Ramazan'da Astım ve KOAH Hastalarına Özel Tavsiyeler

Ramazan'da Astım ve KOAH Hastalarına Özel Tavsiyeler

Ramazan ayının manevi huzurunu yaşarken, astım ve KOAH gibi kronik solunum rahatsızlıkları olan bireyler için sağlık yönergeleri ve tedavi sürekliliği büyük önem taşımakta. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. M. Onur Turan, oruç tutma niyetinde olan astım ve KOAH hastalarına, tedavilerinde kesintiye gitmemeleri konusunda kritik hatırlatmalarda bulunuyor.

Solunum Derneği TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı M. Onur Turan, ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyen astım ve KOAH hastalarına tedavilerine ara vermemeleri gerektiğini hatırlattı. Astım ve KOAH hastalarının hekim gözetiminde oruç tutabileceklerini belirten Turan, “Ancak bazı hastalarımız ya ilaca ara veriyor ya da saatlerini değiştiriyor. Oysa bu kişilerin ilaç alımını aksatmadan oruçlarını tutmaları mümkün” dedi.

Ramazan ayı sürerken, özellikle inhaler cihaz kullanan astım ve KOAH hastalarının en çok merak ettiği konuların başında oruç tutup tutamayacakları geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ağızdan nefes alma yoluyla kullanılan ilaçların orucu bozmadığı yönünde açıklama yapmasına karşın kimi KOAH ve astım hastaları ilaç kullanımına ara veriyor. Bu konuda kendilerine çok soru geldiğini belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. M. Onur Turan, ilaç kullanımına ara vermeden oruç tutmanın mümkün olduğunu vurguladı.


İLAÇLARI TAMAMEN KESENLER VAR!
Astım ve KOAH hastalarına öncelikle doktorlarına danışmaları gerektiğini öneren Turan, bu konuda şu bilgileri verdi:“Ramazan ayında oruç tutmak amacıyla tedavisine ara veren, ilaç alım saatlerini oruca göre ayarlayan, doktorun önerdiği doz ve saatte kullanmayan ve ilaçların kullanmaktan imtina eden pek çok hasta bulunuyor. Tedavisi süren kimi hastalar, oruç tutabilmek için ilaçlarını düzenli kullanmayabiliyor ya da tamamen kesebiliyor. Öncelikle bunu yapmamaları gerektiğini belirterek, hastalarımıza eğer hastalıkları ileri seviyede değilse ve yakın zamanda atak geçirmedilerse, kısacası kontrol altındaysa kendilerini takip eden hekimlerinin gözetiminde oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını hatırlatmak isterim.”

İLAÇLAR NEFES YOLUYLA ALINIYOR
İlaçlarını inhaler cihazlarla alan astım ve KOAH hastalarının ilaçlarını asla bırakmaması gerektiğini vurgulayan Turan, şu uyarıları yaptı:“Bu ilaçların özelliği, sıvı ya da toz biçimdeki ilacı nefes yoluyla akciğerin en uç noktasına kadar iletmeyi sağlaması. Bu ilaçlar içe çekildiği zaman yutak ya da yemek borusuna temas etmeden doğrudan hava yolları kanalıyla akciğere iletiliyor. Nefes yoluyla alınan bu ilaçların çok az bir kısmı ağız içine çarparak yapışıyor ve oruç bozmayacak miktarda emiliyor. Bu nedenle oruç tutmak isteyen hastalar doktorlarına sormadan ilaçlarının saatlerini değiştirmemeli, kullanmaya ara vermemeli ve düzenli kullanmaya devam etmeli. Hastalarımız ilaçlarını almaya devam ederek oruç ibadetlerini gönül rahatlığıyla yapabilir.”

SIK VE AZ YİYİN, BOL SU İÇİN
Turan, astım ve KOAH hastalarının ramazan ayını sağlıklı geçirmesi içinse altın değerindeki şu önerileri paylaştı:“İftarda ya da sahurda normalden fazla yemek yemesi durumunda ağza acı su gelmesi, yani reflü durumu yaşanabilir. Bu da astım ve KOAH hastalarında ciddi bir rahatsızlık haline neden olabilir. Bu durumu önlemek için özellikle reflüsü olan hastalar sık ve küçük porsiyonlar şeklinde yemeklerini yemeli. Reflüyü artırma riski olan baharatlı, yağlı yiyeceklerle asitli içeceklerden uzak durulmalı. Yemek yeme eylemi yatmadan iki saat önce durdurulmalı. Sahurda ise besleyiciliği yüksek, tok tutma özelliği olan yiyecekler tercih edilmeli. Astım ve KOAH hastaları oruç sırasında susuz kalabilir ve bu da bu hastaları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hastalarımıza iftardan sonra en az 1,5-2 litre su içerek kaybettikleri sıvıyı geri almalarını öneriyoruz.”

prof-dr-onur-turan.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.