“Kızıl yosun faydalı”

“Kızıl yosun faydalı”

İzmit Körfezi'nin, pek çok kıyısında görülen kırmızı yosun vatandaşları endişelendirirken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, görülen türün faydalı bir tür olduğunu ifade etti

Son günlerde, İzmit Körfezi'nin değişik noktalarında ki kıyı kesimlerinde görülen kırmızı yosun vatandaşları endişelendirdi. Vatandaşların yapmış olduğu ihbarlar üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri de harekete geçti. Bazı vatandaşlar ve uzmanlar, bunu denizin kirlenmesine bağlarken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, konu ile ilgili iç rahatlatan bir açıklamada bulundu.

 

“ZARARLI DEĞİL”

Endişe edilecek bir durum olmadığını ifade eden Mengüç, “Bu görmüş olduğunuz kırmızı yosunlar ekosistemde görülen doğal bir tür. Özellikle, besin elementi girişlerinden sonra bir artış söz konusu oluyor biraz mevsimsel olarak da olaya baktığımızda, bu olay her zaman rastladığımız bir hadisedir. Zannedilenin aksine zararlı bir tür değil, aksine faydalı diyebiliriz”

 

“FAYDALI BİR TÜR”

Vatandaşların konuya oldukça duyarlı ve hassas yaklaştığını dile getiren Mengüç, “Sahil kesiminde dolaşan vatandaşlar görünce arayıp ihbarda bulunuyorlar. Bizde her ihbarı değerlendiriyoruz. Ancak, kırmızı yosunlar, deniz ortamına giren besin elementlerinin tüketilmesi konusunda çok faydalı bir tür. Bilindiği üzere, geçmiş yıllarda müsilaj sorunumuz oldu. Buna neden olan azot ve fosforun tüketilmesi konusunda, kırmızı yosunlar oldukça faydalıdır.

 

“EKOSİSTEMİN BİR PARÇASI”

Üniversiteler ile sürekli görüşmelerde bulunduklarını belirten Mengüç, “Bu türün ekonomiye kazandırılması mümkün gözüküyor. Gıda ve Kozmetik sektöründe kullanılabilir. Evet, belirttiğim üzere bu olay normal ekosistemin bir parçası. Faydalı olarak gördüğümüz türlerden birisidir Marmara ve İzmit Körfezi olarak makro alpler ve midyeleri korumalıyız. Ayrıca bu ve benzeri türlerin korunması amacıyla faaliyetlerde bulunmalıyız” dedi.

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.