'Talih kuşu'nuz sakatlandı

BARBAROS TANTAN

Ülkede, devlet eliyle oynatılan şans oyunları da artık birilerinin aralığı olarak varlığını sürdürüyor. Böylece, devlet bütçesine önemli destekler sağlayan gelir kaynakları artık şahısların ya da holdinglerin kasasına akıyor.

En son gelişmeler TALİH KUŞU diye bilinen Milli Piyango (MP) özelleştirmesinden.

MP idaresinin isletme hakkı 10 yıl süreyle Varlık A.Ş.'ye devredildi. 

Bu şirketin ihalesini Demirören Holding bünyesindeki SİSAL ŞANS adlı şirketin kazandığını öğrendim. Bence 'adrese teslim türünden gerçekleşen ihalede el değiştiren MP, 1 Ağustos itibarıyla kdevredilmiş olacak.

İşte o an itibarıyla MP'yi ayakta tutan, ürün satışını yapan sabit ve seyyar bayilerin sorunu da artacak gibi.

Çünkü;

Milli Piyango bileti ve kazı kazan satışı yapan sokak bayilerine 9.75 olan kar marjı 1 prim dahil 5.5'e indirilmiş ve her bayiye yeni sözleşme yapmanın yanı sıra teminatı yenileme teklif edilmiş.

Eeee, ne var bunda diyebilirsiniz...

Bu yolla, seyyar bayilerin 100 dolar olan teminatı 5 gram altına çevrilmiş. Yani, teminat bile altın borsasına endekslenmiş. Bundan böyle bayiliğiniz ne kadar yeniyse teminatınız altın borsası endeksin göre artacak.

MP bayilerinin, bu süreçte yaşayacağı en önemli sorunlardan biri de, bu yenilenme çalışmaları İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya'da bulunan Milli Pıyango Bayiler Odası eliyle gerçekleştirilecek. 

Ülke genelinde 20 bin civarında seyyar bayi var olduğunu düşünün. Şimdi hepsi yeni sözleşmeleri yapmak için (tabi ki bu işe devam etmek istiyorsa) bu 6 ile gitmek zorunda.

Öte yandan, odaların ya da sabit veya seyyar bayilerin bu özelleştirmeye karşı oldukları da söylenemez. 

Nitekim, İstabul Pıyangocular Odası, meseleyi sadece 'kar marjının olduğu gibi devam etmesi' ya da 'yükseltilmesi' yönünden ele alıp Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yürütüyor(muş).

Yani, mesele tamamen duygusal...

Hal böyle olunca TALİH KUŞU'nun sakatlanma süreci başlıyor. Hatta kimilerine göre başladı bile.

Sakatlanmış bir kuş kime yarar sağlar ki ?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.