Kesin hesap geldiğinde tek  kuruş bile fark etmeyecek

Kesin hesap geldiğinde tek kuruş bile fark etmeyecek

Dilovası Belediye Meclisi’nde Saadet Partisi sözcüsü Metin Dalgalı, 2018 faaliyet raporunda nereye harcandığı belirsiz meblağlar tespit ettiklerini söyledi. Birim müdürleri, “Önümüzdeki ay kesin hesap önümüze geldiğinde bir kuruş bile fark etmeyecek” dedi

Dilovası Belediye Meclisi’nde faaliyet raporunun görüşülmesi için gerçekleşen olağanüstü toplantı Saadet Partisi Grup Sözcüsü Metin Dalgalı ile Başkan Hamza Şayir, birim müdürleri ve AKP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Artut arasında zaman zaman hayli hararetli tartışmalara sahne oldu. 2018 yılına dair raporun oy çokluğu ile onaylanmasının ardından Başkan Şayir’in gündemi kapatma çabasına karşın Dalgalı muhalefet şerhi koydukları detaylara değindi. Dalgalı, 1 milyon 300 bin TL’yi aşan tutarda nereye harcandığı belli olmayan tutar tespit ettiklerini kaydederken birim müdürleri,  “Faaliyet raporundaki rakamlar, kesin hesap önümüzde olmadığı için farklı gözüküyor. Önümüzdeki ay kesin hesap önümüze geldiğinde bir kuruş bile fark etmeyecek” diye savunma getirdi. Hamza Şayir’in tartışmalar sürerken ani refleksle, “Toplantı bitmiştir” deyip meclis salonundan ayrıldığı toplantıda taraflar arasında geçen diyalogların bir kısmı şöyle oldu:

Başkan Hamza Şayir

  • Bütçede ne var. Soru cevap gidelim. Mademki ödevine çalışmışsın. Oradaki bütçede ne var, ne olması gerekiyordu? Ya ödevlerinize çalışın ya da polemik yarattırmayın. Basına ne kadar yatırılmış?

Müdürler

  • Mayıs ayı içinde bütçeyle, kesin hesapla ilgili evrak gelecek ve plan bütçe komisyonunda görüşülecek. O zaman hesaplar incelenecek. Faaliyet raporunun, bütçeyle ilgisi yok.

Metin Dalgalı

  • Bizim önümüzde, 2018 yılı bütçesi diyor. Bütçeyi onaylayıp onaylamama konusunda sonuca gidiyoruz şu an.

Müdür

  • Bütçe ile faaliyet raporunu karıştırıyorsunuz. Bütçeden bahsediyorsunuz, konumuz faaliyet raporu.

Metin Dalgalı

  • 2 bin gazete nasıl, ne şekil dağıtılmış. Encümen kararıyla 285 bin TL, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış. Bu bütçeyi tartışmıyorum ama Dilkart var, kaç tane dağıtılmış. Ramazan erzakı kolisi dağıtımı faaliyettir ama bu faaliyetler açık şekilde, ortada yok.

Kömür dağıtıldı. Kaymakamlık da dağıtmıştı. Bizim ne şekilde dağıttığımıza dair detay raporda yok.

Bütçeyle gelir gider arasında ciddi dengesizlik var.

Kısa kısa gidiyorum. Başkan da çok üzerimize geldiği için kendimizi şey ettik.

Müdürler

  • Mayıs ayında gelecek

 

Başkan Hamza Şayir

  • Ödevine çalışmamışsın.

Metin Dalgalı

  • Geçen toplantıda bize, ‘Abilerinizden iyi icazet alıp gelmişsiniz’ dediniz. İlk toplantı olduğu için hiç ses çıkartmadım. Böyle algılanmış olabilir, saygı duyuyorum. Ama şunu herkes çok iyi biliyor ki biz icazeti halktan almışız. Sizler gibi bizler de halkın temsilcileriyiz. Herhangi bir ağa abimiz, ağa babamız yoktur. Mecliste ne söylemişsek, arkadaşlarımızın ortak düşüncesidir. O şekilde hareket etmeliyiz. Sizler de bizlere o şekilde ithamda bulunun.

(Rakamlara geçti.. Başkan Şayir araya girdi)

Kesmeyin. Biz size aslında kolaylık yapıyoruz. Ama öğreteceğiz.

Ya hesapta yanlışlık ya da ince ayrıntı var.

Müdürler

  • Destek Hizmetleri Müdürlüğü, tüm birimlerin alımlarını yapıyor. Birimlerin bütçeleri ayrı olmasına rağmen alımlar tek müdürlükten yapılıyor. Evraklar konusunda birliktelik sağlanması için çünkü o birim evraklamayı daha iyi biliyor. Ya da ihaleye dair diğer birimin yetişmiş elemanı yok. Ama destek hizmetleri müdürlüğü, tüm birimlerin alımını ihalesini yapıyor. Faaliyet raporundaki rakamlar, kesin hesap önümüzde olmadığı için farklı gözüküyor. Önümüzdeki ay kesin hesap önümüze geldiğinde bir kuruş bile fark etmeyecek.

Metin Dalgalı

  • Mali Hizmetler Müdürlüğü, giderlerin kurumsal sınıflandırması tablosu var bizim elimizde. Bu tablo tüm müdürlüklerin harcamalarını kalem kalem ortaya koyuyor.

Hangi müdürlükten hizmet alımı yapıldı da gider, destek hizmetlerinden yapıldı? Madem parayı destek hizmetleri müdürlüğü verdi, o zaman 685 bin TL para neden park ve bahçeler müdürlüğünden çıktı?

Müdürler

  • Kesin hesap geldiğinde göreceğiz.

Metin Dalgalı

  • 2018 faaliyet raporunun hukuk komisyonuna gönderilip gerçekten ciddi şekilde araştırılmasını istiyorum. İktidarıyla, muhalefetiyle ilk defa meclis üyesi olan arkadaşlar var.

Müdürler

  • Plan ve bütçe komisyonu zaten inceleyecek. Önce encümenden geçip meclise gelecek, meclis komisyona havale edecek. Orada detaylı göreceksiniz.

Metin Dalgalı

  • Ben söyleyeceğimi söyleyeyim. Mayıs ayında önümüze geldiğinde, bizim usulümüzde bir hata varsa gerçekten özür dileriz. Ama burada kimseyi zan altında bırakma gibi bir niyetimiz yok. Suç ve iftira niteliğinde bir şey yaptığımız yok. Önümüze konan bu faaliyet raporunu ben hazırlayıp çizmedim. Arkadaşlarımızla incelediğimde gördüğüm çarpıklık ve çelişkileri arkadaşlarımla birlikte sizlere anlatmak durumundayım. Eğer bunu anlatamazsam yarın öbürgün olası bir sıkıntıda ben de suç ortağı olmuş olurum, günaha da ortak olmuş olurum. Ya da arkadaşlarımı üzüntüye sokmuş olurum.

Müdürler

  • Evet diyenler de bundan sorumlu değil çünkü bu faaliyet raporu geçen döneme ait. Aktarmayla ilgili olarak da bir şey söyleyeceğim.

Metin Dalgalı

  • İktidar partili meclis üyesi arkadaşlarımı da anlamış değilim. Yani faaliyet raporu okunmadan, bakılmadan, üzerinde yorum yapılmadan alelacele oylamaya sunulması… birçok arkadaşımın yüzüne baktığımda suçluluk duygusu hissediyorum.

Başkan Hamza Şayir

  • Orada sataşma yapma da. İlk meclis toplantısından sonra size faaliyet raporunu sunduk. O zaman biz size, bundan sonraki tecrübelerimizle, nezaketen de olsa bir şey yapmayacağız, oylamaya geçeceğiz.

Biz o gün usulen, etik olarak biraz uzatalım dedik. Demek ki bunun da tecrübesini edinmiş olduk.

Nezaketen yapıyoruz. Sadece dedikleriniz olsa; evet hayır diye oylar çeker gideriz. Sataşmaya gerek yok. Size zaten raporu, kitapçığı verdik ve baktınız.

Metin Dalgalı

  • O zaman hiç meclise girmeyelim, onaylamayalım da.

Hamza Şayir

  • Suçlayıcı olduğunuzda, hakarete yöneldiğinizde, ‘Orada sınırda durun’ deriz.

Metin Dalgalı

 

  • Burada yaptığımızda suç varsa, özür dileme erdemini de gösteririm. Hangi suç?

Oğuzhan Artut

  • İki saattir bize rakamlara boğulmuş, anlatıyorsun. Beni tatmin etmedin. Geç onları. Gelip anlatıp, ‘Suçlusunuz’ diyorsun. Ben niye suçluyum? Niye bizi suçluyorsun? Sözlerinizde sataşmada var, her şeyde var.

Başkan Hamza Şayir

  • Toplantı bitmiştir.

Metin Dalgalı

  • Kaçıyorsunuz. Buradan kimsenin kaçmasına gerek yok. Burası …… ………. değil. Bu ne terbiyesizlik…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.