Nitelikli işgücünün göçü kabul edilemez

MMO Gebze Başkanı Barış İnce artan üniversiteyle birlikte ihtiyaçtan fazla mühendisin ve SGK’nın denetimden çekilmesinin işsizlik, ucuz işgücü ve itibarsızlık getirdiğini belirtip, “Daha da vahimi, nitelikli işgücünün yurtdışına göçü kabul edilemez" dedi

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği’nin meslekte 5, 10, 15 ve 20 yılı geride bırakan meslektaşları belgeyle onurlandırdığı geleneksel etkinliği mesleğin ve ülkenin canını yakan iki önemli sorunun hatırlatıldığı platforma dönüştü. MMO Gebze Temsilciliği 16’ncı Dönem Yürütme Kurulu Başkanı Barış İnce artan üniversiteyle birlikte ihtiyaçtan fazla mühendisin ve SGK’nın denetimden çekilmesinin işsizlik, ucuz işgücü ve itibarsızlık getirdiğini belirtip, “Daha da vahimi, nitelikli işgücünün yurtdışına göçü kabul edilemez" dedi.

32 YILDIR HEP ÜSTÜNE KOYARAK

Başkan İnce etkinlikte yaptığı konuşmada 1990 yılında Kocaeli Şube’ye bağlı olarak kurulan temsilciliğin 32 yıldır her dönem, bir önceki dönemin çalışmalarının üstüne çıkarak temsilciliği bugünkü aktif ve özne konumuna getirdiğini söyledi.

Şahsının başkanlığındak 16’ncı dönem mevcut yürütme kurulunun ilk 09 Mayıs 2020’de pandeminin gölgesinde göreve başladığını, 05 Nisan 2022’de pandeminin ve salgının etkisinin devam ettiği süreçte güvenoyu ile devam ettiğini belirten İnce geride kalan 2.5 yıllık süreçte ekip işi olan çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti. Yine bu süreçte öğrenci üyelere yönelik faaliyetleri de sürdürdüklerini kaydeden İnce günümüz itibariyle Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan 150 kişilik bir ekiple hareket ettiklerini söyledi.

SGK TEK TARAFLI ÇEKİLİNCE…

Konuşmasında mesleğin sorunlarına da değinen İnce, SGK ile TMMOB arasında 31 Temmuz 2012’de imzalanan mühendislik asgari ücret işbirliği anlaşmasının 09 Haziran 2017’de SGK tarafından tek taraflı feshinin 130 bin oda üyesini ve özellikle genç makine mühendislerini denetimsiz piyasa koşullarında, işverenler karşısında savunmasız bıraktığını kaydetti:

“Gerekçelerimiz dikkate alınarak gerekli yasal düzenleme yapılmalı, ilgili kurumların yardımı ve TMMOB işbirliğinde meslektaşlarımızın kayıtdışı istihdamı engellenmelidir. TMMOB’un 2022 için belirlediği asgari mühendislik ücreti brüt 11 bin 200 TL’dir. Bu ücretin uygulanmasını, meslektaşlarımızın meslek kodlarının ve sigorta prim beyanlarının gerçeğe uygunluğunun ve denetlenmesi, meslektaşlarımızın bugün veya gelecekte uğrayacakları hak kayıplarının giderilmesi konularında gerekli tedbirler alınmalıdır.”

DÖRT SAYISAL NETLE

FAKÜLTEYE GİRDİLER

İvedilikle çözüm bekleyen diğer konunun üniversite ve kontenjan sayılarının artması, buna bağlı olarak ihtiyacın üzerinde mühendis mezuniyeti olduğunu kaydeden Barış İnce, “Günümüzde 129’u Devlet, 76’sı vakıf olmak üzere 205 üniversitede, dört sayısal netle mühendislik fakültelerine girişe tanık olduk. Sanayicinin ihtiyacının tam tersi şekilde mezun sayısındaki artış hem mesleğimizin itibarsızlaşmasına hem de üniversiteli işsizlerin artmasına sebep oluyor.

BİR KİŞİ DAHİ KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK

Daha vahimi mezun olmayı bekleyen öğrenci arkadaşlarımızın eğitimini aldıkları meslekleri yapabilme umutları tükenmektedir. Giderek zorlaşan yaşam koşullarına direnemeyen meslektaşlarımız meslekleri dışında işlere, kayıt dışı çalışmaya yönelmektedirler. Ülkede yaşama umudunu yitirenler, çözümü yurt dışına gitmekte bulmaktadır. Oysa ülkemizin bir tek mühendis, mimar ve şehir plancısı kaybedecek lüksü yoktur. Ülkemizin nitelikli işgücünün yurtdışına göçü kabul edilemez.”

 

Barış İnce

 

Soldan sağa; MMO Kocaeli Şube Başkanvekili Onur Öztürk ve Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce oda üyeleri ile.  

 

 

MMO Kocaeli Şube Başkanvekili Onur Öztürk kısa bir selamlama konuşması ile yetinirken törende ilk belgeyi, 20 yıllık deneyim sahibi Hacı Özdemir’e verdi. Öztürk temsilcilik yürütme kurulu üyeleri ve üyeleriyle etkinlik öncesi mesleğe dair değerlendirmede de bulundu.

MMO Kocaeli Şube yönetimine giren İlkay Kınacı (sağdaki) Gebze Temsilciliği yürütme kurulunda da yer almıştı. Kınacı etkinlik öncesi meslektaşlarıyla.

Etkinliğe MMO Sakarya Temsilciliği Sekreteri Faruk Gürpınar ve temsilcilik yürütme kurulu üyesi Çiğdem Dalgıç (sağdaki) da katıldı. Gürpınar ve Dalgıç beş yıllık kıdem edinen meslektaşları Neriman Sezgin ile sohbette.

GTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen programa katılanlar etkinlik için binaya girerken ve çıkarken GTO’nun güleryüzlü güvenlik personeli tarafından karşılanıp aynı şekilde uğurlandı.

**

En önemli faaliyet: Eğitim

Eğitimin itibarsızlaştırıldığı içinde bulunduğumuz dönemde Oda’nın çok önemli bir yerde durarak en önemli gündem maddesi olarak eğitim faaliyetlerine her geçen gün yenilerini eklediğini kaydeden İnce, “Gücümüzü üyelerimizin mesleki birikimlerinden alıyoruz ve bu meslektaş dayanışması ile birlikte büyüyen ve gelişen faaliyetlerimizin katılımcısı, örgütleyeni ve bileşeni olarak daha güçlü bir meslek alanı ve Oda mücadelesinde üyelerimizin katkıları bizleri de yüreklendirecektir. Bu noktada yaşadığımız tüm mesleki sorunların çözümü için tüm üyelerimizi meslek örgütümüzün sunduğu çözümlere destek vermeye ve meslek odalarına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu. İnce sözlerini farklı kıdem yılları üzerinden onur belgesi edinen  tüm meslektaşlarını kutlayarak tamamladı.

Etkinlik MMO Kocaeli Şube Başkanvekili Onur Öztürk’ün iyi niyet içerikli konuşması ve MMO Gebze Temsilciliği Sekreteri Erdoğan Davulcu’nun temsilcilik faaliyetlerine dair sunumuyla devam etti, belge töreniyle sona erdi.

 

Barış İnce, temsilcilik yürütme kurulunda sayman üye olarak görev yapan, meslekte beşinci yılını dolduran Murat Kılıç’a da belgesini verip başarılarının devamını diledi.

 

** 

 

 

Kadınların mücadelesinde

her zaman ön saflardayız

 

MMO Yürütme Kurulu Üyesi Burcu Gizem Özmen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada TMMOB’un en büyük odası haline gelen MMO’nun ülke, toplum, meslek ve meslektaş çıkarlarından yana bir meslek kuruluşu olarak yurtsever bir çerçevede bütün birikimlerini ülkemizin sanayileşmesi ve demokratikleşmesinden yana bir çalışma anlayışı içerisinde olduğunu söyledi. Özmen şöyle devam etti:

TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR

“Mühendislerin özlük haklarına dair yapılan çalışmalarla, mesleki gelişimleri için verdiği eğitimlerle ve hukuki destekle mühendislerin her alanda yanındadır. Ayrıca kadınların ekonomik, siyasi, toplumsal yaşamda daha şiddetli bir sömürü ve eşitsizliğe tabi tutulması sadece kadınların değil tüm toplumun sorunudur. Eşit, özgür, demokratik bir Türkiye mücadelesi, kadınların örgütlü mücadelesi ile birlikte başarıya ulaşabilecektir.

BİRLİKTE MÜCADELENİN ÖNEMİ

Makine Mühendisleri Odası da bu bilinçle kadınların onurlu mücadelesinde her zaman ön saflarda yerini almıştır. İş hayatında yaşadığımız her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı bireysel mücadele yerine birlikte mücadele etmenin ve örgütlenmenin önemi, kentimizi ve halkımızı ilgilendiren her konuda emekten ve halktan yana olan tavrımızı, bilimi ve tekniği toplum yararına kullanma hedefimizi her defasında vurguluyoruz.”

 

Burcu Gizem Özmen

 

MMO Yürütme Kurulu Üyesi Burcu Gizem Özmen, meslekte beş yılını geride bırakan, MMO Gebze Kadın Komisyonu Başkanı Merve Düzelten’e belgesini verip kutladı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri