“Perakende Yasası mutlaka düzenlenmeli”

Kocaeli Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük, diğer kentlerden gelen oda başkanlarını ağırladı.

diğer illerden gelen başkanları konuk etti. Bilecek, Eskişehir, Kütahya, Sakarya, Bursa, Yalova, Bartın Oda Başkanlarının katıldığı ziyarette Düzce'de meydana gelen deprem nedeniyle Düzce ve Zonguldak oda başkanları katılamadı. Oda başkanları için SEKA Park Maide Kafe ve Restoran'da yemek organize eden Kocaeli Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük'e Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Esnaf ve Sanatkarlar Dairesi Başkanı Muhammet Hanefi Akbulut eşlik etti. Maide Kafe Ve Restoran'da gerçekleşen program sonrası konuklar golf aracı ile SEKA Park’ı gezdi ve KESOB'a geçti.

 

ÖNCE DEĞERLENDİRME SONRA AÇIKLAMA

Başkan Kütük, yapılan programlar sonrası tüm başkanlar adına basın açıklaması yaptı. Kütük şunları söyledi: "Perakende sektörünü düzenleyen yasa güncellenmeli. e-Ticaret üzerindeki satışlara yönelik düzenleme iyi oldu. Benzer bir düzenlemenin perakende sektöründe de yapılmasıyla hem bu sorun ortadan kalkacak hem de herkes her işi yapamayacak. Bir mağazada tüm sektörleri ilgilendiren binlerce ürün satılırsa fiyatlar zamanında güncellenmez. Bunun için yapılması gereken, herkes her ürünü satamamalı, kendi işini yapmalı. Vatandaşın rahat alışveriş yapabilmesi için ticari düzenleme şart, tüketicinin kaliteli ürünü daha ucuza alabileceği bir sistemin ortaya koyulması gerekli.

 

“DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”

Rafta, stantta ve reklamda müşteriyi cezbedecek şekilde yapılan kampanyaların gerçeği yansıtmıyor. Eskiden indirim sezonlarında meslek kuruluşlarından müsaade alınırdı. Artık rafta, stantta, reklamlarda ve indirim broşürlerinde belirli ürünlerle müşteriyi cezbedecek şekilde kampanyalar yapıyorlar. Bir gün bakıyorsunuz ki 100 liralık ürün 30 liraya kadar düşmüş. Böyle bir kar marjı olamaz. Küçük esnafın korunması ve indirim aldatmacaların önlenmesi için ticarette kuralların konulması gerekiyor. İnternet üzerinden ticaret dönemi başladı. Bu teknolojiye direnmek mümkün değil. O yüzden de ancak belirli kurallar konularak düzenleme yapılabilir. Bu kapsamda e-ticaretteki düzenleme bazı konularda çok iyi oldu. Küçük esnafımızın da ayakta kalmasını sağlamak ve indirim aldatmacalarının önüne geçmek için Perakende Yasası mutlaka düzenlenmeli.

 

“EN AZ ÜÇ, DÖRT MARKET GEZMELİ”

Kasadaki fiyat ile raftaki fiyat değişebiliyor. Bu konudaki müşteri memnuniyetini sağlamak için oraya 'getirin fişinizi kontrol edelim' gibi özel birim kuruyorlar. İtimat telkin etmek için. Aslında tüketicinin yanılması için kurulmuş tuzak. Vatandaş kendisini otomatik olarak kontrol etmedi. Ne için ne almak için gittiyse en az üç dört market gezmeli. Marketlerde çalışanlar kısa süreli oluyor. Bunlar emeklerini heba ediyorlar. İşten çıkınca tazminat da alamıyorlar. Esnaf olsa orada, bir daha müşterinin yüzüne bakamaz. Yasal düzenleme olmalı. Perakende Yasası deyince tüketicinin gerçekten korunmasını istiyorsak, en kaliteli, en kısa mesafede en uygun fiyatlar olacak. Ticaret Bakanlığı internet sitesindeki satışlara düzenleme getirdi. Aynı şartlar olsa fiyatlar en az yüzde 30-40 düşecek. Vatandaş mağdur olmayacak, esnaf ticaret yapacak” dedi.

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri