Kentsel değil mahallesel dönüşüm: Ada Kitap Grubu

Kentsel değil mahallesel dönüşüm: Ada Kitap Grubu

Darıca Bayramoğlu Ada’da nitelikli bir sosyal hayat kurmak, mahalle ilişkilerini geliştirmek, sorunlara işbirliği ve dayanışma içinde çözüm aramak amacıyla 2019 yılında kurulan Ada Kitap Grubu üç yılı geride bıraktı

İnsanlar arası dayanışma kültürünün ekseri hemşeri dernekleri çatısında ve dar ölçekte sürdüğü bölgemiz Gebze’de merkezine sadece insanı alan yapılanmalarda yok değil.

Onlardan biri; belediye ve muhtarlık sınırları içinde olmakla birlikte kendi içinde Bayramoğlu Sahil Mahallesi A.Ş marifetiyle şirket tipi idareye de sahip, Darıca’nın Bayramoğlu Mahallesi sınırları içindeki Ada diye tabir edilen muhitte 2019’da kurulan Ada Kitap Grubu..

BİR SÜRECİN DEVAMI

Nitelikli bir sosyal hayat kurmak, mahalle ilişkilerini geliştirmek, sorunlara işbirliği ve dayanışma içinde çözüm aramak amacıyla 2019 yılında kurulan Ada Kitap Grubu muhitinin ilki değil. Hemen öncesinde benzer faaliyetleri olan bir dernekte vardı, çeşitli sebeplerden ötürü kapandı veya varlığını hala sürdürüyorsa, kağıt üzerinde sürdürüyor.

304.jpg

Ada Kitap Grubu’ndan –soldan sağa- Gürsel Karagenç ve Esra Alp ile grup sözcüsü Tarık Bozkurt’a Ada içindeki Limon Cafe’de konuk olduk.

 

Grubun sözcüsü Tarık Bozkurt ile üyeler Esra Alp ve Gürsel Karagenç’e Ada içindeki Limon Cafe’de konuk olduk. Şunları söylediler:

ESKİDENDİ O…

 

303-001.jpg

Tarık Bozkurt

 

  • Bayramoğlu’nun, Darıca’nın diğer mahallelerine göre daha sorunsuz olduğu yıllar geride kaldı. Eski adıyla Üçburunlar Yarımadası, sayfiye sitesi şeklinde bir yapılaşmadan sonra zamanla, belediye hizmetlerine kavuşmasıyla site vasfını kaybetmiş ve idari olarak kendi muhtarlığına sahip bir mahalleye dönüşmüştür. Bu süreçte mahallenin demografik yapısı da değişime uğramıştır. Bu gün Bayramoğlu adeta bir emekliler mahallesidir. Mahalle olarak da emeklilerin kaderini yaşamaktadır. Kamu hizmetleri açısından terk edilmiş, unutulmuş..

 

  • Sosyal yaşamı plajdan ve denizden ibaret kalmıştır. Büyük kentlere uzaklığı nedeniyle kültür ortamlarına ulaşmada zorluklar vardır.

 

KÜLTÜR VE DAYANIŞMA…

 

  • Ada Kitap gurubu; nitelikli bir sosyal hayat kurmak, mahalle ilişkilerini geliştirmek ve sorunlara işbirliği ve dayanışma içinde çözüm aramak amacıyla 2019 yılında kurulmuş bir kültür ve dayanışma gurubudur. Çoğunluğu kadın, 60 üyeye sahip bir grubuz. Üyelerimizin çoğu emekli ve tamamı üniversite mezunu, yüksek lisans sahibi. Meslek ağırlığımız da öğretmenlik.

 

  • Kitap okumaları, konulu sohbetler, felsefe söyleşileri, müzik ve şiir geceleri, kent içi ve çevre gezileri, toplu şekilde tiyatro izlemeler, yürüyüş ve bisiklet gurupları ile Ada yaşamını renklendirmeye çalışmaktayız.

 

  • Kadıköy – Hasanpaşa; Eyüp – Balat – Fener gideceğiz. Boğaz ve Kuzguncuk, İzmit gibi yerlere geziler düzenledik, düzenleyeceğiz.

301-002.jpg

 

                                                                                                              Esra Alp

  • Kadıköy’e bağlı Hasanpaşa, kenarda kalan mahalle gibi gözüküyor. İçinde yaşanmışlıkların, köşklerin olduğu, eski yerleşim yerlerinin varlığını sürdürdüğü, hala mahalle kültürünün yaşandığı bir yer. Örneğin, Gazhane var. Çok uzun yıllar Anadolu Yakası’na özellikle gaz temin etmiş bir yer. Son 1.5 senedir İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye çevrildi. İçinde müzesi, kütüphanesi, sergi salonları, kafe’si var.

 

  • Bir de Osmanlı Mutfağı var, Güler Mutfak diye. Görülmemiş yerleri görmek istiyor, İznik’e gitmeyi planlıyoruz.

 

İZMİT BİZİM İÇİN BİR EFSANE

 

  • İstanbul’a en yakın mesafeli Kocaeli ilçesiyiz ama İzmit bizim için bir efsane. İzmit’in içinde çok hassas yerler var. Farklı yerlere gitmeyi düşünüyoruz. Gezilerimiz genelde kültür amaçlı.

302-002.jpg

                                                                                                     Gürsel Karagenç

  • Eğitim vermeyi düşünüyoruz. Özellikle hayat kurtaran ilk yardım eğitimlerini çeşitli kurumlardan destek alarak vermek amacındayız.

 

  • Kült filmler izleyip tartışıyoruz. Okan Bayülgen’in akrabası Burak Bayülgen, Ada sakini. Doktorasını korku filmleri üzerine yapmış bir arkadaş. Film söyleşilerinde bulunuyoruz.

 

  • Felsefe söyleşilerini Furkan Yasin Kös ile sürdürüyoruz. Doğa ve insan çatışması üzerine.

 

  • Bugüne kadar sekiz kitap okuyup üzerine tartıştık.  İnsan Bencil mi kitabının yazarı Nevzat Evrim Önal’ı ağırlayacağız. Beykoz Üniversitesi’nde iktisat hocası. Bireyin toplumsallığı üzerine yazılan, çok konuşulan bir kitap yazdı.

 

  • Şiir gecelerini Sabahattin Bey ile yapıyoruz. Her etkinliği konusunda yetkin arkadaşlarla sürdürüyoruz.

 

**

Türk Telekom arayıp

değerli hissettirdi

turk-telekom-logo.jpg

Bayramoğlu Ada Grubu muhitin belli başlı problem ve çözüm önerilerine de duyarlı bir grup. 01 Aralık 2022’de muhitin sorunları ve çözüm önerileri içerikli haberle de konuğumuz oldular.

https://l24.im/q5H1

Kocaeli geneli bir sorun olarak toplu taşıma, yaz mevsiminde haşere, kısmen sokak hayvanları gibi sorunların yanı sıra pandemi döneminde bir bölgemiz sorunu olan internete erişim sorunundan yakındılar. O sorunun muhatabı Telekom devreye haberin sitemizde yayınlandığı gün girerek gazetemize ve ardından grubun sözcüsü Tarık Bozkurt’a ulaştı. Semtte genel anlamda soket başta olmak üzere internete erişim sorunu yaşanmadığını, bireysel sorunlar varsa bildirilmesini istedi. Firma son zamanlardaki reklam sloganı, “Değerli hissettirir”i reklam sloganı ile sınırlı bırakmadı. Ada Grubu, aynı hassasiyeti diğer sorunlarının muhatabı kurumlardan da bekliyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.