Elemanda ve tesiste yetersiz tanıtımda eksiğiz

Elemanda ve tesiste yetersiz tanıtımda eksiğiz

Emex Otel’in 20 yıllık muhasebe müdürü Mesut İnal, “Sağlık turizminde bizim konumuz konaklama, turizm. Ülke ekonomisi için gelecek dövizi de düşünecek olursak sağlık turizminden böyle bir gelirin olduğunu henüz 2018’den sonra duymaya başladık” dedi

“Tek yol” turizm

 

kunye2.jpg

Aktan USLU

 

15 – Kime sorsan gösterir!

 

 

** Turizm alanında çok sayıda liseye karşın mezunlarda yabancı dil bilgisi eksiğine dikkat çeken İnal ayrıca özetle, “Konaklayan turistler sadece sanayi için gelenler. Hafta sonları Kocaeli’de tutamıyoruz, çünkü ilimizi tanıtamıyoruz. Örneğin; Kandıra sahillerimiz iyi ama tesisleşmede de eksik” diye konuştu

 

 

turkceodevim.com adlı sitenin “Turizm ile ilgili sözler ve sloganlar” bölümünde, “Su akar iz bırakır turist gelir döviz bırakır”, “Turist memnuniyetini dövizle açıklar” türü; “Turistler duysa tepkisi ne olur acaba” dedirten örnekler de var..

Turisti aldatan, kendisini ve ülkesini aldatır” türü merkezine ahlakını alıp kollamacılığından sebep, turistin duyması halinde hoşuna gidecek olanlar da..

Öte yandan turizm tek başına turizmden ibaret değil. Asgari 55 sektörü hareketlendirdiği, bereketlendirdiği tespit edilmiş durumda. Bir tespite göre 70 sektör, turizmden sebepleniyor. Onların en başında da şüphesiz konaklama, otelcilik var…

SAĞLIK TURİZMİNİ 2018’DEN

SONRA DUYMAYA BAŞLADIK

Kocaeli’nin ilk beş yıldızlı konaklama mekanı Emex Otel, Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği yönetiminde Muhasebe Müdürü Mesut İnal ile temsil ediliyor. Dernek yönetiminin İzmit’te, Sivil Toplum Merkezi’ndeki konuk olduğumuz toplantısında özetle,  “Sağlık turizminde bizim konumuz konaklama, turizm. Ülke ekonomisi için gelecek dövizi de düşünecek olursak sağlık turizminden böyle bir gelirin olduğunu henüz 2018’den sonra duymaya başladık” dedi.

ÇÜNKÜ İLİMİZİ TANITAMIYORUZ…

Turizm alanında çok sayıda liseye karşın mezunlarda yabancı dil bilgisi eksiğine dikkat çeken İnal yine özetle, “Konaklayan turistler sadece sanayi için gelenler. Hafta sonları Kocaeli’de tutamıyoruz, çünkü ilimizi tanıtamıyoruz. Örneğin; Kandıra sahillerimiz iyi ama tesisleşmede de eksik” diye konuştu. Detaylı şekliyle ise şunları söyledi:

2013’E KADAR TEKTİK!

“Sağlık turizminde bizim ağırlıklı konumuz tabi ki turizm. Emex Otel, Kocaeli’nin ilk beş yıldızlı oteli ve 2013 yılına kadar da bu özelliğiyle tek oteldi, bu şekilde tanıtırdık.

Son 10 yılda, ilimizin turizm ayağında ve aynı şekilde sağlık kuruluşlarında atılımlar oldu. Yeni hastaneler açıldı. Zincir hastaneler geldi ama günümüz itibariyle sadece sağlık turizminde değil, turizmin diğer alanlarında da eksiğiz.

Kocaeli hala bir sanayi kenti olarak tanınıyor ve bizler yurt dışından sadece sanayi için Kocaeli’yi ziyarete gelenlere hizmet edebiliyoruz. Onun dışında başka müşteri, misafir bulamıyoruz.

Pandeminin de yaşandığı son 3-4 yılda ilimize turist olarak gelen, ‘Sağı solu etrafı dolaşalım. Gezelim’ diyen bir tek Ortadoğu müşterisi var. Çünkü ilimizin tanıtımını yapamıyoruz.

Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği olarak hem sağlık, hem de turizm yapalım diye düşündük.

Arkadaşlar anlattılar. Türkiye için bir Bodrum dendiğinde; Avrupa’da olsun, dünyanın başka ülkelerinde olsun insanların yüzde 1-2 oranında bile olsa belli bir fikri olabiliyor. İstanbul, Antalya dendiğinde bu oran yükseliyor. Ama Kocaeli denildiğinde sadece burada yatırımı olan insanların, sanayi kesiminin bilgisi oluyor.

İSTANBUL’A YAKINLIK HEM

AVANTAJ HEM DEZAVANTAJ

İstanbul’a yakın olmamız çok büyük bir avantaj ve çokta büyük bir dezavantaj. Buraya gelen, misafir ettiğimiz sanayi kuruluşlarının misafirleri dahi hafta sonları İstanbul’a gidiyor. Burada sağlığın yanında, ülke ekonomisi için gelecek dövizi de düşünecek olursak sağlık turizminden böyle bir gelirin olduğunu henüz 2018’den sonra duymaya başladık.

 

img-5580.jpgMesut İnal

 

**

 

Kimdir?

 

1973 yılında Tokat’ın Niksar İlçesi’nde dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise tahsilini Niksar’da tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Maliye Bölümü (1996) mezunu.

Çalışma hayatına İstanbul’da Hedef Grubu’nda mali işler bölümünde başladı.

İzmit’te 2002 yılında açılan Emex Otel’in 2004 yılı mart ayından bu yana muhasebe müdürlüğünü sürdürüyor.

Emex Otel aynı zamanda kısa adı KOTED olan Kocaeli Otel ve Turistik İşletmeciler Derneği üyesi.

 

kimdir-015.jpg

 

kimdir-2222.jpg

Dilek Polat İnal’ın eşi. İdil İnal’ın babası.

 

**

 

Kandıra’da diğer

eksik tesisleşme

 

Kocaeli dediğimizde muhteşem bir doğa var. Kartepe olsun, Ormanya gibi yeni yeni tesisler açıldı örneğin. Darıca’daki hayvanat bahçesinin de tanıtımını yapıp oraya hem yurt içi hem yurt dışından insanları yönlendirebilirsiniz. İnsan buraya geldiğinde, ‘Bugün ne yapayım’ diye düşünmeyecek. Bir gün dağa çıkacak, bir gün denize gidecek. Kandıra, Kefken, Kerpe gibi yerlerimiz var. O bölgede de en büyük sıkıntı tesisleşememe. Mevcut tesislerinde çok amatör olması.

 

kandira.jpg

**

 

Kalifiye eleman bulmakta

çok zorlanıyoruz

 

 

“Turizm sektöründe yetişmiş eleman sıkıntısı çok büyük oranda var. Bunun da ilimizdeki turizme olumsuz etkisi muhakkak var. Çünkü kalifiye eleman bulmakta çok zorlanıyoruz.

Yemek grubuna baktığımızda, ev hanımı bulup çalıştırdığımız zamanlar dahi olabiliyor. Sadece bir garson olarak düşünmeyin, servis elemanı olarak söylüyoruz. Hizmet ettiği insan yabancı bir misafir. En azından ilk diyalogda iyi anlaşabilmesi lazım. Resepsiyon işletmenin aynası. İlk giriş yapılan, derdini anlattığın yer. İstediklerin söylediğin yer ama kalifiye eleman bulmak gerçekten çok zor.

 

HA ALAYLI, HA MEKTEPLİ!

Milli Eğitim Bakanlığı turizm liseleri açtı. Orada elemanlar yetişiyor ama mezun olduktan sonra iş hayatına atılacaklar. Turizmi yapmak istese dahi yabancı dili yok. Yabancı dil olmadıktan sonra lisede istediğin kadar dört yıl süreyle oku. Yabancı dil konuşamadıkça ha alaylı olmuşsun, ha bunun eğitimini almışsın. Hiçbir fark yok.

YOK ÖYLE BİR DÜNYA!

Günümüz gençleri de mezuniyet sonrası hemen altlarında masa ve araba, masada bir laptop, öyle bir hayalle geliyorlar ve herkes satış pazarlama veya resepsiyon alanlarında ‘kendimi gösteriyim’ amacında.  Çünkü oradan yukarılara ilerlemesi daha kolay olur diye o tarafı seçiyor. Mutfak, aşçılık, servis, kat hizmetleri sorunu var.

 

Turizm liselerinde otelleriyle birlikte çok büyük yatırım yapıyorlar ama yeterli değil. Yani orada eğitim çok önemli. Otelde yapıyorlar ama burada insanların iş hayatına atılmasından sonraki dönem sıkıntılı.”

 

Foto: Facebook/Gebze Muallimköy MTAL

 

meslek.jpg

**

 

Sitede tanıtıyorlar ama

“Kamu da tanıtsın” istiyorlar

 

İlimizde sadece konaklama/otel değil başta turizm acenteleri olmak üzere turizmle direk veya endirekt ilgili her sektörün veya sektör erbabının temel beklentisi, ilimizin doğal güzelliklerinin gerek dış gerekse iç turizme yönelik tanıtımının alabildiğine yapılması.

Firmaların kendilerine ait sitelerin, “Hakkımızda” başlıklı bölümü tıklandığında genelde firmanın kuruluşu, kurucuları başta olmak üzere tarihine dair bilgiyi edinirsiniz. Emex Otel o bölümü; ilimizin coğrafi değer ve güzelliklerine ayırmış. Özetle, şöyle:

 

 

·         Otelimize en fazla 20 dakika mesafede olan Maşukiye, Sapanca ayrıca Yuvacık bölgesinde kendinizi doğaya bırakarak tamamen yenileyebilir, bir daha tadını unutamayacağınız benzersiz tatlardan tadabilirsiniz.

  • 30 dakika mesafe uzaklıkta Karadeniz kıyımızda deniz, kum, güneşin tadını çıkartarak benzersiz doğanın içerisinde tüm yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.
  • Şehir merkezinde bulunan tarihi camileri gezebilir, kendinizi mistik bir havaya kaptırarak Osmanlı’dan kalan tarihi yapıları ve şehir müzelerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
  • İlimiz sınırları içerisinde (Darıca’da) bulunan Marmara Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesini ailenizle birlikte gezerek hayatınızda görmediğiniz hayvanları görebilir fotoğraflarını çekebilirisiniz.
  • Birçok hastalığın çaresi olan termal sularımıza 10 dk lık mesafe ile ulaşabilirsiniz. Uzman fizyoterapist ve doktorlardan destek olarak yenilenmiş olarak ilimizden ayrılabilirsiniz.

 

Kaynak: http://www.emexotel.com/hakkimizda

 

otel-002.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.