Halil Yeni

Halil Yeni

Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne!

Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne!

 

Öyle uzun zaman önce değil, daha birkaç ay önce Kocaeli Büyükşehir belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Gebze’de kültür, edebiyat ve yazar dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı önemli bir toplantı gerçekleştirmiştik. Çok iyi hatırlıyorum Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Kocaeli genelinde yerel kültürel ve sanatsal dinamiklerle birlikte hareket etmek amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirterek, ortaya çıkacak fikir, düşünce ve önerilerle gelecek dönem birlikte çalışmalar yapmak istediklerini söylemişti. 

 

Kentimiz de Edebiyat ve kültür-sanat alanında çalışmalar yapan kişi ve kurumların düşüncelerini paylaştığı toplantıda her katılımcının bazı talepleri olmuştu. Ben yaptığım konuşmada özetle; Sanat ve fikir üretme konusunda hiçbir talebimin olmadığını bunun zaten bağımsız düşünceye zarar vereceğini fakat üretilen sanatsal ürünlerin halkla buluşturulması için kamu kaynaklarının kullanılması konusunda bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını, Kentin kültürel ve sanatsal gelişimine büyük katkıları olan BİLKAR ve Özgürlük Kitabevinin de yaptığı etkinliklerde de kamu kaynaklarının seferber edilmesini talep etmiştim.

 

Toplantının sonunda Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı yetkilileri herkese ve her kuruma eşit yakınlıkta olduklarını, fikir birliğine önem verdiklerini, kentin faklı kültürel birikimleriyle ve sanat dinamikleriyle ortak hareket edip kamu olanaklarının kullanılması konusunda bürokratik bir takım engelleri ortadan kaldıracaklarını ve Gebze’nin Kültür Sanat Merkezi haline geleceğini bildirmişlerdi.

 

Toplantı biter bitmez koşar adım bu değerli görüşmeyi ve güzel haberi kentimizin kültür sanat alanında kıymetli çalışmalara imzalar atan Özgürlük Kitabevi yöneticilerinden Tahir Canan’a bildirdim. Artık o büyük etkinlikleri dar, koşulları iyi olmayan yerlerde değil, belediyenin salonlarında yapabileceğimizi, talep edersek Gebze ve Büyükşehir kültür sanat daire sorumluları bize gerekli olan yardımda bulunacaklarını söyledim.  

 

İki yıldır Gebze de Özgürlük Kitabevi ‘’Özgürlük ve Umut’’ etkinliği yapıyor ve Gebze - Kocaeli Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün büyük paralarla yapabileceği etkinlikleri gönüllülük ve dayanışma ağı üzerinden ücretsiz düzenliyor. O etkinliklere yüzlerce insan katılıyor. Yerel yazarlar ve ulusal yazarlar imza günleri düzenliyor. Sokakta tiyatrolar oynanıp, şiirler okunuyor, bir ağızdan şarkılar, türküler söyleniyor. Onlarca aydın, yazar şehrimize geliyor. Gebze halkıyla buluşuyor.

 

Yine yapalım dedik. 24 – 25 Eylül tarihlerinde etkinliğimiz için Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüyle görüşerek etkinliğimiz hakkında bilgi verdik. ‘’Tamam’’ dediler. ‘’Olur’’ dediler. Sonra yazılı bir dilekçe ile başvurduk. Ve bunları yaparken onlarca ulusal yazarla konuştuk, davet ettik. Yerel yazarlarla görüştük, çalıştık, planlar yaptık. Etkinlik tarihi yaklaştı fakat bize dönüş yapan olmadı. Tahir Canan duruma dair cevap almaya Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gitti ve bize ‘’tamam’’ diyen kurum ‘’tadilat var’’ diyerek yer veremeyeceğini bildirdi. Etkinliğimizi iptal emek zorunda kaldık.

 

Tam ‘’tadilat’’ nedeniyle iptal edilen etkinliği unutuyorduk ki, Tahir Canan’a Gebze Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Ekim ayının ikinci haftası bir dilekçe geldi. Dilekçe de etkinlik için istediğimiz kültür merkezinin ‘’programlarının yoğunluğu’’ nedeniyle tarafımıza tahsis edilemediği yazıyordu. Bu ciddiyetsiz durum karşısında hem üzüldük hem öfkelendik.

 

Çünkü Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü yüz yüze yapılan görüşmede ‘’tamam’’ demiş sonra ‘’olmaz’’ diyerek bizi oyalamış oldu. Eylül aydında bizlere ilk ‘’tadilat var’’ deyip sonra Ekim aydında gönderdiği dilekçede ‘’programlarının yoğunluğu’’ nedeniyle yer veremeyeceğini bildirerek kandırmış oldu. 24-25 Eylül’de istediğimiz yer için Ekim’in ikinci haftası yazılı cevap göndererek ne kadar gayri ciddi bir anlayışın içinde olduğunu göstermiş oldu. Ayrıca ‘’programlarının yoğunluğu’ ’nedeniyle yer veremedikleri solanlarında daha bir tane bile programları yok. Etkinlik yok. Salonları bomboş bekliyor. Dilerim bu yazıyı Kocaeli Büyükşehir belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Ali Yeşildal okur ve onca emek ve umutla düzenledikleri o değerli toplantıların Gebze Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafınca daha anlaşılmadığını öğrenir.

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi