Öğrencilerini edebiyatta zaman yolculuğuna çıkardılar

50. Yıl Chrysler Ortaokulu İngilizce öğretmenleri Tuğba Kiracı ve Alev Çalımbay Atakul, Edebiyatta Zaman Yolculuğu adlı projeyle öğrencilerini İngiliz Edebiyatı’nda zaman yolculuğuna çıkarttı

 

50. Yıl Chrysler Ortaokulu İngilizce öğretmenleri Tuğba Kiracı ve Alev Çalımbay Atakul, Edebiyatta Zaman Yolculuğu adlı projeyle öğrencilerini İngiliz Edebiyatı’nda zaman yolculuğuna çıkarttı. Gebze 50. Yıl Chrysler Ortaokulu İngilizce öğretmenleri Tuğba Kiracı ve Alev Çalımbay Atakul’un kurucusu olduğu “Time Travel in Literature (Edebiyatta Zaman Yolculuğu)” adlı proje etkinliklerine 2021 yılının Aralık ayında başlandı.

TAM ANLAMIYLA ÖĞRENMEK İÇİN

Projenin hedefi, öğrencilerin, İngilizce diline ait yazılı eserleri ve bu eserleri ortaya çıkaran yazarları tanımalarını, öğrendikleri dile ait kültüre dair bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Gerekçe ise şöyle izah edildi: “Çünkü yazılı ve sözlü edebiyatını bilmediğimiz, onu kullananların hayal dünyasına yolculuk yapmadığımız bir dili içselleştirmek, tam anlamıyla öğrenmek mümkün değildir. Bu düşünceyle yola çıkan öğretmenler, öğrencilerini İngiliz Edebiyatı’nda bir zaman yolculuğuna çıkarıyor; onların yazarların, yaşantısına, iç dünyasına göz atıp yaşadıkları dönemden bizlere neler bıraktıklarını yakından inceleyebilmelerini sağlıyor.”
 

SINIRLARI AŞTI


Projedeki diğer kurucu okul Bursa’da yer alırken, projeyi yürüten okulların bulundukları diğer şehirler ise İstanbul, Ordu, Van ve Romanya’dan Podenii Noi okulu. Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki, büyük çoğunluğu 6.sınıf ve lise öğrencilerinden oluşan; hatta çalışmaları sınırları aşıp Doğu Avrupa ülkesi Romanya’ya ulaşan bu proje, öğrencilere, öğrenmek için emek harcadıkları dili, sürekli belli sınırlar çerçevesinde öğrenmek zorunda olmadıklarını, isterlerse dilin içerisinde yolculuk yapıp onu çok yakından tanıyabilecekleri bir tecrübe fırsatı sunuyor.

YAZARIN YERİNDE OLSAN…

Bunu gerçekleştirirken, yer yer Web 2.0 araçlarından Chatterpix kullanarak kendilerini özdeşleştirebilecekleri avatarlar oluşturup tanıtımlar yapabiliyorlar, bazen Canva kullanarak logo ve afiş tasarlayıp yaratıcılıklarını ölçebiliyorlar. Proje kapsamında bir İngiliz yazarın karakterine bürünüp onu canlandırabilecekleri etkinliklerde de yer alabiliyorlar.



Tüm bunları, İngiliz Edebiyatı’nın en büyük eserlerinden birini okuyup, özümseyip, “Sen yazarın yerinde olsan sonunu nasıl yazmak isterdin?” sorusuna kendi iç dünyalarında cevap bulabilecekleri ve bunu yabancı dilde nasıl söze ve yazıya dökebileceklerini öğrendikleri bir sonuç izliyor.

Proje öğrencileri, edebiyatta zaman yolculuğuna çıkarırken İngilizce’ye uzaktan bakmak yerine onu etkili şekilde kullanabilecekleri geniş, tarihi, edebi bir alan yaratıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri