Colgate Palmolive grevi sona erdi

Colgate Palmolive grevi sona erdi

Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Colgate Palmolive grevi tarafların anlaşmasının ardından sona erdi

DİSK Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Colgate Palmolive’de grev sona erdi. Lastik-İş ile işveren sendikası KİPLAS arasında 23 Ocak 2023’te başlayan, 01 Ocak 2023 – 31 Aralık 2024 dönemi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. 12 Temmuz 2023’te başlayan grev, grevin 17’nci gününde sendikanın genel merkezinde yapılan görüşmeyle bitti.

YÜZDE 66 ZAM

Sözleşme gereği işçilerin aylık net ücretlerine yüzde 66 oranında zam yapıldı. Ardından 01 Nisan 2023 tarihinde işyerinde çalışan sendikalı işçilere yüzde 10.5 oranında zam uygulandı. Böylece toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayının sonunda üyelerin ücretleri yüzde 83,5 oranında arttırılarak aylık net 20 bin 177’ye yükseltildi. Sözleşmenin ikinci altı ayında, 01 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 28 zam yapıldı. Bunun sonucunda üyelerin ücretleri 31 Aralık 2022 tarihine yüzde 135 oranında arttırılarak 1 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere aylık çıplak net 25 bin 827 TL’ye T olarak belirlendi. Toplu iş sözleşmesinin üçüncü ve dördüncü altı aylarında da enflasyon oranının yüzde 20’nin altında belirlenmesi halinde enflasyon oranına 2 puan eklenerek bulunacak değer kadar; enflasyon oranının yüzde 20’den fazla belirlenmesi halinde ise açıklanan enflasyon oranının yüzde 10’u eklenerek bulunacak değer kadar ücret zammı uygulanacak. Ayrıca taraflar sözleşmenin üçüncü ve dördüncü altı aylarında, asgari ücret artış oranının, toplu iş sözleşmesinde belirlenen ücret zammı oranından yüksek olması halinde, asgari ücret artışı ile ücret zammı arasındaki yüzdelik farkın yarısının ücret zammı oranına eklenmesi konusunda da anlaşma sağlandı.

Toplu iş sözleşmemizde yer alan evlenme, doğum, ölüm, öğrenim yardımı gibi olaya bağlı sosyal yardımlar ise yüzde 110 ile yüzde 180 oranları arasında arttırıldı. Sözleşmesinin ikinci yılında, yıllık sosyal yardımlar 12 aylık enflasyon oranına 5 puan eklenerek bulunacak değer kadar arttırılacak. İmzalanan yeni dönem sözleşme ile gece zammı oranı yüzde 10’a; vardiya primi oranı ise sözleşmenin birinci yılında yüzde 9’a, ikinci yılında yüzde 10’a yükseltildi.

“KAZANAN COLGETE İŞÇİLERİ OLDU”

Lastik-İş Genel Sekreteri İhsan Malkoç, Genel Başkan Yardımcısı ve Toplu Sözleşme Dairesi Başkanı Ziya Ünal, Hukuk Dairesi Başkanı Ali Öztürk, Toplu Sözleşme ve Eğitim Dairesi Müdürü Üzeyir Ataman, Toplu Sözleşme Dairesi Uzmanı Ece Göktürk, sendika Avukatı Tolga Demirel, Gebze Şube Yetkilileri ve Colgate Palmolive işyeri sendika temsilcileri, sendikanın genel merkezinde gerçekleştirilen toplantının ardından bağıtlanan toplu sözleşme ayrıntılarını konuşmak için gece saatlerinde fabrika önünde üyelerle bir araya geldi. Burada yapılan açıklamada, “17 gün boyunca mücadelesini kararlılıkla sürdüren Colgate işçilerine, anlaşma yönünde adımlar atan Colgate Palmolive işverenine ve grevimiz boyunca bizleri yalnız bırakmayan konfederasyonumuz DİSK’e ve DİSK’e bağlı sendikalara, üst örgütümüz IndustriAll’a ve grevimizi destekleyen bütün sınıf kardeşlerimize üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz. Kazanan Colgeta Palmolive işçileri oldu” denildi.

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.