El değmemiş güzellik. Gebze'nin bu eşsiz yerine her yerden ziyaretçi geliyor

El değmemiş güzellik. Gebze'nin bu eşsiz yerine her yerden ziyaretçi geliyor

Şehir hayatının koşuşturması ve stresinden yemyeşil doğaya doğru yola çıkmak isteyenler akın akın Gebze'ye geliyorlar. Gebze'deki ''Ballıkayalar Tabiat Parkı'' en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alıyor.

İstanbul'dan kaçan birçok kişi doğanın tadını çıkarmak için ''Ballıkayalar Tabiat Parkı'' yerleşkesini ziyaret ediyor. Üstelik bu park sadece hafta sonu değil hafta içi de binlerce kişiyi ağırlıyor.

YAZ KIŞ DEMEDEN HERKES GELİYOR

Ballıkayalar Tabiat Parkı, son zamanlarda trekking yürüyüş parkurları için tercih edilen adresler arasında yer alırken birçok kişi yaz kış demeden burayı ziyaret ediyor.

ballikayalar-vadisi.png

http://kocaeli.gov.tr/ sitesinde aktarılanlara göre; Doğa severlerin kaçamak yapabileceği, huzur dolu bir yer arayışı içinde olanların keşfetmesi gereken bir doğal park var: Ballıkayalar Vadisi. Gebze ilçesindeki Tavşanlı Köyü yakınlarında bulunan bu tabiatı koruma alanı, adını bölgedeki arıların peteklerini ve ballarını yapmak için kullandıkları büyük mağaradan almaktadır. Kara kovan balı olarak bilinen bu baldan dolayı zamanla bölge bal mağaraları, ballı mağaralar, bal kayaları ve ballı kayalar olarak farklı şekilde anılmaya başlanmıştır.

img-4806-1024x768.jpg59fadc4667b0a97b8ce0dc2f.jpgimg-4806-1024x768.jpg

Ballıkayalar Vadisi'nin doğal güzellikleri, kireçtaşı kaplı kayalarla çevrili kanyonun ortasından geçen Ballıkaya Deresi ile birleşerek ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Derenin yer yer gürül gürül akması ve bazı noktalarda göletler halinde görülmesi, burayı piknik yapmak ve doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için ideal bir yer haline getirmektedir.

Ballıkayalar Vadisi, aynı zamanda Türkiye'de kaya tırmanışının başladığı yer olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1970'li yıllarda kullanılmaya başlanan tırmanış rotaları, bugün de pek çok üniversite ve dağcılık kulüplerinin hatta arama kurtarma ekiplerinin antrenman yaptığı yerlerden biridir. Bölgede çeşitli yürüyüş parkurları ve tırmanış noktaları bulunmaktadır. Tırmanış için müsait kayalık bölgeleri dağcılar için harika bir nokta oluşturmaktadır.

Ballıkayalar Tabiat Parkına Nasıl Gidilir?

Buraya özel aracıyla gelecekler, İstanbul – İzmit istikametinde D–100 kara yolundan ilerleyip Gebze’yi geçtikten hemen sonra Tavşanlı Köyü tabelasını takip etsinler. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Tavşanlı Köyü’nü 1km geçtikten sonra solda kalıyor.

Gebze otogarda inip, Demirciler Köyü ve Tavşanlı Köyü’nden geçen minibüslere veya yine Tavşanlı Köyü’nün içinden geçen 399 Tepecik – Gebze otobüsüne binebilirsiniz.