1 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile kaza tutanaklarındaki kimlik ve iletişim bilgilerine usulsüz yollarla erişen, ardından mağdurları ısrarla arayarak veya hak kaybı korkusu yayarak vekâletname toplayanlara karşı yargı ve idari yaptırım süreci başlattılacak. Kurulu harekete geçiren süreç, kazazedelerin rızaları dışında aranarak tazminat vaadiyle sistemli bir şekilde rahatsız edildiklerine yönelik kuruma ulaşan çok sayıda ihbar ve şikayetle ortaya çıktı.
SADECE İDARİ BİR İHLAL DEĞİL
Kurul tarafından yapılan hukuki incelemede, hasar danışmanlık adı altında faaliyet gösteren yapıların ya da baro levhasına kayıtlı olmadığı halde kendisini avukat olarak tanıtan kişilerin yürüttüğü bu faaliyetlerin mevzuata tamamen aykırı olduğu vurgulandı. Avukatlık Kanunu’ndaki aracılık ve reklam yasakları ile Sigortacılık Kanunu’nun ek maddelerine atıfta bulunulan kararda, sigorta ve tazminat alacaklarının sadece hak sahibine ya da doğrudan kendi avukatına ödenebileceği, bu hakların üçüncü şahıslara devrinin kesinlikle mümkün olmadığı hatırlatıldı. Mevzuata aykırı şekilde yürütülen bu faaliyetlerin sadece idari bir ihlal olmadığı, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu kapsamında "verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma" suçunun nitelikli halini oluşturduğu açıkça ifade edildi.
MAĞDURLAR SAVCILĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLECEK
Alınan ilke kararı doğrultusunda, kaza mağdurlarının verilerini yetkisiz şekilde işleyen ve bu veriler üzerinden kazanç kapısı oluşturan hasar danışmanlık firmaları ile sınırlarını aşan eksperler ve avukatlık ortaklıkları hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasının önü açıldı. İdari yönden ise dosyalar ilgili bakanlıklara ve baro başkanlıklarına sevk edilecek. Sistem içerisinde veri sorumlusu sıfatı taşıyan kurumların ya da şahısların tespiti halinde, mağdurlar yasal usulleri takip ederek doğrudan KVKK’ya şikayette bulunabilecek. Görevleri gereği hasar tespiti yapan sigorta eksperlerinin de bu verileri mesleki sır kapsamında saklamak zorunda oldukları, aksi yöndeki paylaşımların doğrudan cezai sorumluluk doğuracağı uyarısı yapıldı.