Hayvanseverlerden işbirliği önerileri

Hayvanseverlerden işbirliği önerileri

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Cevat Altıntaş’a konuk olan Dışarıdaki Patiler üyesi hayvanseverler sokaktaki canlar için işbirliği yaklaşımı gösterip onlar için önerilerini aktardı.

Gebze’de sokak hayvanlarının beslenmesi ve sağlığına yönelik çalışmaları ile TRT’nin de dikkatini çeken Dışarıdaki Patiler Grubu üyesi hayvanseverler Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Cevat Altıntaş’a konuk olup beklentilerini aktardı. Grup kurucusu öğretmen Dilek Uğur Dikkatli, grup üyelerinden Doktor Recep Erdem ve beraberindekiler Altıntaş ile görüşmesinde yapılması gerekenlere dair değerlendirmede bulundu. Taleplerini yazılı ve sözlü olarak aktardı:

DESTEK İSTİYORUZ

“Gebze’de sokak hayvanları için belediye ve gönüllüler tarafından yapılan çalışmalar olumludur ancak yeterli değildir. Gebze köyleri ve besleme noktalarında imkânlarımız elverdikçe düzenli besleme yapan gönüllü gruplarız. Kendi kısıtlı imkânlarımızla buralara atılan canların hayata tutunmasına destek olmaya çalışıyoruz. Karşılaştığımız güçlükler konusunda Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri’nin Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden destek istiyoruz.

BALÇIK VE KİRAZPINAR

Gebze’nin iki besleme noktası var. Balçık Köyü üzerinde, Göçbeyli Köyü’ne kadar uzanan hat ve Kirazpınar. İki yerde de yemek ve su sıkıntısı had safhadadır. Kirazpınar’da iki su deposu bulunmasına ve düzenli besleme yapılmasına rağmen ineklerin orada otlaması, bu yiyecek ve suyu tüketmesi sonucu buradaki canlar mağdurdur. Burada su ve yemek odaklarının çevresine ineklerin giremeyeceği şekilde gerekirse tellerle bariyer yapılması çözüm olacaktır. Ayrıca burada canlar için hiç gölge alan bulunmamaktadır. Sürekli güneşe ve rüzgâra maruz kalmaktadırlar. Burada belli noktaların ağaçlandırılması veya gölgeliklerin yapılması yaşam savaşı veren canlar için rahatlatıcı bir unsur olacaktır.

SU DEPOLARI KURULMALI

Balçık – Göçbeyli güzergâhı çok uzun ve geniş bir hattır. Buraya atılan ve özellikle çekinik ve zayıf olan canlar, dominant ve güçlü olanlardan kaçarak iç bölgelere sığınmakta ve açlıkla, susuzlukla karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle yaz mevsimlerinde en büyük sıkıntı sudur. Burası çok büyük bir bölge olup, kaçak olarak can bırakılması da söz konusudur. Gönüllüler olarak yaz döneminde su yetiştirmek bizim içinde imkânsız hale gelmiştir. Bu bölgelerde gönüllülerle işbirliği içerisinde 6-7 noktaya plastik su deposunun kurulması ve bunların düzenli olarak belediye tarafından doldurulması, gönüllülerinde bu odaklardan suyu dağıtması susuzluğun giderilmesinde pratiklik sağlayacaktır. Pendik Belediyesi bunu gerçekleştirmiştir. Ayrıca yiyeceklerin yerlere dökülmemesi için yemek odaklarının da yine gönüllüler ile birlikte tespit edilecek noktalara konulması canların sağlığı açısından önemlidir. Bu odakların üzerinin kapalı olması kış mevsiminde yağışlarla kuru mama ve yemeğin bozulmasını engelleyecektir.

İLAÇLAMA

Besleme noktalarına bırakılmış olan bu canların hastalıklardan korunabilmesi için kulübelerin ve alanın belli periyodlarda ilaçlanması gerekmektedir.

Her gönüllünün yıllardır beslediği noktaları ve gönül bağı kurduğu, emek verdiği canları vardır. Bu canların kısırlaştırılmasında, hastalığında veya olası bir şikâyette gönüllülerle birlikte hareket edilmesi belediyeyi ve gönüllüleri rahatlatacak, olabilecek sıkıntıları giderecektir. Gönüllüler ve belediye ortak bir amaç için uğraş vermektedir.

Yavrular için aşıları bitinceye kadar bir odak yapılması onları yetişkin canların ve insanların olumsuzluklarından koruyacaktır.

İSTANBUL KÜPESİ KULLANILMALI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kısırlaştırılan canlara uyguladığı küpe, şapka şeklinde olduğundan çok geniş bir alan kaplamaktadır. Arada kalan kulak iltihabı kurumamakta, besleme noktalarına atılan canlar bu iltihap nedeni ile hastalanmaktadır. Ayrıca kulağa giren kısım çok kalındır, küpede geniş ve ağır olduğundan tüm canların küpe takılan kulağı yatık ve iltihaplıdır. İstanbul küpesi gibi daha küçük ve daha az zarar veren bir biçimde yapılabilir.

BU NOKTALARA KÖPEK BIRAKILMAMALI

Besleme güzergâhı noktaları Kirazpınar ve Balçık – Göçbeyli güzergâhı çok fazla can barındırdığından bulaşıcı hastalıkları da taşımaktadır. Buraya atılan özellikle yeni kısırlaştırılmış ve bağışıklığı düşmüş 6-7 aylık canların hiç yaşama şansı olmamaktadır. Yavruların da öyle. Atıldıktan 10 gün sonra gönüllülerce veterinere taşınmakta, tüm çabalara rağmen çoğu kurtarılamamaktadır. Zaten buralarda kaptıkları kanlı ishal ve gençlik hastalıkları ki yüzde 90 oranında teşhis bu yöndedir, Gebze RM’de tedavi edilmemektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 21’nci maddesi (d) bendine göre, ‘Geçici bakım evlerinde 10 gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilmeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları, kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerinde olacak şekilde veteriner hekim onayı ile alındıkları ortama bırakılır’ denilmektedir. Bu kadar hastalık barındıran noktalara köpek bırakılması, ölüme atılması demektir. Bu noktalara köpek bırakılmamalıdır.

HER OKULA BİR CAN

Okullarla işbirliği yapılarak ortak proje yürütülüp, çocukların canları tanıması, empati kurabilmesi, vicdanlı olmayı öğrenmesi, aslında korkulacak canlılar olmadıklarını öğrenmesi için ‘Her okula bir can’ projesi düzenlenebilir. Zaten okullarda verilen değerler eğitimi ile paralel bir proje olacaktır.

ÇALIŞTAY DÜZENLENMELİ

Beslenme noktalarında gücü yettiğince emek veren gönüllüler ile belediyenin ortak çalışma yürütmesi, ortak bir paydada buluşulması için en yakın zamanda bir ‘Çalıştay’ düzenlenmesi gönüllüler olarak talebimizdir. Bizler elimizi taşın altına koyan, bu canlar için çalışan, maddi manevi uğraşan gönüllüleriz. Bu canların daha iyi şartlarda yaşaması belediye ile ortak paydamızdır. Bu canlara daha yaşanılır ortamı sağlamak için işbirliği içinde çalışmak talebimizdir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.