alınmaması, çalışma esnasında ortamda tozun oluşumunun engellenmemesi, zeminde toz birikimine müsaade edilmesi ve düzenli toz temizliğinin yapılmaması neticesinde hububat tozlarından kaynaklı "toz patlaması" meydana geldiği bilgisi yer aldı.

MÜHENDİS A.S.: "BENİM İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI YETKİM YOK"
İddianamede 6 şüphelinin olayın ardından savcılıktaki ifadelerine de yer verildi. Mühendis A.S., patlamanın meydana geldiği gün TMO Derince Silosunda çalıştığını belirterek, "Bizim toz emme sisteminin etkin çalışmaması gibi bir durumun olması mümkün değildir. Zira otomasyon sistemi böyle bir durumu tespit etmesi durumunda hata verir. Bizim de bu hatayı fark etmemiz mümkündür. Ayrıca temizlik periyodik olarak baş müdürlük tarafından yapılmaktaydı. Ben sigara içilmesine kesinlikle izin vermedim. Böyle bir şeye göz yummam söz konusu değildir. Benim iş güvenliği uzmanlığı yetkim yok, ayrıca iş güvenliği eğitimim de yok. Kurum tarafından verilmiş bir eğitimim var. O da kendi güvenliğimi sağlamak amaçlıydı. Benim siloda çalışanlara ilişkin bir görevim yoktur. Görev tanımımda böyle bir tanımlama yoktur. Bu nedenle bilirkişi raporunda üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

O.T.: "RİSK ANALİZİNİ YAPTIRMASI GEREKEN TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ'DİR"
Taşeron firma sahibi O.T. ifadesinde, "Toprak Mahsulleri Ofisi ile alt taşeron sözleşmesini ben yaptım. İş güvenliği mevzuatına göre bizim orada risk analizi yaptırmamız mevzuat gereği zorunlu olmadığı gibi böyle bir şey mümkün değildir. Buradaki risk analizini yaptırması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi'dir. Taşeron olarak orada çalışan personelimizde her türlü iş güvenliği hususları mevcuttur. Riskli bölgede çalışmalarına dair belgeleri de vardır. Bunlardan bir tanesi İ.Ç., diğerini daha sonra dosyaya sunabiliriz. Diğer iki işçide burada malzeme taşıyan getir götür yapan işçilerdir. Bu kişilerin orada herhangi bir iş yapması mümkün değildir. Yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı bilirkişi raporunda tarafıma atfedilen kusuru kabul etmiyorum" diye konuştu.

Başmüdür K.D.: "Bakımlar en son 2022 yıl mayıs ayında yapılmıştır"
İddianamede, TMO Derince Silosunda Başmüdür olarak görev yapan ancak patlamanın ardından görev yeri değişen K.D'nin de ifadesine yer verildi. Olay gününü anlatan K.D., "Patlamanın meydana geldiği gün genel müdürlükten gelen bir heyet ile birlikte Sakarya'nın Karasu ilçesinde fındık alımına ilişkin depo araştırması yapıyorduk. Ben Karasu'da iken patlamadan haberdar oldum. Patlama haberini alır almaz genel müdürlük heyeti ile birlikte Derince Limanında bulunan silolara geçtik. Bilirkişi raporunda üzerime atılı kusurların hiçbirini kabul etmiyorum. Yıllık genel revizyon bakımları olağan bir şekilde her yıl yapılmıştır. En son 2022 yıl mayıs ayında yapılmıştır. 2023 yılına ilişkin mayıs ayında 2023 bakımı planlanmıştı. Ancak 2023 yılında ithalatın fazla olması sebebiyle gemi trafiği sonlanmadığı için mayıs ve haziran aylarında yapılan bakım patlama anında boşaltımı yapılan gemiden sonra mayıs ayında planladığımız 2023 revizyon ve genel bakım yapılacaktı. Bundan dolayı genel bakım ve revizyonu yaptırtmadığıma dair kusur tarafıma yüklenemez" ifadelerini kullandı.

MÜDÜR YARDIMCISI K.Ö.: "PATLAMANIN MEYDANA GELMESİNDEN 4 GÜN ÖNCE İZNE AYRILMIŞTIM"
Patlamadan önce müdür yardımcısı olarak görev yapan ancak olayın ardından görev yeri değişen K.Ö. ise "Benim çalışma kısmım silodan farklı bir yerde idare binadadır. Patlamanın meydana geldiği gün ve patlamanın meydana gelmesinden 4 gün önce izne ayrılmıştım. Patlamanın meydana geldiği günde iznim devam etmekteydi. Toz toplama sistemine 2022 yılı ve 2023 yılında daha önceki yıllara nazaran daha ayrıntılı bir bakım yaptırdık. Sistem sıkıntısız bir şekilde faal olarak çalışmaktaydı. Silonun genel temizliği periyodik olarak rutin bir şekilde temizliği yapan taşeron firmalarca yapılmaktaydı. Bu temizlik tozun ortamda birikmesine yönelik bir temizlikti. Topraklama ölçümünün eksikliklerinin giderilmesine ilişkin bakım planına alınmıştı. Elektrik mühendisimiz olan B.B'nın bizlere iletmiş olduğu şekilde topraklama eksikliğinin silo tarafında bir eksikliğin bulunmadığı, liman tarafında bir eksikliğin olduğunu belirtmesi üzerine bunun da bakım planına yukarıda belirttiğim şekilde almıştık. Bilindiği üzere patlama silonun bulunduğu yapıda meydana geldi" diye konuştu.


5 ŞÜPHELİ "ASLİ KUSURLU", MÜHENDİS "TALİ KUSURLU" BULUNDU
İddianamede patlamanın, bilirkişi raporunda yer alan ihmaller sebebiyle meydana geldiği ifade edilerek, gerekli teknik ve periyodik bakımlarını zamanında yaptırmaması nedeniyle Başmüdür K.D'nin "asli kusurlu", iş güvenliği önlemlerinin yeterince yerine getirilmemesi ve patlamadan önce meydana gelen küçük yangınlar neticesinde önlem almaması nedeniyle Müdür Yardımcısı K.Ö'nün "asli kusurlu", gerekli teknik ve periyodik bakımlarını zamanında yaptırmaması, iş güvenliği önlemlerinin yeterince yerine getirmemesi ve gerekli toz temizliğinin yaptırmaması nedenleriyle Şef Vekili B.B'nin "asli kusurlu" bulunduğu belirtildi.
Aynı zamanda iddianamede, iş güvenliği önlemlerinin yeterince yerine getirmemesi nedeniyle mühendis A.S'nin "tali kusurlu", taşeron bakım firmasının personeline iş güvenliği ve risk eğitimini aldırmaması nedeniyle firma sahibi O.T'nin "asli kusurlu", gemiden siloya hububat boşaltımı yapıldığı sırada kaynak işlemi yaptırması nedeniyle de taşeron firma alan yetkilisi şüpheli İ.Ç'nin "asli kusurlu" bulunduğu kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.