Türkiye için kritik veri açıklandı

Bankaların kredi yarışı ve Kredi Garanti Fonu'nun etkisiyle Türkiye ekonomisi 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüdü.Birinci çeyrek büyüme...

Bankaların kredi yarışı ve Kredi Garanti Fonu'nun etkisiyle Türkiye ekonomisi 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüdü.

Birinci çeyrek büyüme verisi TÜİK tarafından yüzde 5.0’dan yüzde 5.2’ye çıkardı. 2016 yılında ise ülke ekonomisinin yüzde 3.2 büyüdüğü açıklandı. Reuters’ın 16 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre ikinci çeyrek beklentileri yüzde 4.2-6.3; 11 katılımcının tahminine göre 2017 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 4.2-5.5 aralığında yer alıyordu.

Reuters’ın 18 Temmuz’da 41 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre yılsonu büyüme beklentileri yüzde 3.9 olmuştu. Gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,1 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 6.8 ARTTI

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak; tarım sektörü %4,7, sanayi sektörü %6,3, inşaat sektörü %6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %5,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2,1 arttı.

Türkiye’nin son 10 yıldaki büyüme serüveni. Grafik: Trading Economics

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem büyümeye ilişkin olarak yaptığı yorumda, “Türkiye ikinci çeyrekte de güçlü büyümeyi sürdürdü. Yatırımdaki artışlar dikkat çekici” açıklamasında bulundu.

ŞİMŞEK: ÖNEMLİ AMA KAPSAYICI OLMALI

Ekonominin patronu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise büyüme verisine Ertem’den daha temkinli yaklaşarak, “Sağlanan güçlü büyüme olumlu ancak tek başına yeterli değildir. Bu büyümenin kapsayıcı olması temel önceliğimizdir” diye konuştu.

Kaynak sözcü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri