Geçtiğimiz ay yaşanan olayda E.Ö., sabah işe gitmek için uyandığında nefes darlığı ve aşırı öksürükle karşılaştı. Aynaya baktığında ise bir süre önce taktırdığı iki dişinin yerinde olmadığını fark etti. Hemen hastaneye giden E.Ö., çekilen röntgen ve Toraks BT sonuçlarında sol bronşunda yabancı bir cisim olduğunu öğrendi. E.Ö. yaşadığı durumu, "Gece uyurken oldu, sabah işe gitmek için kalktığımda bir nefes darlığı fark ettim sonra hastaneye başvurdum. Fark etmeden, gece uyuduğum zaman oldu. Olacağı varmış diyelim, beterin beteri var" sözleriyle anlattı.
BAŞARILI OPERASYON VE UZMAN UYARISI
Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın, hastanın uykusundan ani bir nefes darlığı ve aşırı öksürükle uyandığını belirterek, yabancı cisim aspirasyonlarının bazen yıllar önce bile gerçekleşmiş olabileceğini vurguladı. E.Ö.'nün durumunda Heimlich manevrasının dişlerin büyüklüğü ve ağırlığı nedeniyle işe yaramayacağını belirten Chouseın, rijit bronkoskopi adı verilen özel çelik tüplerle genel anestezi altında operasyonun gerçekleştirildiğini ifade etti.
Chouseın, yabancı cismin çıkarılmaması durumunda ilerleyen dönemde zatürre ve bronşektazi gibi ciddi akciğer hastalıklarının gelişebileceği, hatta ana bronşlara yerleşen cisimlerin akciğerin havalanmasını tamamen engelleyebileceği konusunda uyardı. Operasyon sonrası hastanın solunumla ilgili şikayetlerinin tamamen gerilediğini ve kısa sürede sağlığına kavuştuğunu ekledi. Doç. Dr. Chouseın, yabancı cisim kaçmasından şüphelenildiğinde mutlaka uzmanına başvurulması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. iha