OSB’ler kreşsiz!

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir yasal zemine rağmen gerek işletmelerde gerekse Gebze Bölgesi’ndeki OSB’lerde kreş kurulmasına yönelik adımların atılmadığını söyledi.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Beriha Pehlivan başkanlığındaki kadın komisyonunun basın açıklaması öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu. Akdemir şubelerinde geçen dönem 500’e yakın kadın üye olduğunu, ekonomik krizin bir yansıması olarak günümüzde bu sayının yarı yarıya azalarak 250’ye kadar düştüğünü kaydetti. Akdemir şube içinde 2017 yılında kurulan kadın komisyonuna dair olumlu görüşler aldıklarını, bununla birlikte etkinliklere katılımda yetersizlik olduğuna değindi.
YASAL ZEMİNE RAĞMEN
Hükümet’in kadın politikalarına yönelik açıklamaları olduğunu ancak bunların altının boş olduğunu kaydeden Akdemir, “Sadece kadın istihdamı yetmez. Kadına has sorunlar var. Örneğin, kreş. Bu konuda ne işletmeler ne de OSB’ler somut adım atmadı. Doğum izninde sürenin azlığı, eşli çalışmalarda vardiya uyumsuzluğu gibi sorunlar var. Bakıcı ücretleri, çalışma hayatının ücretleri ile eşdeğer durumda. Bu olumsuzluklar çocuk anne ilişkilerini çok ciddi oranda bozuyor. Bölgemizdeki OSB’lerin hiç birinde, üstelik yasal zemine rağmen kreş yok. OSB’lerde itfaiye, sağlık birimi gibi gelir getirici birimlere yatırım yapılıyor ama kreş kurulmuyor” dedi. 
Akdemir, 25 Kasım’a dair değerlendirmesinde ise tüm dünyada kadına yönelik şiddetle mücadelenin yükseltildiği 25 Kasım’da sendikalara büyük sorumluluk düştüğü bilinciyle, Petrol-İş Sendikası olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam ettiklerini söyledi.
SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ
Uluslararası sendikal dünyaya göre şiddetin öncelikle kadınların insan hakları sorunu, ama aynı zamanda işyeri sağlığı ve güvenliği meselesi olduğuna değinen Akdemir, “İşyerinde şiddet, ayrıca kadın-erkek fırsat eşitliği için bir tehdit olarak da kabul edilmektedir. Bu gerçekten hareketle, Petrol-İş Sendikası olarak hem tüzüğümüzde ve toplu sözleşme maddelerinde, hem de imzaladığımız uluslararası sözleşmelerle verdiğimiz şiddet ve tacizle mücadele sözümüzün arkasındayız” dedi.
İŞYERLERİNDE ŞİDDETİ SENDİKALAR DURDURACAK

Akdemir, Petrol-İş olarak, bu yılın Haziran ayında düzenlenen ILO Konferansı’nda kabul edilen ve taraflara büyük sorumluluk yükleyen 190 nolu “İş yaşamında şiddet ve tacizi önlemeye dair sözleşme”nin ülkemizde onaylanması için de gereken her türlü çalışmayı ve kampanyayı yürütmeye devam edeceklerini belirtip, “25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü”nde 16 şubemize bağlı işyerlerinde Petrol-İş üyesi kadınların katılımıyla düzenleyeceğimiz “İşyerinde şiddet ve tacize karşı, sendikalı ol, güvende ol” kampanyamız bunun göstergelerinden birisidir. İşyerinde şiddet ve tacizi sendikalar durduracak” dedi. *Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri