“Hudutsuz Sevda”ya tepki:  Kan davası Şavşatlı’yı bozar!

“Hudutsuz Sevda”ya tepki: Kan davası Şavşatlı’yı bozar!

Ana akım medyanın arz talep dengelerinden sebep “muhalif” çizgideki popülist kanalı Fox’ta Şavşat’ı anlatan “Hudutsuz Sevda” ya tepki: Kan davası Şavşat’ta da yok, Artvin’de de yok.

Haber / Yorum - Analiz

Ana akım medyada yüksek bütçelere ve reklam gelir girdilerine sahip kanallarında hemen her gün birer ikişer yayınlanan dizilerde; o dizi herhangi bir yöre, il ve ilçeyi de anlatıyor ise bunu ne derece yerine getiriyor. Tartışılır ve şüpheli. Onu sadece “oralılar” veya “ora”yı bilenler bilir.

MUHALEFETÇİLİK OYNAYAN

POPÜLİST KANALDA BAŞLADI

Ana akım medyanın “arz talep” dengeleri ve kapitalizmin gereği haber programları ile “muhalif” çizgideki, diğer tüm programları ile “sistematik” ve popülist kanallarından Fox TV’de “Hudutsuz Sevda” isimli yeni dizinin ilk bölümü, 21 Eylül Perşembe günü itibariyle yayına girdi. 28 Eylül Perşembe günü yayınlanacak ikinci bölümüne kadar olan bir haftalık süreçte kuvvetle muhtemel 3-5 defa daha tekrarlanacak, 28 Eylül’deki ikinci bölümünden önce yaklaşık bir saat, birinci bölümünün özeti de yer alacak. Dizinin ömrünü, “reyting” diye adlandırılan izlenme oranı belirleyecek.

ŞAŞMAZ BİRADERLER, “EKŞIN”DAN ŞAŞMIYOR

Dizi, dizinin ilk bölümünü izleyen ve şöyle bir göz atanların anlatımları ile dizi içeriği üzerinden diziye dair şu detaylar dikkat çekici: Artvin’in Şavşat İlçesi’ni de anlattığı iddia edilen dizinin senaristi Raci Şaşmaz, Elazığ’ın Sivrice İlçesi eşrafından. “Kurtlar Vadisi” adlı, ülkemizde bir döneme damga vurup çok sezon yayınlanan dizinin başrol oyuncusu Necati Şaşmaz ile Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz adlı dizinin yönetmenlerinden Zübeyr Şaşmaz ile kardeşler. Senaristliğin yanı sıra yönetmenlik, yapımcılık, oyunculuk da yapan iş insanı.

ÇERKEZOĞLU VE MEYDAN’IN DA MEMLEKETİ

Yine bir diğer önemli detay, Şavşatlı ünlüler. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu – DİSK’in halen görevdeki ilk kadın genel başkanı Doktor Arzu Çerkezoğlu, Türk tarihçi ve yazar Sinan Meydan, ressam ve arkeolog Kemal Çelik, hukukçu Muammer Yazar, şair yazar ve yayımcı Özgen Seçkin, eski vali ve kaymakam Fahamettin Altun’un oğlu yazar ve eski üst düzey bankacı Selçuk Altun; Artvin’in Şavşat İlçesi eşrafından.

SİYASETÇİ, BÜROKRAT YETİŞTİREN İLÇE

İlçenin öne çıkan “ünlüleri”nin çoğunluğu siyasetçi, bürokrat olması da dikkat çeken bir diğer detay: Ahmet Fevzi Erdem, Ekrem Şadi Erdem, Eyüp Doğan, Fahamettin Altun, Hasan Ekinci, İsrafil Kışla, Nihat Ata, Saffet Eminağaoğlu, Seyfettin Azizoğlu, Zihni Ural ile birlikte siyasi görüşleri nedeniyle iki yılı aşkın süre Metris Cezaevi’nde tutuklanan, 1991’de siyasi mülteci olarak Almanya’ya sığınan, 2021’de kaybettiğimiz Doğan Akhanlı ilçenin yetiştirmekle övündüğü, öne çıkan değerlileri.

Şavşat dahil her yörenin özelliğini yetiştirdiği değerlilerin ve “değerlilerin” de ifade ettiği gerçeğinden esasla dizinin Şavşat ile uzaktan yakından ilgisinin olmadığı, hayli aşikar gözüküyor.

GEBZE’DEKİ ŞAVŞATLI ÜNLÜ: ÜLKER YİĞİT

CHP Gebze Kadın Kolları’nın eski başkanı, 2019 yerel seçimlerinde partisinden Gebze Belediye Meclis Üyesi adayı olan ve yine CHP Gebze İlçe Örgütü’nün Gökhan Orhan başkanlığındaki ilk döneminde, ilçe yönetiminde de yer alan Ülker Yiğit de Artvin’in Şavşat İlçesi eşrafından. Yiğit’in “şöyle bir göz attığı” diziye dair izlenimi ve tepkisi özetle şöyle:

“BU BİLDİĞİNİZ TÖRE DİZİSİ”

“Biraz baktım. Şavşat’la hiç alakası yok. Bir kere Şavşat’ta kan davası yok! Artvin’in hiç bir yerinde kan davası yok. Bu bildiğiniz töre dizisi. Ne şiveleri ne kıyafetleri, evleri, hiç bir şeyi yansıtmıyor Şavşat’ı. Neden ve hangi ruh haliyle çekildi anlamadım, bir Şavşatlı olarak.

Paylaşalım lütfen ve yayından kaldırılmasını isteyelim. Kültürümüze ait olmayan bir yaşam biçimi diziyle bize ait yaşamlarmış gibi dayatılamaz.”

Ülker Yiğit’in sosyal medyadan gösterdiği tepkide dizinin hangi ruh haliyle çekildiğine dair sorusunun yanıtı, dizinin senaristinde kendisini açığa çıkartıyor: “Ekşın”, Şaşmaz kardeşlerin fıtratında var gibi. Ancak yer seçiminde sanki çuvallamışlar. Ülker Yiğit’in Facebook’taki paylaşımı sonrası gelen diğer tepkilerden bir kısmı ise şöyle:

Rahmi Aytekin: Aynen, ben de birazcık izledim. Hiç alakası yok.

Ayten Bülbül Ağyüz: Diziyi izledim. Şavşat’ı, yöremizi asla yansıtmıyor! Ne şimdi ne geçmişi. Bizde silah olmaz. Şive dersen bize benzemiyor maalesef, üzgünüm. Oyuncular muhteşem olsa da senaryoyu beğenmedik. Bir yörede çekiyorsanız o yşöreyi tam anlamıyla yansıtmanız gerekir. Töre dizisi gibi olmuş. En azından kültürümüze uygun olsaydı. Ne yöresel kıyafet, ne örf ve adetler, hiçbir şey bize ait değil. Bizi asla yansıtmıyor. İlk bölüm olmasına rağmen aşırı şiddet içeriyor, bu nedir yahu. Derhal kaldırılsın. Biz bu değiliz, bizi yaşamanız değil. Artvin bu değil, lütfen! Güzel senaryolarla gelin, bizleri tam anlamıyla yansıtan. Bizlerde severek izleyelim.

Dursun Ali Pehlivan: Çok doğru tespit, kutlarım.

Seyhan Atasoy: Bence Şavşat’ın sadece doğasını, görselliğini kullanmak için çekmişlerdir. Bizi, hiçbir şeyi yansıtmıyor. Gerek gerçek hayat gerek dizilerde şiddete hayır.

Hacer Demiral: Dizinin nerede çekildiğini geçtim. Asarım keserim noluya ya. Saçma sapan buldum, üzgünüm.

Abdullah Aksu: Sadece bahsettiğiniz dizi değil yayınlanan tüm diziler, toplumu yönlendirmek, gerçek bağlarından koparmak, değerlerinden uzaklaştırmak, toplumun varlık koşullarını ortadan kaldırarak başkalaşmasını sağlamak için bilinçli olarak hazırlattırılan senaryolar sonucu önümüze çıkartılıyor. Dizi ve film sektörünün neredeyse tamamına yakını emperyalist merkezlerin kontrolüne geçmiş durumda. Milli Eğitim’de aynı sorunlar yakıcı bir şekilde hissedilmektedir. Tüm bu sorunların kaynağı 1940/1950’li yıllarda imzalanmış olan *Fullbright Anlaşması’ndan kaynaklanıyor. İncelemenizi öneriyorum.

Nafize Güner: Aynen, hiç güzel değil dizi. Bizim yöremize uygun değil.

Faruk Yıldız: Şavşat’ta ağalık ve racon kesme yoktur. Ayrıca böyle bir konuşma şivesi hiç yoktur. Ben hiç beğenmedim.

Türkeş Pehlevan: Ben dizi hiç izlemem.

EDİTÖR EK BİLGİLENDİRMESİ:

*Fulbright Anlaşması: Fulbright Programı, Amerika Birleşik Devletleri'nin en prestijli burs programıdır. Bu program sayesinde Amerikalı öğrenciler ve sanatçılar dünyanın her yerindeki eşsiz kaynaklardan faydalanabilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenler de Amerika'da eğitim alabilmektedirler.

William Fulbright başkanlığında 'Fulbright Komisyonu' ismiyle bir çalışma platformu tesis edilmiştir. Kahire'de 27 Şubat 1946'da müzakerelerinin yapıldığı, 27 Aralık 1949'da ise Türkiye tarafından onaylanan “Fulbright Anlaş- ması”, 18 Mart 1950'de 5596 Sayılı Kanun ile uygulanmaya başlamıştır. (Daha fazla detay için: https://fulbright.org.tr/ )

Murat Çalık’ın 31 Mart 2013 tarihli, “Gayrimilli eğitim anlaşması: Fulbright” başlıklı yorumu: https://muratcalik.com/19-fulbright-anlasmasi-html/

ulker-yigit-001.jpg

Diziye sert tepki gösteren CHP Gebze Kadın Kolları eski Başkanı Ülker Yiğit, Şavşat’ın Çağlayan Köyü eşrafından. Ülker Yiğit, kardeşi Serpil Yiğit Şimşek ve bir akrabası ile birlikte köydeki evlerinin civarında. (2012)

arzu-cerkezoglu-2.jpg

DİSK, 54’ncü yılını 2021 yılının ocak ayında Çayırova’da, Baldur Süspansiyon grevi sürecinde, fabrika önünde kutlamış, çok sayıda siyasetçi dayanışma, bir siyasetçi de hem dayanışma hem hemşericilikten Baltur önüne gelmişti. DİSK’in ilk kadın genel başkanı unvanına da edinen Arzu Çerkezoğlu hemşerisi; MÜSİAD Gebze Şube eski yöneticisi, Gelecek Partisi Çayırova İlçe eski Başkanı Kağan Demirci ile orada tanışırken ikili arasında klasik, “Kimlerdensin” sohbeti de gerçekleşti. Çerkezoğlu, gazetemizde 12 Eylül 1980 askeri darbesini 40’ncı yılında sorgulayan “Hava kurşun gibi ağır” dizisini de konuk olmuş, sürecin günümüze etkilerini gazetemizi DİSK Genel Merkezi’nde ağırlayarak yanıtlamıştı: https://cuq.in/x5dW

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum