Burs Vaadiyle Dolandırıcılık: Gençler Bu Tuzağa Düşmeyin!

Burs Vaadiyle Dolandırıcılık: Gençler Bu Tuzağa Düşmeyin!

Gençleri hedef alan ve burs vaadiyle onları kandıran dolandırıcılar, sahte web siteleri aracılığıyla kişisel bilgileri topluyor. Bu bilgiler, vakıf, dernek ve firmaların logolarını ve isimlerini kullanarak elde ediliyor. Dolandırıcılar, elde ettikleri bu bilgileri yasa dışı bahis sitelerinde ve diğer illegal işlerde kullanıyor. Peki, burs dolandırıcılığından nasıl korunabilirsiniz? Eğer bilgilerinizi verdiyseniz neler yapmalısınız. İşte detaylar...

Son günlerde, dolandırıcıların hedefinde üniversite öğrencileri var. Burs vaadiyle gençlerin dikkatini çeken dolandırıcılar, iletişim uygulamaları üzerinden gençlere ulaşarak, "Size burs çıktı!", "Burs kazandınız!" gibi mesajlar gönderiyor ve banka bilgilerini talep ediyor.

Banka hesabı olmayan gençlere ise, farklı ödeme uygulamaları üzerinden hesap açmalarını ve teyit amacıyla küçük miktarlarda para göndermelerini istiyorlar. Daha sonra bu paraları geri isteyerek ele geçirdikleri hesapları kullanıyorlar.Bu konuda güvenlik güçlerine yapılan sayısız şikayetin yanı sıra internet üzerinde bulunan platformlarda da bir çok kişi mağduriyetini dile getiriyor. Artan olaylar üzerine, Siber Suçlarla Mücadele Dair Başkanlığı'da bir uyarıda bulundu.

SİBERAY'DAN UYARI
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın SİBERAY sosyal medya hesabından yapmış olduğu uyarıda şu ifadeler kullanıldı. "Karşılıksız burs, yardım gibi içeriklerle dolandırıcıların kurduğu sahte internet sitelerine yönlendirilmemeye ve bu siteler üzerinden kişisel ve finansal bilgiler paylaşılmamasına" dikkat çekiliyor.

Peki, burs dolandırıcılığından nasıl korunulur. İşte korunma yolları:
Tanımadığınız web siteleriyle kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
Resmi olmayan kanallardan gelen ve kişisel bilgilerinizi talep eden mesajlara itibar etmeyin.
Kişisel verilerinizi vermeden önce, e-Devlet üzerinden dernek veya vakıf sorgulaması yaparak bilgilerin doğruluğundan emin olun.

Eğer dolandırıcılara bilgilerinizi verseydiniz, şimdi ne yapmalısınız?
İlk olarak, adınıza açılan hesaplar varsa ilgili kurumlarla iletişime geçip, hesaplarınızın kapatılmasını ve bilgilerinizin silinmesini talep edin. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden Siber Suçlar birimine veya en yakın savcılığa giderek suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu tür dolandırıcılıklara karşı uyanık olmak ve bilinçli hareket etmek büyük önem taşımaktadır.

Kaynak:Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.