Kanko: vatandaşın borcu 2 trilyon 800 milyara ulaştı!

Kanko: vatandaşın borcu 2 trilyon 800 milyara ulaştı!

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, vatandaşın kredi ve kredi kartları üzerinden oluşan borç yükü nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

“Son yıllarda ülkede yaşanan kötü ekonomik tablo nedeniyle, vatandaşın bankalara ve finans kuruluşlarına olan borcu 2 trilyon 728 milyar liraya ulaştığı ve borcunu ödeyemeyen 3 milyon 830 bin 149 kişinin takipte olduğu kötü bir tablo ile karşı karşıyayız!” diyen Kanko; “Ülkemizde yaşanan ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan işsizlik oranları gibi etkenler, vatandaşların mali durumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu zorlu koşullar altında, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam standartlarını sürdürebilmek adına kredi ve kredi kartlarına yüklenmektedir” ifadelerini kullandı.

KREDİ FAİZLERİNDEKİ REKOR YÜKSELİŞ

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Kanko, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyeleri, kredi faizlerindeki rekor yükselişe rağmen büyümeye devam etmektedir. 2023 yılının son haftasında bankalara olan borçlar, 71,5 milyar lira artarak 2 trilyon 728 milyar liraya ulaşmıştır. Geçen yılın son iki haftasında tüketicilerin banka borcu ise 100 milyar liradan fazla bir artış göstermiştir. Önceki yıllarda da bankalar tarafından borcu yüzünden icra takibine alındığı halde borcunu henüz ödeyememiş olanlardan 2 milyon 337 bin 292 kişi bankalar ve diğer finans kuruluşlarının, 2 milyon 109 bin 51 kişi de varlık yönetim şirketlerinin takibinde icra takibinde bulunuyor.

DAR GELİRLİ VATANDAŞIN TOKİ’YE 59 MİLYAR BORCU VAR!

Kanko; “Bankaların zamanında tahsil edilemeyen alacakları ve takipteki kredilerdeki artışlar, vatandaşların finansal zorluklarına işaret etmektedir. Merkez Bankası'nın verilerine göre, vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunmaktadır. Ayrıca, TOKİ'ye olan 59 milyar liralık taksitli konut borcu da ekonomik yükü artırmaktadır.’’dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.