Topuklu Efe’nin Dikkatine. Didim’de cinayet çıkacak!

Aktan Uslu

Köşe yazılarımda alabildiğine Gebze yerelini merkeze almaya çalışıyorum. Memleket geneli meseleleri, çok nadir konu ederim.

Ana gerekçesi şu: Bence yerel basında köşe yazarlığı yapan, ulusal basındaki yazarların, biri olmazsa öbürünün illaki konu edindiği meselelere değinmemeli. Çünkü öyle bir ihtiyaç yok, eksiklik boşluk yok.

Yereldeki yazar, yerelinin konusunu ihmal ederse, ulusaldaki yazarın o meseleyi konu edinme ihtimali yüzde 1-2’dir. Boşluk oluşur.

Dün de Didim’i konu edindiydim, bugün de sürdürüyorum. Bence tezatlık yok.

Aydın İli’nin şirin ilçesi Gebze bölgesindeki çok sayıda kişinin de tatil için tercih ettiği bir yer. Yani bu konu ve sorun, Gebze dışı bir yerel sorun olmakla birlikte o veya bu sayıda Gebzeli’yi de bağlıyor. Hele ki Didim’e otomobille değil otobüsle gidip tatili yaya sürdüreni, hayli hayli bağlıyor.

**

Malumunuz..

İl adayı Nazilli ilçesi dâhil olmak üzere toplam nüfusu 500 binin üzerinden olmasından sebep Aydın’da bir büyükşehir ve Büyükşehir Belediyesi var.

Ülkemizin diğer tüm büyükşehirlerinde olduğu gibi Aydın’da da toplu taşımadan büyükşehir sorumlu.

Ben bir haftalık tatil sürem boyunca ABB’ye ait resmi plakalı tek otobüs hattı gördüm.

405 hat numaralı Didim – Aydın hattı.

22 Ağustos’ta başlayacak olan “Demedim mi Didim Diye” ana başlıklı dizinin konularından biri toplu taşıma olacak. ABB’nin ilgili müdürlüğüyle de telefonla iletişime geçip ABB’nin Didim’deki toplu taşıma konumuna dair daha net bilgi sahibi olmaya çalışacağım.

Bu yoruma beni iten, Didim’deki son iki saatimde bir taksici “esnaf”ı ile kavganın eşiğinden dönmemiz oldu.

Şöyle ki..

Öncelikle Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’e teessüf ederim.

14 Ağustos’ta Didim Örenyeri, Apollon Tapınağı yanındaki oteline röportaj yapmaya gittiğimde rica ettim.

Pazartesi akşamı Altınkum’da konakladığım otelden otogara 4 numaralı hat minibüsü ile gitmenin mümkünsüz olduğunu,

Taksi bulmakta inanılmaz sıkıntılar yaşandığını belirtip, “Sizin tanıdığınız vardır. Akşam 20.30’da otelin önüne bir taksi tahsis eder misiniz?” dedim.

Komik olan taraf şu: Paramla taksi tutacağım. Didim’de o taksiyi sağ salim tutmak için hayatta hiç sevmediğim şeyi yaptım, torpil aradım.

Otobüsün kalkmasına bir saat kala, Başkan Şentürk beni hayal kırıklığına uğrattı. Eşim, kızımla birlikte elimizde valizler ıvır zıvırla kaldık öyle.

Altınkum’daki taksi durağı zaten tam bir facia.

Durağa gidiyorsun. Durağın bir sürü taksisi gelip geçiyor. Soruyorsun, “Bizi niye almıyor.”

Yanıt: “Otellerle anlaşmalıyız. Öncelik otellerin.”

Bu sefer konakladığın otelden rezerv etmek istiyorsun. Resepsiyon görevlisi, “Yalan söylüyorlar. Şehir dışı, uzun mesafeli yolcunun peşindeler.”

Bu arada bir teşekkür Fevzipaşa Taksi Durağı’na gelsin. Uzak mesafede de olsa arayıp durumu anlattık. Talep ettik. Telefondaki arkadaş, “Siz otobüse yetişmeyi endişe etmeyin. Ben sizi otomobilimle gelir alır, götürürüm. Yine de boş taksi çevirebilirseniz binip gidin ama bana da haber verin” dedi.

Öyle de oldu. Şansımıza üstelik otogardan konakladığımız otele yolcu getirip boşalan taksiyle, otogara ulaştık.

Dünkü yorumumda da ifade ettim.

Didim’de hemen her esnaf grubunda, asla bütünü ifade etmeyen ahlaksız, ağır olacak ama hak ediyorlar dini imanı para, 50 TL’lik “adam”lar da var.

Fevzipaşa Taksi’yi aramadan önce Altınkum’daki taksi durağına yine gittim. Bizden önce bir yolcu var ve otogara gidecek.

Görevliye, “Konuşalım. Biz de aynı taksiyle gidelim” dedim.

50 TL’lik “adam”; “Aynı yere iki yolcuyu götürmeyiz. Yasak…” diye yine ve yeni bir yalana başvurunca damarıma basılan an oldu. “Didim’e ihanet ediyorsunuz….” diye caddeyi inlettim. Daha da uzasa ya ben o “adam”ı ya o “adam” beni ağız burun dümdüz edecek.

**

Konu başlığına gelecek olursak..

Didim’de Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ile de röportaj görüşmesi yaptım.

Toplu taşıma sorununa, asıl sorumlunun ABB olmasından ötürü kısmen değinebildik.

Didim’deki toplu taşıma sorunu Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni ve ABB’nin “Topuklu Efe” lakaplı başkanı Özlem Çerçioğlu’nu birinci derecede bağlar.

Mesleki deneyimim itibariyle, sadece Gebze Bölgesi’nde ne gerekçeyle ne cinayetler işlendiğine tanık oldum. Kaldı ki ülkenin her tarafı, yangın yeri.

Gönül elbette öyle bir durum asla dilemez ama Didim’de toplu taşıma sorunu büyük kavgalara, tatsız vakalara ve finallere sahne olmaya aday.

Özlem Çerçioğlu’nun dikkatine!