Halil Yeni

Halil Yeni

‘’Savaş bittiğinde yaşıyor olmayı düşlüyorum’’

‘’Savaş bittiğinde yaşıyor olmayı düşlüyorum’’

Emperyalist politikalar nedeniyle başlayan savaşlar ve kapitalist yıkımın yol açtığı nedenlerle dünyada her geçen gün daha fazla kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor. Göçün ana adreslerinden olan AB, benimsediği politikalar ve imzaladığı anlaşmalarla Türkiye gibi ülkeleri birer mülteci/sığınmacı hapishanesi haline getirmiş durumda.

 

Türkiye’de yaşamak için çalışmak zorunda olan milyonlarca göçmen ve mülteci, işçi sınıfının en savunmasız ve en kötü koşullarda çalışan kesimini oluşturuyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi ırkçı saldırıların hedefi oluyorlar.  

 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Bayrampaşa’da ikamet eden Suriyeli mültecilerin evi, gece saatlerinde maskeli bir grup tarafından basıldı. Evin kapısını kırarak ellerinde sopa ve bıçaklarla içeri giren saldırganlar, 19 yaşındaki Naif Elnaif'i katletti. Oysa 19 yaşında ki bu gencecik çocuğun sosyal medyasında ‘’Savaş bittiğinde yaşıyor olmayı düşlüyorum’’ yazıyordu.

 

Naif Elnaif bir yıldır Türkiye’de bir karton firmasında çalışıyordu. Kendisi gibi Suriyeli yedi arkadaşı ile birlikte bir gecekonduda yaşıyordu. Olay 10 Ocak günü gerçekleşti. Ellerinde bıçak ve sopalarla binaya gelen saldırganlar, mülteci gençlerin kaldığı evin kapısını kırarak içeridekilere saldırdılar. Saldırı sırasında odasında uyuyan 19 yaşındaki Nail Elnaif, göğsünden bıçaklanarak katledildi.

 

Tanıklardan bilgi alan Mülteci Medyası'ndan Deysem Siti, şu bilgileri verdi: “5 Suriyeli genç, bekâr evinde kalıyor. Yüzleri maskeli kişiler önce dışarıdaki kamerayı kırıyorlar. Sonra binaya girmişler. Kapıyı çalmışlar, polis olduklarını söylemişler. Gençler kapıyı açmışlar. Önce dövmüşler. Ellerinde sopa, bıçak varmış. Hatta birinin elinde de polis telsizi varmış. Öldürülen genç daha yeni gelmiş Türkiye’ye. Olay yaşandığı anda uyuyan Nail, göğsünden bıçaklandı. O panikle kaçmışlar. Ambulansta Nail ölmüş. Komşulara sorduk, 'Nasıl biriydi' diye ‘İyi bir çocuktu’ dediler. Ölenin kuzeni de ‘Biz bunları tanımıyoruz, tanımadığımız kişilerdi. Dövdüler bizi, sonra kuzenim uyurken bıçak sapladılar’ dedi."

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklamada Suriyeli Nail Alnaif’in yaşamını yitirdiği olaya dair etkin soruşturma yapılarak olayın aydınlatılması, faillerin tespiti ve cezalandırılması için Cumhuriyet Başsavcılarını göreve çağırdı. İHD İstanbul Şubesi, 2022’nin ilk 10 gününde çok sayıda ırkçı saldırı yaşandığına dikkat çekerek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

 

 

Savaş bittiğinde yaşıyor olmayı düşleyen Naif Elnaif savaşta hayatta kaldı fakat sığındığı ülkede ırkçı bir saldırının kurbanı oldu.

Bu yazı toplam 3281 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi